На попередньому тижні голова місцевого осередку ВО «Свобода» Ігор Смаль був призначений головою ніжинської районної державної адміністрації. За спостереженням Громадянської мережі ОПОРА, таку інформацію транслювала прес-служба згаданої партії попри те, що нове призначення відповідно до чинного законодавства покладає на нього обов'язок звільнитися з посади голови осередку.

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов близько тижня тому призначив більше двадцяти осіб на керівні посади в різних областях України. Нові очільники районних адміністрацій тепер є в Чернігівській, Хмельницькій, Львівській, Івано-Франківській, Черкаській, Київській, Рівненській, Житомирській, Харківській, Вінницькій, Сумській областях.

Розпорядженням № 757/2014-рп головою Ніжинської районної державної адміністрації було призначено також пана Смаля. Разом з тим, Ігор Вікторович Смаль до цього часу залишається головою Ніжинського осередку ВО «Свобода».

Однак, ст. 12 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» говорить, що голови місцевих державних адміністрацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій не можуть бути народними депутатами України або мати інший представницький мандат, суміщати свою службову діяльність з іншою, в тому числі на громадських засадах, крім викладацької, наукової та творчої діяльності у позаробочий час, входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства чи іншої організації, що має на меті одержання прибутку. 

Відповідно Ігор Вікторович не може суміщати свою службову діяльність з іншою, у тому числі на громадських засадах. Крім того, у випадку складання партійних обов’язків паном Смалем мінімізується можливість використання адміністративного ресурсу.

Нагадаємо, що у місті Ніжині проходять вибори міського голови. 

Ольга Різенко
прес-секретар
виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
093 790 90 94
 
За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор спостереження ОПОРИ в Чернігівській області
068 386 60 54
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.