В окружній  виборчій комісії  № 187, що у м. Цюрупинську Херсонської області (округ включає Голопристанський, Каланчацький, Скадовський, Цюрупинський райони, місто Гола Пристань) розповіли, як проходить робота по організації діяльності дільничних виборчих комісій. Член ОВК Лариса Філіпова змалювала поточну ситуацію.

Майже в усіх дільничних виборчих комісіях округу пройшли перші засідання, більшість членів ДВК прийняли присягу, і комісії набули своїх повноважень. Є лише проблема у ДВК № 485, що у с. Широке Скадовського району, там відмовились всі троє осіб з керівного складу (голова від  Зоряна Шкіряка, заступник – від Миколи Маломужа, секретар – від Василя Куйбіди). Зараз ОВК працює з довіреними особами кандидатів над замінами керівного складу.

Всі дільничні комісії отримали печатки, тексти Закону «Про вибори Президента» інформаційні плакати кандидатів, навіть спеціальні подушечки для печаток, які є додатковим захистом від підробок печатки.

Проте, є складності з матеріально-технічним забезпеченням: кошторис затверджений, але коштів на рахунок ОВК не поступає. Так, нема змоги виготовити таблички на дільничні комісії, нема канцелярського приладдя, тканини для виготовлення кабінок для голосування.

На питання, чи будуть ротації членів ДВК, відповіли, що - не більше 10-15%. У містах з замінами простіше, а от у сільській місцевості зараз гаряча пора, люди зайняті на польових роботах, тому важче знайти тих, хто погодиться працювати в комісіях. Така ситуація в окрузі склалася станом на 9 травня.

Чергове засідання ОВК № 187 відбулося 10 травня, були затверджені 72 заміни по різних виборчих дільницях, з них 7 членів ДВК залишились у комісіях, але вже не займають керівні посади. В основному ротація пройшла по Цюрупинському району. Ситуація з ДВК № 485 поки не змінилися.

gsjk

Детальніше:
прес-служба Громадської мережі ОПОРА по Херсонській області,
ks.opora.2014@gmail.com

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.