194 ОВК систематично порушує принцип публічності і відкритості, який визначено статтею 11, ч. 2 ЗУ "Про вибори народних депутатів України" та гарантії діяльності спостерігачів і суб'єктів виборчого процесу, кандидатів. Комісія неодноразово надавала громадським спостерігачам недостовірні дані щодо часу проведення засідання, що позбавило їх можливості виконувати свої обов'язки під час одного з найважливіших етапів підготовки до дня голосування, а саме, формування ДВК та розподілу керівних посад. Громадянська мережа ОПОРА змушена буде звернутись до ЦВК з заявою щодо таких дій черкаської окружної виборчої комісії. 

Так, 28  листопада о 17:00 194 ОВК розпочало своє засідання по жеребкуванню щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. На цьому засіданні постійно оголошували перерви, які, за словами голови ОВК Михайла Пунька, пов’язані були в основному із поганою роботою електронної системи. Жеребкування все ж таки вдалося розпочати о 23:05 того ж дня, 28 листопада. Після нього голова запитав присутніх, чи ніхто не буде проти того, щоб зачитати повний склад кожної ДВК наступного дня о 18.00. Ніхто не заперечив. Після 23:10, коли члени ОВК поставили відмітки у списках навпроти тих осіб, які відповідно до жеребкування, набули можливості стати членами ДВК, присутні спостерігачі та довірені особи покинули приміщення ОВК.  

Наступного дня, 29 листопада, коли о 18.00 спостерігач ОПОРИ приїхав на продовження засідання, в комісії йому повідомили, що склад вони все ж оголосили попередньої ночі й планують цього дня лише визначити квоту та керівний склад ДВК. Одразу після продовження засідання голова знову оголосив перерву у зв’язку із судовим засіданням, яке тоді відбувалося, щодо процедури жеребкування. Дочекавшись рішення суду після 21:10 ОВК продовжила засідання, ознайомила усіх з рішенням суду й о 21:17 повідомила, що комісія продовжить свою роботу 30 листопада о 10:00.

У призначений час спостерігач ОПОРИ прибув на засідання, проте йому повідомили, що вчора, 29 листопада, після 23:00 у зв’язку з телефонним дзвінком від ЦВК комісія продовжила свою роботу, визначила квоти та керівний склад усіх ДВК. Надати можливість ознайомитися із протоколом голова відмовив, пояснюючи це тим, що він ще не надрукований, попросивши приїхати після обіду.

ОВК 194

За коментарями звертайтесь:

Сергій Варич,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області
063 628 67 80