За повідомленням регіональних Інтернет-видань, 13 травня двоє з претендентів на крісло міського голови зняли свою кандидатуру з виборчих перегонів у місті Ніжині (Чернігівська область). Громадянська мережа ОПОРА вирішила дізнатися причини такого рішення.

Як відомо, 12 травня був останній день дня зняття кандидатури з ціллю невнесення прізвища до списку бюлетеня. Своє бажання відмовитися від перегонів міської виборчої кампанії в останню мить висловили два кандидати: Юрій Хоменко, кандидат від партії «Демократичний альянс», та представник партії "УДАР" Віталій Кубрак.

Ось як пояснює своє рішення пан Хоменко: «Я є противником ніжинського осередку партії «Батьківщина». Там є депутати, які себе заплямували: корупціонери, убивці. На мою думку, тут треба відходити від власних амбіцій, від тих коштів, які були вкладені у передвиборчу програму, єднатися навкруги кандидата, який є найбільш достойний. Можу заявити, що я зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Лінника (прим. авт. секретар міськради). Скажу, що завдяки нашій передвиборчій кампанії у нас збільшилася впізнаваність. За внутрішнім дослідженням, Лінник був лідером, я б зайняв третє місце. Тому ми вирішили не забирати голоси у Анатолія Лінника. Адже, якщо прийде місцева «Батьківщина», це буде крах для міста».

До відома, Юрій Хоменко добре вклався у свою передвиборчу агітацію, виготовивши чималу кількість поліграфічної продукції, у тому числі постерів для носіїв зовнішньої реклами. В Інтернеті молодий кандидат став «хедлайнером» різних дискусій.

Разом з тим, ударівець Віталій Кубрак агітаційну кампанію вів досить помірно. За повідомленнями деяких Інтернет-ресурсів кандидат є однопартійцем, а також найближчим колегою вже згаданого Анатолія Лінника. Останній коментує свою позицію так: «Разом зі своїми прихильниками я проаналізував виборчі перегони в нашому місті. Ми прийшли до однієї думки – потрібен єдиний кандидат і максимальна підтримка. Тому я закликаю кандидатів на посаду міського голови висловити свою підтримку Анатолію Ліннику, і сформувати міцну професійну і спільну команду. Це буде не просто підтримка, це буде спільна робота з формування програми дій і системи відповідальності влади за свою роботу. Результатом такого кроку стане сформована дієва і відповідальна більшість. А це, в свою чергу, відіб’є бажання у тих, хто не хоче розвитку міста, розхитувати і так складну ситуацію та радіти негараздам».

На сьогодні у змаганні за крісло міського голови Ніжина залишилося семеро претендентів.

Ольга Різенко
прес-секретар
виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
093 790 90 94
 
За коментарями звертайтеся:
Євеній Романенко
Координатор виборчих програм ОПОРИ в в Чернігівській області
068 386 60 54
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.