Нетипова для Чернігова велика кількість людей вийшла на центральну площу 13 квітня, аби зустріти провокаторів, які ніби мали штурмувати адміністративні будівлі. Інформація щодо можливих провокацій ширилися як через соціальні мережі та Інтернет-ЗМІ, так і через заяви місцевого осередку Правого сектору. Однак анонсовані «туристи» у місті так і не з’явилися.

chernihiv 1304 2

Упродовж попереднього тижня ряду молодих чернігівців через профайли в соціальних мережах надходили пропозиції щодо додаткового заробітку на мітингах у місті. За різними даними обіцяли оплату від 100 до 250 грн. Зокрема, активісти місцевого осередку громадської організації «Молодь Демократичного альянсу» через публічну сторінку у соціальній мережі «Facebook» напередодні отримали від невідомої користувачки інформацію наступного змісту: «Моя тітка проживає в Чернігові. Вчора вона зателефонувала та повідомила, що її запрошували на неділю 13 квітня на сепаратистський мітинг у Чернігові, обіцяла заплатити 150 грн. Організацією займається чоловік 34 – 35 років – Волков Іван Олександрович. Він працює в міліції чи прокуратурі, точніше не змогла дізнатися. Будь ласка, перевірте інформацію». Разом з тим, голова осередку політичної партії «Демократичного альянсу» Ігор Андрійченко повідомив, що через відкриті джерела жодних даних про пана Волкова активістами знайдено не було.

Офіційна позиція «Правого сектора» з цього приводу така: «Правий Сектор дійсно отримав інформацію з кількох джерел про мітинг, організований ймовірно агентурою ФСБ. Цю інформацію підтвердили і власні джерела в СБУ. Зважаючи на найбільшу концетрацію військ саме на північному кордоні, ми закликали чернігівців вийти на захіст міста. Керівництво Правого Сектору домовилися про координацію дій з "Народною Самообороною" та "Ніхто Крім Нас" для запобігання провокацій. Разом з Автомайданом дві ночі поспіль наші люди патрулювали нічне місто. Нас не цікавлять ігри політиків та їх власний піар. Ми вивели людей на площу ще о 10 ранку, за дві години до початку віче. Нашим представникам навіть слова не надали».

chernihiv 1304

Нагадаємо, що у неділю 13 квітня о 12.00 розпочалося народне віче, де серед інших учасників виступали голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв, а також Сергій Аверченко, який нещодавно склав повноваження депутата Верховної Ради (партія «УДАР Віталія Кличка») і очолив Державне управління справами.

chernihiv 1304 3

Ольга Різенко
прес-секретар
виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
093 790 90 94

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.