Агітатори кандидатів у Президенти та у мери і депутати Київради у столиці встановлюють агітаційні намети всупереч чинному законодавству, правилам благоустрою і дорожнього руху. Так, представник мережі ОПОРА виявив намети партії «УДАР»  на зупинковому комплексі.  Агітатор не знав, що він таким чином порушує законодавство та порадив звернутися до координаторів.

Udar zupynka 

Також  представник мережі ОПОРА виявив на вело доріжці біля станції метро «Позняки»  намет політичної сили «Права воля України»  Цікаво, що на першій сторінці агітаційного буклета – повідомлення про важливість розвитку вело транспорту і фотографія велодоріжки. Агітатор – працівниця «Радіозаводу» змогла назвати тільки лідера цієї партії – Олександра Пабата та повідомила, що за списком партії йдуть представники київської влади. Про те, що  її намет стоїть на вело доріжці вона теж не знала та зазначила, що їй це місце вказав координатор.

Namet Pabata  

Lystivka Pabata

Також зафіксовані намети партії»Свобода» встановлені з порушенням правил благоустрою на Оболоні, намет Анатолія Гриценка перекриває вхід до парку «Позняки».

Cvoboda namet

Мережа ОПОРА звертається до киян з проханням повідомляти про схожі випадки порушень через сторінку у Facebook   а також до штабів кандидатів з проханням дотримуватись чинного законодавства  при встановленні агітаційних наметів

 

Громадське спостереження ОПОРИ –  це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процессу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.