В Луганській області все частіше  лунають теза, що вибори Президента України можуть не відбутися 25 травня 2014 р. На питання, чи загрожує політична криза проведенню виборів, відповідали керівники виборчих штабів кандидатів  в Президенти України в Луганській області.  Довготермінові спостерігачі ОПОРи спитали лише представників кандидатів в Президенти, які вже мають сформовані штаби на Луганщині .    

“Чи існує загроза зриву виборів Президента України”?

Ірина Веригіна, заступник голови Луганської облдержадміністрації та  координатор виборчого штабу кандидата в Президента України Юлії Тимошенко: - “Так, існує реальна  загроза зриву виборів. Ми повинні зробити усе можливе, щоб вибори відбулися. На жаль зараз сепаратистські  настрої в Луганську, Донецьку та Харкові є головною загрозою зриву виборів. Сподіваюсь такого не буде, наша політична сила все зробить щоб цього допустити.  Слід говорити про те, що головним чинником зриву виборів є можливе вторгнення російських військ в України та сепаратистські рухи.”.

Наталія Пшеняник, голова обласного штабу   кандидата в Президенти Анатолія Гриценка (партія Громадянська Позиція) : « Існує пряма загроза зриву виборів Президента України. Тільки Богу відомо які плани у В. Путіна. Зараз, він  не вторгається та не «визволяє  Україну» . Президент Росії В.  Путін буде використовувати всі можливі для нього засоби заворушень в Україні, тому вибори знаходяться под. загрозою. Я впевнена, що розроблений план по Кримському сценарію. Влада повністю здає власні позиції в регіоні. Сепаратисти захоплюють майже без бою будинок СБУ, блокують військові частини. Сепаратисти вимагають референдум, федералізації та хочуть допомоги Путіна.  Якщо Київ не буде вживати конкретних кроків, то виборів не буде. Зміна влади може відбутися на прикладі Криму, все буде швидко. Я не бачу в місцевій владі зацікавленість у вирішенні конфлікту.»

Сергій Шакун, голова обласного штабу кандидата в Президенти Олега Ляшко Володимир Путін провокує заворушення в Україні, оскільки не зацікавлений в  процвітаючій Україні. На фоні розвинутої демократичної країни в Росії почнуться заворушення, та правлінню режиму Путіна прийде кінець.  Він робить все, щоб в Україні не була сформована легітимна влада. То, що, відбулося в Криму, Путіну набагато важче застосувати на материковій Україні. Володимир  Путін не розраховує на народ. Відбулася революція на Майдане.   За допомогою ФСБ, грошей, Януковича, зовнішнього впливу Путін хоче навести заворушення в Україні та зірвати вибори»

Максим Чаленко, голова обласного штабу кандидата в Президенти України Петра Симоненка, депутат Луганської обласної ради: «Я вважаю, що вибори Президента України можуть не відбутися. По перше, у проведенні виборів не зацікавлена Юлія Тимошенко, кандидат в Президенти України, яка має сьогодні контроль над центральною владою, оскільки ії рейтинг достатньо низький і очевидно що Вона програє ці вибори. По друге, є вимоги громадян Півдня та Сходу України перенести ці вибори оскільки спочатку необхідно провести конституційну реформу та збалансувати владу, перерозподіливши повноваження між Центром та регіонами на користь останніх, а також зупинити репресії, які застосовують по відношенню до опозиції та мирних демонстрантів сьогодні. В умовах порушень прав людини, провести чесні вибори не можливо. ДО того ж рішення про проведення виборів приймала не легітимно сформована центральна влада.   КПУ готова до виборів і готові приймати в них участь. Але важливо щоб вимоги учасників мирних протестів на Сході України були виконані і не допустити протизаконний можливий розгін мирних демонстрантів. Зараз Ми організували цілодобове чергування депутатів обласної, міських рад перед будівлею СБУ, щоб не допустити розгону правоохоронцями  мирних демонстрантів біля СБУ. А щодо виборів, коли буде створено умови для їх проведення та виконано умови мітингувальників, тоді можна говорити про проведення прозорих виборів. Коли вони відбудуться, це вже інше питання.»  

Сергій Сафо, керівник Луганського міського виборчого штабу Петра Порошенка  «Я вважаю що вірогідність зриву виборів  є  лише на рівні 5 %. Якщо вибори будуть зірвані то вся провина за це ляже на Юлію Тимошенко, яка зацікавлені в не проведенні цих виборів. Я впевнений, що вибори повинні відбутися 25 травня 2014 р. і Ми повинні все для цього зробити. Я руська людина, яка є громадянином України та любить цю країну. Але я так само люблю свою Батьківщину – Росію, в якій я прожив більше 20 років. Мир, спокій та стабільність – це важливо на сьогодні для усіх нас.  Я можу сказати що всі в Україні зараз зацікавлені в легітимно обраному  Президенті. І народ України, і Росія, і Європейський Спільнота. Вибори повинні відбутися незважаючи ні на що.   

Отож чи відбудуться вибори Президента України незважаючи на політичну кризу, покаже час, Однак вже зараз можна стверджувати що певні політичні сили на Луганщині  не зацікавлені  в їх проведенні. Зокрема, однією з озвучених умов звільнення будівлі СБУ від осіб, що захопили цю адміністративну будівлю в Луганську, було перенесення виборів з 25 травня на іншу дату.  

Довідково:                                                                                                                                                                   

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.