На кандидата в депутати по 197 округу Леоніда Даценка завели кримінальну справу за антисемітські заклики в його поетичній збірці «І янгол з автоматом на плечі», завдяки якій він став лауреатом премії ім. Василя Симоненка в 2011 році. Формальною підставою для порушення справи нібито стала заява депутата Канівської районної ради Лариси Некраси.

За інформацією черкаських ЗМІ, нацменшини Черкащини нібито обурені висуненням Об’єднаною опозицією кандидатом на перевиборах по ВО № 197 Леоніда Даценка, бо «проходження до Верховної Ради людини, яка розпалює міжнаціональну ворожнечу, ненавидить росіян і євреїв, є неприпустимим». «Антисемітські заклики» і «розпалення національної ворожнечі» знайшли у вірші «Український гамбіт. Жи-два, жи-вісім». Нині призначено експертизу збірки Даценка, саму книгу вилучено з черкаських бібліотек. Нагадаємо, раніше комісію, яка вирішила нагородити цю збірку премією Василя Симоненка, губернатор Черкащини звільнив і призначив нову.

Черкаська опозиція ці події сприймає як політичне переслідування кандидата. Прямих же закликів до антисемітизму у вірші немає.  

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області
063 628 67 80