У четвер, 8 травня, у Луцьку  (ВО №22) спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА зафіксований факт розповсюдження листівок, які містять інформацію про опитування думки волинян щодо виборчих рейтингів кандидатів на пост Президента України. Дані листівки були розміщені на дошках оголошень багатоквартирних будинків у різних районах міста, зокрема на вул. Гордіюк та пр. Молоді.

«За даними альтернативного опитування, яке було проведене на замовлення руху «Чесний вибір» у Волинській області, реальні рейтинги кандидатів відрізняються від тих, що висвітлюються в ЗМІ. Ось перша пятірка лідерів: Петро Порошенко – 31%; Анатолій Гриценко – 28%; Юлія Тимошенко – 18%;  Олег Ляшко – 12%; Ольга Богомолець – 8%» - повідомляється в листівці.

Згідно з ч. 1 ст. 566 Закону України «Про вибори Президента України», підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки мають право оприлюднювати результати опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки. Дана листівка не містить вище згаданих даних, тому її поширення є прямим порушення виборчого законодавства.

Про діяльність руху «Чесний вибір» на Волині раніше нічого невідомо. Окрім того, при спробі знайти інформацію про це об’єднання в Інтернеті пошукова система Google не видала жодних конкретних результатів. Тому, цілком можна припустити, що інформація про це опитування є неправдивою, а сам факт поширення даної листівки є одним з методів маніпуляції думкою виборця.

З огляду на це, Громадянська мережа ОПОРА закликає виборчі штаби кандидатів на пост Президента України та усіх громадян не порушувати виборчого законодавства та не вдаватись до використання брудних методів агітації. 

kdsl

rikfdls         

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
За коментарями звертайтеся до:
Михайло Шелеп,
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.  Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.