Поблизу станції метро Ботанічний сад 20 квітня протягом 2 годин- з 10 до 12 - кандидат в Президенти України Андрій Гриненко проводив акцію з роздаванням пасок та привітальних листівок.

Напередодні близько 7 вечора про цей захід на своїй сторінці у Facebook написав сам Андрій Валерійович.

Grinenko FB Zaproshennja 19.04

Приїхавши на місце, активісти Мережі ОПОРА біля станції метро Ботанічний сад зустріли волонтерів, котрі роздавали перехожим вітальні листівки “Христос Воскрес! Со светлым праздником Пасхи! Гриненко Андрей, кандидат на пост президента Украины”.

Cам пункт роздачі знаходився біля обласного штабу кандидата по вул. Отакара Яроша, 18-г. Біля будівлі під плакатом “Поздравляем с праздником святой Пасхи! С уважением, Андрей Гриненко” розташовувався столик - місце роздачі пасок та привітальних листівок, тих самих, які розповсюджували на виході зі станції метро. Через 10 хвилин по приходу активістів ОПОРИ до столика підійшов сам Андрій Гриненко. В руках у нього були пакети з вже сформованим набором — паска та привітальна листівка.

За коментарем Андрія Валерійовича, ця ідея виникла у нього, а вже після він поділився нею зі своєю командою, яка висловила свою підтримку. Також у розмові він додав, що це місце роздачі обране ще й тому, що поряд знаходяться студентські гуртожитки.

На питання, чи проводилася додаткова піар-кампанія щодо популяризації акції, активістам ОПОРИ відповіли, що для реклами використовували лише соцмережі. З приводу розклеювання будь-яких об'яв відповідь чітко не була надана. Самі активісти ОПОРИ при моніторингу навколишніх житлових масивів не помітили жодної реклами стосовно даного заходу.

Grinenko FB Fotozvit2 20.04

Також Андрій Гриненко розповів, що буде з тими пасками, які не зможуть роздати — їх відвезуть до будинку ветеранів. Примітно, що ні кандидат, ні його команда не могли згадати, який саме це буде будинок ветеранів.

За власним спостереженням активістів Мережі ОПОРА, попит на безкоштовні паски був невеликий. Протягом 40 хвилин до столика підійшли щонайбільше 10 людей. За цей час претендент на пост голови держави встиг поспілкуватися з одним виборцем. А вже о 12:37 (через 37 хвилин по закінченню) на сторінці у Facebook Андрій Гриненко опублікував фотозвіт про дану акцію.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно статті 64 (пункт 6) Закону України “Про вибори Президента України”, забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Такого роду передвиборна агітація, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.