У місті Черкаси почали розповсюджувати листівки «Цілком таємно» з чорним піаром проти нинішніх депутатів Черкаської міської ради та потенційних кандидатів на вибори 25 травня, зокрема Олександра Радуцього, Сергія Ткаченка та Валерія Вишиваного.

Варто наголосити, що інформація про установу, що здійснила її друк, тираж, осіб, відповідальних за випуск відсутня, що є порушенням  Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»,  статті 49, пункту 8: «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Формат і зміст листівок схожий, різняться вони лише іменами політиків. Критикують депутатів за трьома критеріями: «Характер», «Депутатська дільність» та «Позиція з принципових питань». «Власна думка залежить від ситуації і напрямку політичного вітру», – йдеться у одній із листівок.

«Зателефонували жителі округу № 16 (де був обраний за мажоритарним принципом), повідомили, що в поштових скриньках лежать такі листівки. Почали працювати опонети, проте доказів щодо замовника цієї листівки у мене немає. Тут проглядається риторика опонентів, адже ще за тиждень з’явилася листівка на підтримку одного з кандидатів команди Одарича», – коментує ситуацію Олександр Радуцький (Соціалістична партія України).

 Cherkasy piar

Про замовника листівки невідомо і Сергію Ткаченку. На його думку, подібні матеріали вплинуть лише на тих, людей, які взагалі не цікавляться політичним життям свого округу. «Подібна листівка коштує близько 60–70 копійок. Рахую: п’ять тисяч поштових скриньок по 70 копійок – це 3–3,5 тис. гривень. На ці гроші можна було б купити 150–170 кущів форзиції, спіреї чи вейгели…», – обурюється Сергій Ткаченко (безпартійний).

Cherkasy piar1

Cherkasy piar 2

Усіх депутатів об’єднує те, що вони були у Черкаській міській раді у фракції «Вільні Демократи», проте через ті чи інші причини пішли звідти. Також у листівках особливий акцент поставлений на тому, що депутати голосували за відставку тодішнього міського голови Сергія Одарича (Партія вільних демократів).

ОПОРА закликає кандидатів застосовувати конкурентні методи боротьби протягом усієї виборчої  кампанії та утриматись від чорного піару проти конкурентів.