Сьогодні, 2 червня, відбуваються вибори селищного голови Чорнобаївської селищної ради Черкаської області. Під час спостереження активісти Громадянської мережі ОПОРА звернули свою увагу на те, що скриньки для голосування опломбовані скотчем.

Так, відповідно до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» опломбування скриньок може здійснюватись двома способами ст. 69 п. 6 «Виборчі скриньки після огляду пломбуються або опечатуються печаткою дільничної виборчої комісії». Як з’ясувалося, оскільки у Територіальної виборчої комісії не було пломб для опечатування скриньок, то дільничні виборчі комісії обрали другий спосіб - опечатування скриньок печаткою комісії. Особливість використаного способу, через що він викликає занепокоєння, полягає у тому що папірець із печаткою дільничної комісії, який відіграє роль пломби, до самої скриньки прикріплений клейкою стрічкою (скотчем). Загалом основні скриньки, які знаходяться на дільницях перебувають під постійним наглядом всіх членів комісії, а от із скриньками для голосування на дому ситуація може бути іншою. Ці скриньки використовують поза межами дільничних комісій і перебувають під наглядом обмеженої кількості осіб.

Слабкість такого захисту бюлетенів полягає у тому, що клейку стрічку неодноразово можна відклеїти і приклеїти, помітити це буде надзвичайно складно. Через це створюється потенційна можливість до зловживань, а, можливо, і до суттєвого викривлення результатів волевиявлення. На думку спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, опечатування скриньок для голосування має бути таким, що забезпечує захист бюлетенів шляхом міцного приклеювання стрічки із печаткою дільничної комісії.

Довідка. 

Громадянська мережа «ОПОРА» традиційно проводить громадське незалежне спостереження за процесом виборів в Україні. 2 червня 2013 р. активісти Громадянської мережі «ОПОРА» проводять спостереження за проведенням позачергових виборів міських голів  Василькова (Київська обл.),  Берегова (Закарпатська обл.) та селищного голови Чорнобаю (Черкаська обл.).