Як запевняють керівники окружної виборчої комісії, на територіальному виборчому окрузі (ТВО) № 190, який охоплює місто Хмельницький, всі 113 дільничних виборчих комісії (ДВК) провели перші засідання у передбачений законом термін. Однак, члени деяких із них змушені були складати присягу «на лавці», бо не отримали своєчасного доступу до приміщень за адресами ДВК.

Більшість ДВК відчувають складнощі в роботі через ігнорування своїми обовязками як членів комісій, так і тих, кому випали керівні посади в комісіях. Наприклад, голова ДВК на дільниці № 681466 Ірина Резнікова (подання від кандидата Дмитра Яроша) повідомила спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА про безуспішні пошуки члена комісії, поданого штабом кандидата Петра Симоненка.

Секретар комісії на дільниці № 681514 Оксана Цимбалюк (подання від кандидата Зоряна Шкіряка) розповіла, що на їхню комісію за квотою Петра Симоненка випала посада заступника голови ДВК. «Проте за вказаним окружною комісією номером телефону звязатися з ним не вдалося», - каже секретар комісії. «Місцевий виборчий штаб кандидата шукали через прес-службу обкому Компартії. Зателефонував хтось, повідомив, що буде заміна, але вже кілька днів чекаємо. Воно б ще нічого, але з девяти простих членів комісії від поточної роботи під різними приводами відмовляються четверо».

Схожі проблеми й по інших дільничних комісіях округу. А Петру Симоненку по квоті випало по десять посад голів та заступників голів комісій, одинадцять посад секретарів та 82 члени ДВК.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.