Давно не бачений аншлаг спостерігався у залі Хмельницької дитячої школи мистецтв, куди окружний виборчком територіального виборчого округу (ТВО) № 190 запросив на навчання голів дільничних виборчих комісій, їхніх заступників та секретарів. Слухачі тренінгу, який організувала Центральної виборчої комісії (ЦВК) за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), повсідалися навіть у проходах та на сцені.

xm-Anshlag3

Тренінг провели тренери Вінницького відділення Комітету виборців України. Міжнародні спостерігачі, які перебувають із місією від ОБСЄ, також розмістилися на східцях. Такий же тренінг вони провели з керівник складом виборчих дільничних комісій ТВО № 191 з центром у Теофіполі.

Більшість членів згаданих ОВК уже працювали в окружних комісіях. А от серед людей, якими укомплектовано дільничні комісії, дуже багато є новачками. Потреба в подібному навчанні зросла, бо в порівнянні з виборами до Верховної Ради України 2012 року у керівництві комісій збільшилася кількість нових членів комісій. За словами керівників ОВК, співвідношення досвідчених і новачків відповідає загальноукраїнській тенденції: людей із досвідом керівництва комісіями на 30 відсотків менше, ніж було два роки тому. Керівництво багатьма комісіями опинилися в руках студентів і людей, які раніше мало цікавились виборчими процесами.

Зацікавлені у дотриманні законодавства під час голосування та встановлення точних результатів волевиявлення керівники комісій поставили десятки запитань стосовно роботи зі списками виборців та інших моментів організації виборчого процесу. Зважаючи на це, заступник голови ОВК Віталій Швед (подання від кандидата Анатолія Гриценка) повідомив, що до 25 травня керівників ДВК буде ще раз запрошено на навчання, де вони отримають відповіді на незясовані питання.

xm-Anshlag1

 
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.