29 квітня команда виборчого штабу кандидата в Президенти України Петра Порошенка відловлювала «зловмисників». За словами керівника штабу Олександра Яковенка, їхні активісти вилучили в агітаторів численну партію контрагітаційних матеріалів, направлених на дискредитацію підтримуваного ними кандидата. Із цього приводу останній зробив офіційну заяву, повідомляє довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

«На сьогоднішній день розпочалася найактивніша фаза виборчого процесу. Одним із факторів є те, що нашими активістами у місті Чернігів були виявлені інформаційні бюлетені з ознаками чорного піару. Практично всі кандидати заявляли про чесні, демократичні та прозорі вибори, але ми бачимо, що це не так. Якщо звернути увагу сюди (показує склади інформаційної продукції, прим. авт.), можна побачити, скільки коштів витрачено на те, щоб дискредитувати нашого кандидата в Президенти Петра Порошенка. Одна з кандидатів заявляла, що краще витрачати гроші на армію, а не на агітпродукцію. Якщо б перерахували кошти, які було витрачено на цю макулатуру, то було б достатньо для того, щоб наша армія була набагато сильніша. Я закликаю всі політичні сили, всі команди кандидатів в Президенти до чесних, демократичних, прозорих виборів без чорних технологій. І звертаюся до виборців: чітко аналізуйте ту інформацію, яку до вас хочуть донести», - заявив пан Яковенко в присутності спостерігачів від мережі ОПОРА та Комітету виборців України, а також оператора телеканалу «Дитинець».

Заступник керівника штабу Василь Білогура причиною запрошення громадських активістів на зустріч назвав способом переконання громадськості в наявності згаданої антиагітаціної продукції, розповсюдження якої активісти ніби виявили в місті.

«Ми конкретно нікого не звинувачуємо та прізвищ не називаємо, - відповідає на питання пан Білогура. - Але ми звертаємося до людей, які можуть надати об’єктивну оцінку. Усі прекрасно знають, хто у своїй виборчій кампанії, публічній та непублічній позиції, постійно звинувачує Петра Порошенка. Виходячи з того, що ця листівка присвячена одному кандидату, можна зробити відповідні висновки».

Варто відмітити, що контент інформаційного бюлетеню складають матеріали з посиланням на Інтернет-ресурси, які важко звинуватити в разючій заангажованості. Відповідь штабістів на питання у цьому контексті була такою:

«Я його досконало не читав, - говорить про інформаційний продукт пан Яковенко. - Якщо є посилання на видання, то ми знаємо, яким чином це робиться. Напередодні викидається якась інформація в Інтернет, далі з посиланням на Інтернет-ресурс публікується бюлетень. Далі процес з доведенням якихось фактів затягується. Наприклад, тут розміщена стаття Сергія Лещенка, яку він особисто просив представників ЗМІ не передруковувати у виборчих цілях».

Заступник керівника штабу Олександр Ломако вбачає порушення виборчого законодавства в некоректній подачі відомостей про видавця. «Якщо поширюється якась інформація за чи проти кандидата, у реквізитах має бути вказано не лише де продукцію надруковано, а і хто з кандидатів є замовником цих матеріалів, хто відповідальний за друк. Тут цього немає. Це взагалі невідома листівка. І невідомо, хто з кандидатів за нею стоїть. Зрозуміло, що це брудна технологія, яка використовується для контрагітації».

«Скоріш за все, ми будемо звертатися до органів прокуратури. Для нас важливо з’ясувати, хто є замовником, хто розповсюджував цю газету, де вона була надрукована, чи є вона взагалі в природі», - запевнив Олександр Яковенко.

У свою чергу, Громадянська мережа ОПОРА звернулася до прес-служби обласного штабу ВО «Батьківщина» за коментарем стосовно цього інциденту. За наданою інформацією, Чернігівський обласний штаб кандидата в Президенти Ю. Тимошенко не має жодної причетності до випуску та розповсюдження згаданої продукції, а також категорично засуджує використання брудних методів політичної боротьби, «чорного» піару та технологій з дискредитації опонентів. Команда кандидата в Президенти Ю. Тимошенко виступає за відкриту та чесну дискусію щодо програм кандидатів та прямий діалог з виборцями.

20140429 205521

 

20140429 205038

20140429 203343

20140429 203239

20140429 203253
Ольга Різенко,
прес-секретар
виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.