На вихідних, у поштові скриньки лучан (ВО № 22) невідомі розклали бюлетень «Тільки факти», в якому міститься інформація негативного характеру щодо кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Факт поширення цього видання зафіксований спостерігачами Громадянської мережі ОПОРИ 4 травня.

Статті розміщенні у цьому бюлетені передруковані з таких інтернет-видань, як «Українська правда», «Обозрєватєль», «Кримінальна Україна», «ГолосUA», «Главком», «Лівий берег» та «Новини Донбасу». Але їх особливість в тому, що всі вони передруковані зі скороченнями, про що свідчать відповідні надписи під матеріалами.

Матеріали надруковані в цьому бюлетені критикують Петра Порошенка за його зв'язок з колишньою владою та Партією регіонів; характеризують Порошенка, як ставленика президента Російської Федерації Володимира Путіна; критикують кандидата за зв’язки з олігархами і його політичні маневри та торкаються ряду інших критичних тем.

Фактів поширення цього бюлетеню в інших виборчих округах Волині поки не зафіксовано.

Зазначимо, що агітація проти кандидата не заборонена, єдине що вона повинна здійснюватись згідно вимог законодавства. Так, в цьому бюлетені зазначені майже всі відомості, що вимагаються ч.3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України»: він надрукований ТОВ «УПМ» на замовлення Калиняка М. М. в кількості 30 тис. примірників. Але в інтересах якого кандидата була замовлена така агітація проти Порошенка та з якого виборчого фонду вона була оплачена встановити неможливо. А тому є підстави вважати що цей агітаційний матеріал виготовлений із порушеннями виборчого законодавства.

lutsk poroshenko 

lutsk poroshenko2 lutsk poroshenko3 

lutsk poroshenko4 

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
 

За коментарями звертайтеся до: 

Михайло Шелеп
                                                                          
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected] 
 
Детальніше:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.  

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.