Під час позачергових виборів Президента України суттєва роль відводиться судовій гілці влади. Розгляд і вирішення значної кількості справ, пов’язаних з виборами, згідно Кодексу адміністративного судочинства України, на Волині буде здійснювати Волинський окружний адміністративний суд. Тому, в останні дні квітня увага волинської громадськості була прикута до змін, що відбувались у цьому суді.

Так, у зв'язку з набранням чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 08.04.2014 № 1188-VII голова Волинського окружного адміністративного суду з 11 квітня була звільнена з адміністративної посади. На кінець квітня були призначені збори суддів Волинського окружного адміністративного суду, на яких мав би бути обраний новий голова суду.

Перша спроба провести збори суддів відбулася 24 квітня. Крім 16 суддів Волинського окружного адміністративного суду на збори прийшли активісти майданівських середовищ та журналісти. Така пильна увага зі сторони явно зіпсувала плани окремих суддів. Через поділ учасників зборів на два рівні табори судді в цей день навіть не змогли затвердити порядок денний.

Наступні збори відбувалися вже вранці 29 квітня, але через відсутність одного із суддів, що мав намір балотуватися на виборну посаду, присутні на зборах погодилися відкласти вибори голови суду до 16:00.

Лише за третім разом судді змогли провести вибори голови Волинського окружного адміністративного суду. На керівну посаду претендували двоє осіб: попередня очільниця адмінсуду Марія Александрова та суддя адмінсуду Олександр Лозовський. За результатами таємного голосування перемогу отримав другий, за якого проголосувало 11 суддів. Таким чином, головою Волинського окружного адміністративного суду терміном на один рік став Олександр Лозовський.

Зауважимо, що у Волинському окружному адміністративному суді з 25 лютого і до завершення виборчого процесу встановлено особливий режим роботи для працівників апарату суду та суддів у позаробочий час, святкові і неробочі дні, а також напередодні дня виборів, у день виборів. Протягом виборчого процесу прийом вхідної кореспонденції, пов’язаної з розглядом справ зі спорів щодо проведення позачергових виборів Президента України, буде здійснюватись щоденно з 09 год. 00 хв. до 24 год. 00 хв., у тому числі у вихідні та святкові дні, а напередодні (23, 24 травня 2014 року), в день голосування (25 травня 2014 року) та 26 травня 2014 року – цілодобово.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся до:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]

Детальніше:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.  

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.