Кандидат в Президенти від Партії регіонів Михайло Добкін розпочав свою передвиборчу агітацію з розміщення білбордів на вулицях міста. Реакція на появу агітаційних матеріалів була миттєвою: майже всі білборди облили «зеленкою» чи зеленою фарбою.

dobkin zhytomyr dobkin zhytomyr2

 Факт пошкодження агітаційних білбордів є кримінальним втручанням у виборчий процес та порушує ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу України «Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача».

Андрій Дяченко, голова Житомирської обласної організації Партії регіонів зазначає, що така поведінка людей є незаконною: «Хтось сприйматиме таке явище як волевиявлення деяких людей, але якщо ми будуємо демократичну державу, то і виборчий процес має бути законним. Якщо люди хочуть проявити своє ставлення до кандидата, нехай прийдуть на вибори і проголосують».

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, перші три білборди встановили в ніч на 24 квітня по вулиці Перемоги. На ранок на двох з них вже були зелені плями. Поступово агітаційні матеріали із зображенням Михайла Добкіна з’явились по всьому місту.

Варто зазначити, що і в інших містах України на більшості агітаційних білбордах  Михайла Добкіна  є сліди «зеленки» чи фарби.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.