2014 05 01 Poroshenko PK

2014 05 01 Uzhgorod proty Balohy1

2014 05 01 Vymohy do kandudata

Сьогодні, 1 травня, у рамках передвиборчої кампанії з офіційним візитом Закарпаття відвідав кандидат у Президенти України Петро Порошенко. Кандидат розпочав свій тур областю – з Ужгорода, де підписав декларацію про співпрацю з Товариством угорської культури Закарпаття (KMKSZ), яке з 29 березня очолює Василь Брензович. Петро Порошенко пообіцяв захищати та відстоювати права угорської національної меншини на рівні держави.

Натомість Василь Брензович зауважив, що угорська громада Закарпаття підтримує Петра Порошенка на пост Президента України. Василь Брензович, крім того, є першим заступником голови Закарпатської обласної ради Івана Балоги. Останній очолює Закарпатську обласну партію "Єдиний Центр" і також був присутній під час підписання угоди. За проведення виборчої кампанії Петра Порошенка на Закарпатті відповідають саме представники цієї політсили.

Також, у рамках візиту П. Порошенко дав прес-конференцію регіональним ЗМІ. Крім того, на заході був присутній колишній міністр УМВС Юрій Луценко, візит якого попередньо не анонсувався. Він розповів, чому вирішив підтримати кандидатуру П. Порошенка на виборах Президента України та акцентував на тому, що «наразі різниця у рейтингах між Петром Порошенком та Юлією Тимошенко не у відсотках, а в разах» на користь першого. Юрій Луценко закликав віддавати свої голоси так, аби кандидат здобув перемогу ще в першому турі: «Зараз Петро Порошенко за 5 % до перемоги у першому турі».

Своєю чергою кандидат виклав журналістам тези своєї президентської кампанії, наголосив на важливості консолідації зусиль усіх демократичних сил та відзначив, що має  свою, принципово іншу, ніж у чинної влади позицію щодо поведінки на Сході держави. Петро Порошенко переконаний, що з сепаратистами не можна вести перемовини, і держава має навчитися говорити з ними мовою сили.

Впродовж дня Петро Порошенко також має зустрітися з виборцями у Мукачеві, Хусті та Ужгороді.

У той самий час, коли Петро Порошенко давав прес-конференцію, на площі Театральній відбувся мітинг, на якому один з активістів озвучив кілька запитань до кандидата на пост Президента України, а саме: «Якими принципами керувався Петро Порошенко, обираючи обличчям своєї передвиборчої кампанії на Закарпатті Балогу? Чи буде і далі орієнтувати свою владну політику на олігархів, а не на народ? А також, чи не прийшов час тому кандидату в Президенти, який дійсно хоче стати Президентом, взяти на себе відповідальність, посунути в сторону немічного Турчинова, і нарешті сформувати справжню Народну Гвардію, Самооборону і чітко сформувати план дій по відбиттю агресії?». Активіст сподівається почути відповіді на ці запитання під час вечірньої зустрічі-концерту Петра Порошенка з ужгородськими виборцями.

Крім того, на мітингу  були такі плакати: «Путін, руки геть від України!», «Якщо нічого не робити, України вже не буде», «Ми проти тероризму», «Ужгород проти Балоги» та інші, а також озвучувалися вимоги учасників заходу до кандидата на пост Президента України:

  1. Терміново докласти зусиль до реальної підтримки обороноздатності країни в умовах зовнішньої агресії: відмовитись від класичної передвиборчої кампанії на користь мобілізаційної та ініціювати відсторонення силових міністрів та тимчасово виконуючого обов’язки Президента як таких, що не змогли опанувати ситуацією в країні;
  2. Ініціювати перевибори Верховної Ради восени поточного року. Тільки новий парламент має право писати нову Конституцію;
  3. Ініціювати місцеві перевибори депутатів всіх рівнів, спиратись на громади, а не на місцевих князьків;
  4. Запропонувати план реформ судової системи, силових органів із зазначенням механізму та чітких термінів, коли ці реформи будуть проводитись.

 Коментарі:

Володимир Феськов,
координатор громадського спостереження
за виборами Президента України
у Закарпатській області
+380 66 317 36 13 
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.