Друге засідання окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 193 в місті Кам’янець-Подільський відбулося уже при нових голові комісії (С.І. Муяссаровій) і секретареві (С.І. Юркову). Такі зміни відбулися у зв’язку з поданнями до ЦВК від кандидатів на пост Президента України Сергія Тігіпка і Вадима Рабіновича відповідно.

Спочатку члени комісії зробили зауваження голові Світлані Муяссаровій, яка підкреслила, що вестиме засідання російською мовою. «Комісія – це орган, утворений державою, і засідання має вестись українською мовою», - заявили вони. Хоча відповідно до Закону «Про вибори Президента України» обов’язково державною мовою володіти повинен секретар окружної виборчої комісії (астина 10 статті 23). А оскільки ОВК не належить до жодної з гілок влади, до неї не висувається обовязкова для органів законодавчої, виконавчої та судової влади вимога вести засідання державною мовою.

Розглянувши питання про залучення експертів, техічних працівників для організаційного і технічного забезпечення повноважень комісії – всього дванадцять спеціалістів – комісія розійшлась. Проте, після того голова ОВК самочинно визначила кандидатуру системного адміністратора, хоча таке рішення має ухвалюватись колегіально – відповідно до частини 13 статті 28 Закону про вибори Президента, рішення комісії про залучення спеціаліста приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу виборчої комісії.

xm-OVK-193

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.