15 грудня 2013 року відбуваються повторні вибори народних депутатів України у одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197, 223. Початок голосування не супроводжувався технічними проблемами, які б мали негативний вплив на подальшу організацію виборчого процесу. Зафіксовано поодинокі випадки порушення виборчих процедур членами дільничних виборчих комісій. Мали місце випадки невчасного відкриття виборчих дільниць, але це не створило значних перешкод у здійсненні волевиявлення громадян. 

Голосування проводиться з 8 години до 20 години без перерви.

У п’яти округах усього створено 649 виборчих дільниць, на яких громадяни можуть здійснити своє волевиявлення.  

Найбільшу кількість виборчих дільниць створено в ОВО № 132 (центр – м. Первомайськ, Миколаївська обл.) – 184; ОВО № 197 (центр – м. Канів, Черкаська обл.) – 146, ОВО № 94 (центр – м. Обухів, Київська обл.) – 135, ОВО № 223 (центр – Шевченківський р-н, м. Київ) – 101. Найменшу кількість ДВК сформовано в ОВО № 194 (центр  м. Черкаси) – 83 дільниці.

Дільничні виборчі комісії не раніш як за 45 хвилин до початку голосування зобов’язані провести свої підготовчі засідання. На підготовчому засіданні ДВК здійснюють такі процедури: 1) перевіряється цілісність опечатування сейфу, в якому зберігалися виборчі бюлетені; 2) оглядаються та опломбовуються скриньки для голосування, до кожної скриньки вкидається контрольний лист із зазначенням часу вкидання;3) оголошується кількість виборчих бюлетенів, отриманих ДВК; 4) голова ДВК передає необхідну кількість бюлетенів членам комісії, які будуть організовувати голосування. Спостерігачі ОПОРИ перебували на підготовчих засіданнях ДВК та фіксували дотримання процедур. Засідання дільничних виборчих комісій, у тому числі підготовче, є повноважним за умови присутності більше половини членів від складу цієї комісії.

За даними смс-звітування спостерігачів ОПОРИ з п’яти округів, явка членів дільничних виборчих комісій була такою, що забезпечувала повноважність засідань цих комісій.

На окремих дільницях зафіксовано поодинокі порушення порядку зберігання виборчих бюлетенів. На 2 % дільниць округу № 223 зафіксовано, що  бюлетені  до підготовчого засідання ДВК не зберігалися в сейфі (металевій шафі). В округах № 94 та 194 такі проблеми зафіксовано в 1 % випадків спостереження.

На окремих виборчих дільницях округів зафіксовано недостатню кількість виборчих бюлетенів. Найбільше таких випадків зафіксовано в окрузі № 94  4 % дільниць. Мали окремі випадки пошкодження опломбування сейфів для зберігання виборчих бюлетенів, що було виявлено на підготовчих засідання ДВК.  Найчастіше такі порушення було зафіксовано в окрузі № 94  3 % дільниць.

Спостерігачами було зафіксовано випадки відсутності на виборчих дільницях бланків протоколів про підрахунок голосів або їх недостатня кількість. Найчастіше такі проблеми фіксували в окрузі № 197  3 % дільниць.

Деякі дільничні виборчі комісії не забезпечили початок голосування виборців з 8 години. Такі випадки зафіксовані в усіх виборчих округах. Найчастіше затримували початок голосування дільничні виборчі комісії в окрузі № 223 – 15 % дільниць. В окрузі № 94  11 % виборчих дільниць, № 194  6 %, № 197  3 %. Невчасний початок роботи ДВК визначався технічними причинами, а тривалість затримки не була значною. 

223 округ

94 округ

194 округ

197 округ

Проблеми на дільницях

mozhlyvist-fiksuvannya-procedur