Представники так званої «Донецької народної республіки» зі зброєю у руках розігнали окружні виборчі комісії №42 у Донецьку та №48 у Краматорську.

Сьогодні представники так званої «Донецької народної республіки» захопили приміщення, документацію та вивезли оргтехніку з окружних виборчих комісій №42 та №48 у Донецькій області. Про це повідомляють спостерігачі спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецьку.

Сьогодні група осіб у балаклавах та з автоматичною зброєю у руках, що представляють ДНР, захопили приміщення ОВК №48 у Краматорську. Вони викрали голову та заступника голови комісії, а також вивезли документацію та всю оргтехніку з приміщення. «Бойовики увірвалися до комісії, коли в нас відбувалося засідання. Вони поводили себе дуже агресивно, вигнали з приміщення жінок, а чоловікам почали погрожувати, — говорить один із членів ОВК №48. — Вони викрали керівників комісії та захопили всю документацію, в тому числі печатку. Цього дня всі працівники міськвиконкому пішли з роботи раніше. Ми фактично залишились у будівлі самі. Тому вважаємо, що хтось повідомив про плановане засідання». Наразі бойовики відпустили голову та його заступника.

Також сьогодні у Донецьку групою озброєних осіб було захоплене приміщення ОВК №42. «Кілька представників ДНР ще вчора приходили до комісії з метою показати витяг з протоколу, в якому йшлося про припинення діяльності окружних комісій. Ми повідомили про цей інцидент ЦВК, МВС, СБУ і вирішили не реагувати на ці вимоги та продовжити роботу. Але сьогодні до нас прийшло понад десять озброєних осіб, які наполягали, що ми порушуємо закони так званої ДНР і займаємося злочинною діяльністю. Ми вирішили не ризикувати власним життям, віддали ключі та залишили приміщення», — говорить один із членів ОВК №42. Також він повідомив, що сьогодні до комісії приїжджали співробітники правоохоронних органів, вони взяли свідчення у членів ОВК щодо інциденту, але поки не відреагували на захоплення комісії бойовиками.

Про громадське спостереження за виборами

Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов,
прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 337-63-16