Маршрут другої передвиборної поїздки кандидата на пост Президента України Олега Тягнибока на Хмельниччину проліг через Шепетівку, Старокостянтинів і обласний центр. Його зустрічі з вибоцями відбувалися у залах, зокрема – у обласній філармонії. Чи свідчить другий уже його візит у регіон про пріоритетність краю на електоральному полі? Про це кореспондент ОПОРИ запитав у нього.

- Електоральне поле Всеукраїнського об’єднання «Свобода» змінюється, і ми все більше відгуків про симпатії до нас лунають з центральних і східних областей. І я думаю, що вже після цих виборів нашу партію перестануть звинувачувати в тому, що ми є регіональною політичною силою, - відповів народний депутат Олег Тягнибок. – А відносно Хмельниччини, то ми відчуваємо й величезну відповідальність перед подолянами саме звідси багато наших прихильників були поранені, а то й загинули на Євромайдані у Києві. Звісно, що ми сподіваємося на суттєву підтримку хмельничан на цих і наступних виборах.

Втім, як виявилося, Олег Тягнибок строкову службу в армії проходив на території Хмельницької області. «І як буде потреба взяти автомат і захищати Україну, то я це зроблю, - запевнив він. – Або я генерал, або політик. Зараз я політик і питання безпеки країни вирішую у парламенті».

xm-Tjagnydok vdruhe

Під час виступів Олег Тягнибок уникав відповідей на запитання виборців, які стосувалися його опонентів Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Анатолія Гриценка та деяких інших. Зокрема, без коментарів зосталося й запитання про кадрову політику у виконачій владі області, яку провадить голова облдержадміністрації Леонід Прус, призначений за квотою партії УДАР. «Ми на разі партнери, і я прошу не провокувати на оцінку діяльності і їхніх команд. Давайте краще критикуватиму комуністів і регіоналів», - парирував він одне з таких запитань.

Також він був категоричним щодо пропозицій зняти кандидатуру на чиюсь користь, аби вибори Президента України відбулися за один тур: «Я вітаю ваше прагнення чим швидше закінчити вибори, то пропоную проголосувати за Олега Тягнибока у першому турі, - сказав лідер «ВО «Свобода», - Зараз нам, народові України, випала гарна нагода обрати кращого з кращих. Адже шансів виграти вибори не мають ні висуванець комуністів, ні представник Партії регіонів. Ви – джерело влади, обирайте! Чому ви право вибору віддаєте політикам, аби вони визначалися між собою?».

«Аншлаги» Тягнибока у залах забезпечено за рахунок груп прихильників кандидата, які автобусами доїжджали з навколишніх районів. Багатьох, у тому числі й представників Громадянської мережі ОПОРА запрошували на зустріч по мобільному телефону. З агітаційних наметів, розповсюджувалися газети, календарі-плакати з портретом Олега тягнибока, а також ілюстрований і добре оформлений поліграфічно буклет «Дерево роду» зі світлинами представників роду Тягнибока на кілька колін.

Окрім депутата Верховної Ради від «Свободи» Ігоря Сабія, на зустрічі був присутній голова обласної ради, депутат-«свободівець» Іван Гончар

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.