12–13 квітня кандидати в президенти Юлія Тимошенко (ВО «Батьківщина»), Олег Тягнибок (ВО «Свобода») та Василь Куйбіда (Народний Рух України) взяли участь у щорічному вшануванні борців за волю України. Політики порушили теми національної єдності та боротьби проти російської агресії. Також Юлії Тимошенко завадили виступити в селі Мельники її противники, окрім цього, вона так і не зустрілася з виборцями в Черкасах. 

Серія поїздок кандидатів розпочалася з села Мельники. На захід зібралося близько півтори тисячі людей, зокрема це були місцеві жителі та мешканці з інших областей України. Варто зауважити, що тут були лише агітаційні намети ВО «Свобода». Кандидати в Президенти говорили про агресію Російської Федерації щодо України та важливість національного єднання.

cherkasy1

Загалом Юлія Тимошенко говорила про патріотизм та важливість єдності українців заради боротьби проти російської агресії. За спостереженням ОПОРИ, виборці, які зібралися на святкування, висловлювали своє незадоволення тим, що традиційне вшанування холодноярських подій перетворюють на «політичну трибуну». На перших хвилинах виступу Юлії Тимошенко лунали гучні викрики «Ганьба».

Після цього графік поїздок Юлії Тимошенко було порушено. Зауважимо, що вона поїхала в село Червона Слобода, що біля Черкас, хоча її поїздка не була там анонсована.

cherkasy2

У Черкасах зустріч із Юлією Тимошенко мала відбутися о 17:30. На захід зібралося близько півтори тисячі людей. Протягом 40 хвилин зі сцени лунали обіцянки про те, що Тимошенко скоро прибуде. Проте о 18:17 на сцену вийшла голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко (ВО «Батьківщина»). Вона повідомила, що Тимошенко терміново викликали на засідання Ради з національної безпеки і оборони у зв’язку з останніми подіями на сході України. Частина виборців сприйняла цю заяву критично, тому кілька людей почали викрикувати «Ганьба» та поступово розходитися. Більшість виборців розійшлися, залишилися лише молоді активісти та частина прихильників Юлії Тимошенко, між якими почалися словесні сутички. Активісти викрикували: «зечка» та намагалися довести, що такий Президент Україні не потрібен, що викликало агресію з боку прихильників політика.

У той же час Олег Тягнибок завітав у міста Кам’янка (201 округ) та Корсунь-Шевченківський (199 округ), зокрема виступав у районнних будинках культури, які були вщент заповнені. Там політик презентував свою передвиборчу програму та поставив акценти на забороні комуністичної ідеології, єдності України, подіях на сході та своє бачення розвитку країни. «Партія регіонів та комуністи – це голос Путіна»,  – сказав Олег Тягнибок. Окрім цього, політик підтримав нинішню політику в.о. президента Олександра Турчинова та його оточення.

cherkasy3

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.