Сьогодні, 30 квітня, нарешті з третього разу зібрався кворум і відбулося засідання депутатської комісії з питань стратегічного розвитку, бюджету, фінансів, цін, тарифів та регуляторної політики. Члени комісії проголосували за проект рішення про внесення змін до міського бюджету на 2014 рік, який стосується і фінансування виборів міського голови Черкас та депутатів Черкаської міської ради. Тепер, щоб рішення вступило в силу, за нього мають проголосувати депутати на сесії міської ради, яке відбудеться 6 травня. До цього часу, фізично вибори фінансувати не  будуть.

Як коментує ситуацію голова комісії Сергій Отрешко, проект рішення, крім вирішення питання виборчого процесу, також містить й інші видатки, зокрема і фінансування діалізного центру «Фрезеніус», який займається лікуванням хворих на гостру ниркову недостатність.

«Ми мали певну колізію. Якби ми зараз погодили цей проект рішення, а сесія, умовно кажучи, 6 числа не прийняла позитивного рішення по бюджету в цілому, то вибори ми б забезпечили, але лікування хворих і в тому числі інші видатки не забезпечили б однозначно. І коли б вони були забезпечені – не відомо», – каже Сергій Отрешко.

Окрім цього, Сергій Отрешко наголосив, що прийняття рішення щодо фінансування виборів фактично залежить від тієї  влади, яку перебирають, а це не правильно. Тобто зараз все залежить від того, чи затвердить проект рішення міська рада чи ні.

Нагадаємо, що раніше комісія не могла зібратися через відсутність кворуму. Зауважимо, що незважаючи на відсутність фінансування територіальна виборча комісія повноцінно працює, а необхідні канцтовари доводиться купувати за власні кошти.

zacydannya

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.