16 квітня, в останній за законом день для проведення першого засідання, у окружній виборчій комісії (ОВК) № 178 комісія не набула повноважень через відсутність на засіданні 9 з 20 членів. Повторне зібрання, проведене 18 квітня, також було безуспішним: на засідання не з’явились вже 10 членів ОВК.

Як повідомив голова ОВК №178 Микола Ноженко (член комісії за поданням Олега Ляшка), троє членів ОВК не проживають на території Харківської області. Це Олена Коршун (за поданням Василя Цушка, секретар), Анатолій Літвінов (за поданням Володимира Саранова) та  Світлана Горбонос (за поданням Олега Царьова). Означені особи не були присутні на засіданнях ні в перший, ні в другий раз.

Через те, що номери телефонів не обслуговуються або не дійсні, про скликання засідання не змогли повідомити Ользі Гавц (за поданням Наталії Королевської), Людмилі Максименко (за поданням Сергія Тігіпка) та Марині Фоміній (за поданням Юрія Бойка). Відтак, ще троє членів ОВК 178 жодного разу не відвідували засідання.

Владислав Филипенко (за поданням Олександра Клименка) та Роман Гуцал (за поданням Василя Куйбіди) також двічі пропустили засідання ОВК. За інформацією, наданою головою ОВК № 178, Миколою Ноженком, Владислав Филипенко перед засіданням 18 квітня телефоном повідомив, що відмовляється від виконання своїх обов’язків як члена окружної комісії. Щодо стосується Романа Гуцала, то він взагалі перестав відповідати на телефонні дзвінки.

Анатолій Гречкін (за поданням Миколи Маломужа) не був на засіданні обидва рази. Як повідомляв раніше його знайомий, Анатолій не був на першому засіданні через те, що захворів і перебував на лікарняному. При повторному запрошенні на засідання, Анатолій Гречкін телефоном повідомив голові комісії повідомив про складення своїх повноважень. Причиною такого рішення він назвав останні події в Україні.

Відвідала перше засідання, але не з’явилась на друге,Тетяна Боценко (за поданням Анатолія Гриценка). У телефонному режимі вона повідомила голові комісії, що на її місце в ОВК № 178 готується заміна і, відповідно, вона брати участь у роботі комісії не буде.

За словами голови 178 ОВК Миколи Ноженка, наразі до ЦВК готується документ відносно того, що затверджені у  ЦВК члени комісії від деяких кандидатів не підтверджують подання. 18 квітня, коли повторна спроба зібрати на засідання дві третини членів ОВК 178 не була реалізована, у ЦВК повідомили, що цього ж дня до 17:00 здійснять заміни у її складі. Щойно вони відбудуться, комісія втретє повторить спробу зібратись і набути повноважень.

 

 
Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.