15 травня в центрі міста молоді люди роздавали листівки-запрошення на зустріч із кандидатом у Президенти України Юлією Тимошенко.

tymoshenko zaporizhzhia lystivka

Спостерігачі ОПОРИ встановили те, що ця листівка містить ознаки друкованих матеріалів передвиборної агітації, які повинні містити вихідні дані відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону «Про вибори Президента України». У листівці прямо вказується ім’я та прізвище кандидата у Президенти, а також одне з гасел або ж виборчих тез передвиборної кампанії Юлії Тимошенко - «Захистимо Україну разом!» - з підписом пані Тимошенко. Отже, листівка містить прямий зв’язок з кандидатом у Президенти Ю.Тимошенко та має агітаційний характер. Водночас на листівці відсутні будь-які відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів, що є порушенням чинного законодавства.

Ч. 1 п. 5 Статті 58 Закону «Про вибори Президента України» передбачає те, щорозповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, є однією з форм виборчої агітації.  

З іншого боку, відповідно до ч. 4 ст. 58 Закону «Про вибори Президента України» ця листівка не може бути розцінена як «офіційне повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів на пост Президента України», бо вказана у листівці зустріч із Тимошенко не повідомляє про дії кандидата Тимошенко, пов'язані з виконанням нею посадових (службових) повноважень, а є друкованим матеріалом передвиборної агітації (що спонукає виборців до дій), а не інформаційним повідомленням.

Нагадуємо, що в Запоріжжя Юлія Тимошенко приїде 17 травня. Під час візиту вона завітає на Дні Європи, які відбудуться біля Запорізького Національного Університету, а також виступить у на площі, де відбувався запорізький Майдан.

Юлія Кривенко
прес-секретар, 099 276 97 38
 
За коментарями звертайтесь:
Катерина Коротченко,
координатор виборчих програм ОПОРИ у Запорізькій області
050 500 65 77
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.