У Чернівецьку область вже переселилось близько 200 мешканців АР Крим та Севастополя. Зважаючи на ту ситуацію, яка наразі в Криму, Центральна виборча комісія своєю постановою визнала неможливість утворення окружних виборчих комісій з виборів Президента України територіальних виборчих округів № 1 – 10, 224, 225 (АР Крим та місто Севастополь) на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року. Однак законодавець передбачив можливість, яку можна використати в подібному випадку, а саме: тимчасову зміну місця голосування. 

Так, відповідно до пункту 3 статті 7 Закону України "Про Державний реєстр виборців" за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п'ять днів до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.

Начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Чернівецької ОДА Надія Мар’янчук (0372 55 15 08) повідомила, що переселенцям варто звертатись до районних відділів ведення Державного реєстру виборців з відповідними заявами, а у випадку, якщо вже створені дільничні виборчі комісії, до дільничних виборчих комісій.

На сайті Державного реєстру виборців можна знайти зразок заяви про тимчасову зміну місця голосування виборця.

Загалом, як повідомляється на сайті Чернівецької ОДАстаном на 15 квітня 2014 року до органів виконавчої влади на місцях, фондів, волонтерів області звернулися 177 осіб. Переважна звернення пов’язані з тимчасовим поселенням, переведенням виплати пенсій з АР Крим, влаштуванням дітей до школи та садка, реєстрації місця перебування. У Чернівецький військовий гарнізон прибуло 4 офіцери, які забезпечені житлом за місцем служби.

Нагадуємо, важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА  http://oporacv.org/

Детальніше:

Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua

Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.