13 травня 2014 група сепаратистів вилучила список виборців у м. Сєвєродонецьк.

Про цей інцидент повідомляє керівник передвиборчого штабу Юлії Тимошенко Сергій Самарський. Спостерігачам ОПОРИ Самарський розповів, що за даними місцевого МВС о 16:40 депутат Сєвєродонецької міської ради від КПУ Павло Корчагін з двома озброєними чоловіками зайшов до відділу Державного реєстру виборців. За його інформацією, списки виборців мали бути виданими дільничним виборчим комісіям. Під час інциденту Корчагін заявив, що ці списки вилучаються за вказівкою керівництва так званої «Армії Південного Сходу».

Про цей випадок Самарський також розповів на засіданні Сєвєродонецького бізнес-клубу 14 травня. Крім того, Самарський розповів, що в ході засідання бізнес-клубу прокурор м. Сєвєродонецьк Іван Самсонюк та начальник Сєвєродонецького міського відділку УМВС України Віталій Пасічник повідомили про те, що віддати списки виборців сепаратистам дав вказівку особисто начальник відділу ведення реєстру виборців Андрій Гавриленко. На публічному заході був присутній представник штабу невизнаної Луганської Народної Республіки Сергій Пак у супроводі одного автоматника. На питання одного з підприємців «Навіщо вам списки виборців?», Сергій Пак відповів, що «Ми не підпорядковуємося законам та Конституції України. Ми незалежні тепер від України, а тому вибори Президента України на території Луганської Республіки не відбуватимуться». У той же час станом на 15 травня окружна виборча комісія у Северодонецьку працює у штатному режимі і далі готується до проведення виборів Президента України.

Також 13 травня 2014 року під час проведення тренінгу для керівників виборчих комісій у виборчому окрузі № 113, який проводили тренери від IFES та заступник голови ОВК № 113 Віктор Соловйов, прийшло двоє сепаратистів на чолі з депутатом Сєвєродонецької міської ради від КПУ Павлом Корчагіним. Про цей факт спостерігачам ОПОРИ повідомив член комісії ОВК № 113 Максим Попов. Він розповів про те, що тренінг проводився у БК Будівельників у м. Сєвєродонецьк. Сепаратисти представилис так званою «Армією Південного Сходу» і повідомили про те, що Луганської області більше неіснує після референдуму про статус так званої Луганської Народної Республіки, а тому вибори Президента України не відбуватимуться, але проводити тренінг для голів виборчих комісій дозволили. Крім того, сепаратисти намагались знищити всю документацію, що була присутня на тренінгу, але учасники тренінгу не дали сепаратистам це зробити, після чого сепаратисти покинули місце проведення тренінгу.

Викладений вище випадок на формування списків виборців негативно вплинути не зможе, тому що жодна з сєвєродонецьких виборчих комісій ще не отримала оновлену версію списків виборців. Тим не менш процес уточнення списків на виборчих дільницях Сєвєродонецька залишається під питанням. Тому жителям Сєвєродонецька, які не отримали запрошення на вибори Президента України слід звернутися до відділу ведення реєстру виборців щодо уточнення інформації про їх присутність у списках виборців.

 
 
Довідково:                                                                                                                                                      
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.