Під час зустрічі кандидата на посаду Президента України Олега Тягнибока з виборцями  у смт.  Володарськ-Волинський, 16-річний юнак роздавав агітаційні газети.

На запитання спостерігача ОПОРИ: «Скільки хлопцю років?» – він відповів, що 16.

Відповідно до Закону України «Про вибори Президента України» використання неповнолітніх у проведенні передвиборної агітації заборонено. Про це йдеться в статті 2-й частині 3-й Закону: «Громадяни України, які мають право голосу, можуть брати участь у роботі виборчих комісій як їх члени, а також у проведенні передвиборної агітації, здійсненні спостереження за проведенням виборів Президента України та інших заходах у порядку, визначеному цим та іншими законами України».  Відповідно до статті 2-ої  Закону: «Право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років».

Також перед будинком культури, де проходила зустріч стояла агітаційна палатка, де роздавали газети та просили виборців заповнювати анкети прихильників ВО «Свобода». 

nepovnolitni zhytomyr

agitatsiya zhytomyr 

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.