Тільки за одну добу до окружної комісії 143 округу надійшло понад 100 замін і відмов.

Як повідомило керівництво окружної комісії 143 округу, найбільша кількість відмов і замін надійшла від членів комісій поданих штабами Петра Порошенка, Василя Куйбіди, Юлії Тимошенко, Миколи Маломужа і Зоряна Шкіряка.

А все через те, що Закон «Про вибори Президента України» дозволяє членам комісії, які потрапили на посаду голови, заступника голови чи секретаря комісії відмовлятись від виконання цих обов'язків, але при цьому залишатися членами комісії. Виходить, що вони отримують зарплату від штабу, але не несуть відповідальності за організацію та проведення виборчого процесу. В результаті це призводить до того, що багато дільничних комісій не мають керівництва, а тому окружній комісії дуже важко керувати ними.

Ситуація з масовими відмовами від керівних посад у дільничних комісіях настільки плачевна, що керівництво окружної виборчої комісії 143 округу попросило спостерігача Громадської мережі ОПОРА оприлюднити їхнє прохання до всіх суб'єктів законотворчої діяльності прибрати цю норму із закону про вибори.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.