13 травня 2014 року в Києві відбулась презентація просвітницької кампанії Громадянської мережі ОПОРА та Комітету виборців України для виборців на позачергових виборах Президента України, призначених на 25 травня 2014 року.                                                       

Під час презентації учасникам було представлено можливості для підвищення обізнаності виборців щодо їх виборчих прав, виборчих процедур, механізмів реалізації та захисту виборчих прав, а також механізмів та можливостей для виборців брати участь у виборчому процесі.

Координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зауважила: «В порівнянні з 2012 роком кількість нових членів комісії, які не мали досвіду роботи зросла, навіть якщо брати до уваги окружні виборчі комісії, що є вищим рівнем. У 2012 році майже 97 % комісій, утворених після 14 квітня мали досвід роботи на виборах, зараз таких осіб на 30 % менше. Тому ми розуміємо наскільки важливі інформаційні та навчальні продукти, хоча до дня голосування залишилось досить мало часу. Але ми можемо розраховувати на другий тур виборів і сподіваємося, що продукти, які підготувала Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України за підтримки координатора офісу ОБСЄ та інших міжнародних організацій будуть корисними».

Інформаційна кампанія покликана, зокрема, підвищити обізнаність виборців щодо можливостей брати участь у виборчому процесі (включно із участю у ролі члена виборчої комісії або спостерігача), а також інформування про можливість отримання необхідних знань та навичок через систему онлайн-навчання членів виборчих комісій «ВИБОРКОМ», «Вибори в Україні» та інші ресурси.

Керівник виборчих програм Комітету виборців України Андрій Линник розповів про можливості для виборців дізнатись про свої виборчі права з навчальних вебінарів для виборців, консультації за допомогою «гарячої лінії» Комітету виборців України, а також з матеріалів сайту «Вибори в Україні». Представив розділ сайту «ВИБОРЦЮ», що містить інструкцію для виборця, яка допоможе йому проголосувати на виборах Президента України та місцевих виборах, надає інформацію щодо тимчасової зміни місця голосування, уточнення списків виборців, голосування на дому, процедуру голосування, таємницю голосування тощо.

Крім того, було презентовано можливості для виборців взяти активну участь у виборчому процесі у ролі члена виборчої комісії або спостерігача, можливості онлайн-реєстрації для волонтерів на сторінках «ЧЛЕНАМ КОМІСІЙ» та «Я — СПОСТЕРІГАЧ!». Також були презентовані можливості системи, онлайн-навчання членів виборчих комісій «ВИБОРКОМ»  http://electioninfo.org.ua/.

  

«Гаряча лінія» — безкоштовні юридичні консультації для виборців, членів комісій, спостерігачів, надання консультацій щодо користування системою «Виборком».

(044) 425-21-66, 425-23-01, 425-37-20

+38 (050) 469-21-64

+38 (067) 100-48-12

Графік роботи: понеділок-п'ятниця, 9:00—18:00. 24 та 25 квітня (день виборів); 14 та 15 червня 2014 (день виборів у випадку проведення другого туру): 9:00—21:00.

ПЕРЕЛІК КОРИСНИХ РЕСУРСІВ

Система он-лайн навчання членів виборчих комісій «ВИБОРКОМ»

 http://www.vyborkom.org/  

Інтернет ресурси громадянської мережі «ОПОРА»

 http://oporaua.org – офіційний сайт організації

Програма «Перед вибором» - спільний проект «ОПОРА» та Громадського телебачення

http://oporaua.org/news/4982-programa-pered-vyborom-vid-4-travnja-2014-roku

 https://www.youtube.com/watch?list=PLPnX89fQLdsmG88yIlsBT1u7vsJLHOzxZ&v=h-7G_CiJlug

 

Інтернет ресурси ВГО Комітет виборців України

 http://cvu.org.ua  – офіційний сайт організації

 http://electioninfo.org.ua  – сайт «Вибори в Україні» (новини, просвіта, аналітика)

 http://map.cvu.org.ua  – «Карта порушень 2014» (вистав порушення)

 http://administr-law.org.ua  – «Захисти своє право!» (право захист, безкоштовні консультації)

За коментарями звертайтеся до: 
Ольга Айвазовська,
координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА
063 617 97 50 
Андрій Линник
Керівник виборчих програм Комітету виборців України
425-21-66, 425-23-01, 425-37-20

Просвітницька кампанія здійснюється у рамках проекту «Розбудова спроможності в проведенні навчання у виборчому процесі та підвищення обізнаності виборців», що виконується Координатором проектів ОБСЄ в Україні за підтримки Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку і Міністерства закордонних справ Норвегії.