З середини квітня помітно активізувалася виборча кампанія кандидатів у президенти. Так,  за останні три тижні в Луганську вже встигли побувати майже всі найрейтинговіші претенденти на головну посаду в державі.

Провівши аналіз згадувань кандидатів в друкованій пресі в період з 16.04 по 4.05 можна виділити дві основні теми, які піднімали кандидати: 1) події в Луганську навколо захоплення сепаратистами адміністративних будівель; 2) окремі заяви про положення програм кандидатів.

Абсолютним лідером по кількості згадувань виступає О. Ляшко,який активно публікується у газеті «Свободный репортер», редакція якої відкрито підтримує цього кандидата. Серед головних претендентів на пост президента лідером по публікаціям виступає Ю. Тимошенко, яка стабільно має по дві статті у кожному номері газети «21 век». І навпаки аутсайдером є П. Порошенко з двома статтями по результатам візиту до Луганська. Також створює негативний імідж для П. Порошенка газета «21 век», в кожному номері якої друкується стаття з метою дискредитації кандидата.

Активно відзначились Н. Королевська та О. Царьов своїми публікаціями майже в усіх номерах газет міста за результатами візиту до Луганська. Також, слід відзначити редакторську підтримку від газети «21 век» на користь М. Добкіна. Жодної статті щодо інших кандидатів в місцевій пресі.

Загалом за основу були взяті 7 місцевих газет: «Свободный репортер», «Реальная газета», «Ракурс», «Жизнь Луганска», «Молодогвардеец», «Наша Газета» та «21 век» за період з 16.04 по 4.05.

Преса

hazety1

hazety2                        

Проаналізувавши Інтернет-ЗМІ, ситуація видалась дещо іншою, але зберігається та сама тенденція щодо основних тем кандидатів, а саме події навколо сепаратистських рухів та презентації програмних положень.  Відтак, абсолютним лідером із кількості публікацій стала Ю. Тимошенко, яка відвідала Луганськ наприкінці квітня. Згадування про Ю. Тимошенко були в виданнях «СхідІнфо» та «Коментарі». Другу активну позицію займає С. Тігіпко, з’являючись тільки на порталі «СхідІнфо» зі своїми заявами щодо подій на сході України та передвиборчими пропозиціями. Третє місце серед основних претендентів на посаду президента займає П. Порошенко. Лише по одному згадуванні мають П. Симоненко, О. Ляшко та М. Добкін. Традиційно активно в Луганському регіоні поводить себе Н. Королевська, де зосереджений її основний електорат.

Таким чином можна зробити висновок що боротьбу за голоси в луганському регіону активно ведуть два кандидати С. Тігіпко та Ю. Тимошенко. Перший намагається використовувати звичну риторику щодо статусу російської мови та економічного розвитку Донбасу. Ю. Тимошенко у свою чергу намагається зайняти місце лояльного електорату своїми намаганнями вирішити конфлікт із сепаратистами який виник в Луганському регіоні.

Інтернет ЗМІ

internet1

 internet2
 
 
Довідково:                                                                                                                                                                   
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.