Центральна виборча комісія опрацювала 100% протоколів. Проте переможці виборчої кампанії в багатьох виборчих округах були відомі вже в перші дні або навіть години після проведення процедури голосування. Завершилась процедура підрахунку голосів і на Луганщини. Тому можна сміливо підбивати підсумки голосування мешканців Луганської області.

Основну увагу зосередимо на аналізі депутатів-мажоритарників, які перемогли в одномандатних виборчих округах Луганщини. Під час виборчої кампанії кандидати в народні депутати у одномандатних округах використовували цілий арсенал методів політичної агітації (від непрямого підкупу виборців до зловживання адміністративним ресурсом), проте, як виявилось, навіть такі чинники не завжди могли забезпечити перемогу кандидатам.

Найбільш драматично та непередбачено події розгортались у 3 з 11 виборчих округів Луганщини. Серед них: Одномандатний виборчий округ № 104, що включає територію Артемівського та Кам’янобрідського районів м. Луганськ, частину Лутугинського району; Одномандатний виборчий округ № 107, до складу якого входить м. Лисичанськ, частина м. Стаханова та частина Попаснянського району; Одномандатний виборчий округ № 108, в межі якого входить м. Красний Луч та Перевальський район.

Основна боротьба в даних округах розгорнулась між кандидатами від Партії регіонів та кандидатами-самовисуванцями. Так, у 104 ОВО боротьба розгорнулась між Володимиром Струком (самовисуванець) та Володимиром Гончаровим (кандидат від Партії регіонів). Після декілька діб підрахунку голосів та опрацювання протоколів ДВК ОВК № 104 констатувала перемогу кандидата-самовисуванця Володимира Струка, який отримав 39,98 %, в той час, коли його опонент отримав 24,48 %.

Зовсім інакше виглядала ситуація  у 107 ОВО. На перших порах підрахунку голосів впевнено лідирував кандидат-самовисуванець Сергій Шахов. Проте згодом, несподівано для багатьох в лідери вийшов кандидат від Партії регіонів, міський голова м. Лисичанська Сергій Дунаєв. Відрив між кандидатами склав 3,6 % голосів.

Окремо слід розглянути ситуацію, що розгорнулась у 108 ОВО. Підрахунок голосів тут розтягнувся на невизначений час і супроводжувався резонансними подіями: напад на ДВК, провокації тощо. В цілому сама виборча кампанія у даному виборчому окрузі була досить неоднозначною. Вона супроводжувалась небувалим використанням підкупу виборців та адміністративного ресурсу. Проте перемогу в останній момент отримав кандидат-самовисуванець Валерій Мошенський, випередивши опонента від Партії регіонів Юрія Тернікова на 2, 22 %. Так, Валерій Мошенський заручився підтримкою 31 757 виборців, в той час як Юрій Терніков міг розраховувати на підтримку 29 752 виборців округу.

Такий розвиток подій був досить непередбачуваний, враховуючи результати голосування у одномандатних округах та високий рейтинг Партії регіонів згідно з соціологічними опитуваннями, проведеними на передодні дня виборів.

Завідомо програшні були позиції у Об’єднаної Опозиції та представників політичної партії «УДАР». Кандидати від даних політичних сил не змогли вийти до лідерських позицій у переважній більшості округів. До трійки або навіть четвірки лідерів вдалося вирватися представникам Об’єднаної Опозиції та політичної партії «УДАР» у 105, 107, 111, 112, 113 та 114 виборчих округах.

Попри те, що Партія регіонів отримала перемогу у переважній більшості одномандатних виборчих округів, беззаперечним лідером за кількістю відданих голосів є Володимир Демішкан, який отримав підтримку 63 065 виборців, що дорівнює 65, 87 % голосів. Найменшу підтримку з кандидатів від Партії регіонів отримав кандидат по 106 виборчого округу Олексій Кунченко, який міг розраховувати на підтримку 33 676 виборців. Відносно загального виміру процедури  підрахунку голосів, то тут слід констатувати, що найменшу підтримку отримав кандидат-самовисуванець по 108 ОВО Валерій Мошенський, отримавши відповідно 35, 19 % голосів.

Перейдемо до детальнішої характеристики депутатів, що представлятимуть 11 округів Луганщини  у Верховній Раді України нового складу.  

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 104lugansk-ovo-104

В ході передвиборчої боротьби, яка супроводжувалась конфліктними ситуаціями під час підрахунку голосів та процедури отримання протоколів ДВК Окружною виборчою комісією, перемогу отримав кандидат-самовисуванець Володимир Струк, селищний голова смт. Ювілейне, набравши 39,98 % голосів виборців. Його основний опонент від Партії регіонів Володимир Гончаров отримав 24,48 %. На третьому місці опинився кандидат-самовисуванець Ігор Мартиненков, набравши відповідно 20 % голосів. За Володимира Струка проголосувало 39 639 виборців, що є підтвердженням результатів соціологічних опитувань, проведених напередодні дня виборів, які зазначали його переможну позицію у порівнянні з потенційними опонентами.

Незважаючи на перемогу Володимира Струка, фаворитом виборчих перегонів на окрузі стала Партія регіонів, отримавши 54, 66 %, що становить 54 227 голосів виборців. На другому місці – Комуністична партія України з 22, 82 % або 22641 голосів виборців. Третє місце посідає політична партія «УДАР», отримавши 6, 88 % голосів, таким чином обігнавши ВО «Батьківщина», яка заручилась підтримкою 6, 00 % виборців, що взяли участь у голосуванні.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 105lugansk-ovo-105

105 одномандатний виборчий округ ще на початку передвиборчої кампанії вважався одним з трьох найспокійніших, а результат – найбільш передбачуваний. Причиною цього стала наявність серед кандидатів у народні депутати представника Партії  регіонів Сергія Горохова, який одразу був визнаний фаворитом виборчих змагань.  Серед решти кандидатів, які мог ли скласти конкуренцію Сергію Горохову слід визначити Максима Чаленка, висуванця від Комуністичної партії України, Геннадія Тамашева, кандидата від політичної партії «УДАР» та Владислава Кривобокова, кандидата-самовисуванця. Своєрідної особливістю виборчої кампанії була діяльність Владислава Кривобокова, кандидата-самовисуванця. Так, особливою рисою агітаційної діяльності кандидата була пропаганда інтеграції з Євразійським союзом, яка проте супроводжується порушенням виборчого законодавства. Ноу-хау кандидата стала розробка відеокліпу з агітацією за Президента РФ Володимира Путіна. Проте навіть така риторика не змогла забезпечити кандидату перемоги в окрузі або надати змоги вийти до трійки переможців змагань. Особливістю виборчої кампанії в даному окрузі також стало зняття своєї кандидатури кандидатом від ВО «Батьківщина» Олегом Перетякою на користь кандидата від політичної партії «УДАР» Геннадія Тамашева, але навіть така комбінація істотно не вплинула на кінцевий результат.

В цілому найбільшу підтримку в виборчому окрузі отримала Партія регіонів, отримавши 55, 81 % голосів виборців. Далі йде КПУ – 21, 56 %, «УДАР» - 6, 86 %.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 106

У 106 виборчому окрузі мандат народного депутата отримав кандидат від Партії регіонів Олексій Кунченко. Проте в передвиборчих змаганнях на території округу велась активна боротьба, яку кандидату від Партії регіонів доводилось вести з самовисуванцем,  що представляє неполітичне об’єднання «Команду Сергія Шахова» Юрієм Фурманом. Передвиборча боротьба супроводжувалась тиском правоохоронних органів як на кандидата Юрія Фурмана, так і на інших (Ігоря Беркута, Сергія Самарського), а також на штаби опозиційних політичних сил, зокрема, політичну силу «УДАР». Використання адміністративного ресурсу та непрямий підкуп виборців стали нормою, яка фіксувалась під час всієї виборчої кампанії в окрузі. Незважаючи на гостроту передвиборчої боротьби, Олексій Кунченко отримав 41, 41 % голосів, що становить 33 676 голос. На другому місці опинився кандидат Юрій Фурман, отримавши 17, 32 %, третє місце посів Ігор Беркут, набравши 11, 65 %, відданих за нього виборцями округу.

lugansk-ovo-106

Олексію Кунченко буде важко виправдати довіру мешканців округу, яких він представлятиме. Адже, абсолютна більшість виборців його не обрала і не підтримує його програми.

За партійними списками переконливу перемогу отримала Партія регіонів, набравши 57, 54 %. Далі йдуть Комуністична партія України – 23, 49 %, ВО «Батьківщина» -  6, 13 % голосів виборців.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 107

Даний округ був одним з «найгарячіших» протягом всієї виборчої кампанії. Річ у тім, що основна боротьба за депутатський мандат тут розгорнулась між кандидатом від Партії регіонів Сергієм Дунаєвим та кандидатом-самовисуванцем Сергієм Шаховим, відомим за брендом неполітичного об’єднання «Команда Сергія Шахова». Серед основних арсеналів передвиборчої боротьби на території округу було використання адміністративного ресурсу, підкупу громадян. Так, на представників «Команди Сергія Шахова» здійснювався тиск правоохоронними органами, у оселях працівників штабів проводили обшуки. Самого кандидата Сергія Шахова оголосили в розшук за підозрою у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 296 Кримінального Кодексу України (хуліганство). Незважаючи на те, що Сергія Шахова об’явлено в розшук, це на заважало виборчому штабу кандидата продовжувати агітаційну кампанію. Не менш цікавим виявився день виборів, під час якого було пересічена спроба фальсифікацій виборів, коли невідомими особами була вчинена спроба розповсюдити невідому речовину на території однієї з дільниць при спробі зриву виборів.

За результатами волевиявлення громадян на території ОВО № 107 перемогу з невеликим відривом отримав кандидат Сергій Дунаєв, заручившись підтримкою 42, 58 % , що становить 38 294 голосів виборців. В той самий час Сергій Шахов, хоча і лідирував на перших порах під час підрахунку голосів, отримав 38, 98 %, що складає 35 049 голосів. Прикметним є той факт, що інші кандидати в депутати на території округу не змогли пересікти бар’єру у 10 % голосів. Так, кандидат від КПУ Віктор Кримцев отримав 8, 10 %, кандидат від ВО «Батьківщина» Вячеслав Теросипов – 3, 18 %.

lugansk-ovo-107

За партійними списками переконливу більшість отримала Партія регіонів. За нею віддали свої голоси 59, 24 % виборців у виборчому окрузі. Далі йдуть КПУ – 24, 40 %, ВО «Батьківщина» - 4, 97 %.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 108

lugansk-ovo-108108 виборчий округ напевно є не лише одним з «найгарячіших» виборчих округів, але й в певній мірі не менш загадковим, що підтверджує характер виборчої боротьби та результати голосування. Основними «важковаговиками» передвиборчих змагань, після того як від участі у виборах відмовився Володимир Ландик, стали кандидат від Партії регіонів Юрій Терніков та кандидат-самовисуванець Валерій Мошенський. Хоча методи передвиборчої боротьби кандидатів не особливо відрізнялись один від одного, спрогнозувати результати виборів було досить важко. Серед арсеналу інструментів передвиборчої боротьби кандидата Валерія Мошенського було надання допомоги вагітним жінкам та безкоштовних курсів вивчення ПК для пенсіонерів, роздача продуктових наборів, організація дитячих свят. Юрій Терніков використовував «схему» з будівництва дитячих майданчиків, вже плавно апробовану іншими кандидатами від Партії регіонів, приймав участь у різноманітних святах та заходах.  

Резонансною як для території округу стала участь у виборах кандидата від ВО «Свобода» Артема Заїки та участь у його виборчій кампанії перших осіб політичної сили. Активну позицію зайняв Олександр Ржавський, кандидат-самовисуванець, який рішуче позиціонував себе як фаворит змагань в окрузі (проте результати показали іншу картину) та мав переконливу більшість представників в Окружній виборчій комісії. Паралельно прослідковувалась виборча кампанія Володимира Гуславського та Олександра Андріянова, які мали певний відсоток підтримки виборців та були впізнаванні на території округу.

Не зважаючи на затягування процедури підрахунку голосів, провокації на території деяких ДВК та інші форс-мажорні ситуації перемогу з невеликим відривом отримав кандидат Валерій Мошенський. Він заручився підтримкою 31 757 голосів на свою користь, що становить 35, 19 %. В той самий час кандидат Юрій Терніков отримав 29 752 голосів або 32, 97 %. Наступні місця посіли Володимир Гуславський – 12, 30 %, Олександр Андріянов – 8, 17 %, Людмила Киричненко – 3, 80 %, Олександр Ржавський – 2, 96 %, Артем Заїка – 1, 29 %.

За партійним списком на території ОВО № 108, як і в інших округах Луганщини беззаперечним лідером залишається Партія регіонів. Так, Партія регіонів за даними протоколів ОВК № 108 заручилась підтримкою 58, 72 % голосів виборців, КПУ –  27, 23 %, ВО «Батьківщина» - 3, 73 %.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 109

lugansk-ovo-109Даний округ міг з самого початку стати одним з найбільш «гарячих» округів, враховуючи той факт, які претенденти намагалися вести активну виборчу кампанію. З одного боку – це відомий бізнесмен, депутат обласної ради Володимир Медяник. З іншого боку – представник «Команди Сергія Шахова», співробітник СБУ Олександр Макаров, бувша очільниця ФК «ЗОРЯ» Марина Букаєва, кандидат від ВО «Батьківщина» Юрій Моравський, Вадим Даніелян, Артем Кривобоков, Григорій Пригеба. З самого початку виборча кампанія дійсно виглядала досить драматичною та резонансною, чого лише варте використання технології «двійників» кандидата Медяника та Макарова.

Відсутності факту «гарячого округу» сприяв невисокий рівень активності головних опонентів кандидата від Партії регіонів Володимира Медяника та низький рівень фінансування виборчої кампанії У поєднання з залученням адміністративного ресурсу Володимиром Медяником та належного фінансування, перемога кандидата від Партії регіонів була більш прогнозованою.

День виборів знаменувався використанням технологій «каруселей», до яких вдавалась частина людей м. Луганська та м. Краснодон.

Так, за результатами голосування Володимир Медяник випередив найближчих опонентів з повним відривом, набравши 44, 13 %, що дорівнює 42 600 голосів виборців. Олександр Макаров посів 2 місце, отримавши 14, 21 % або 13 724 голоси. Микола Рєзнік набрав 11, 57 %, Марина Букаєва – 9, 38, Юрій Моравський – 4, 12 %.

У багатомандатному окрузі фаворитом виборів залишається Партія регіонів, набравши 55 20 %. Далі йдуть КПУ – 23, 90 %, ВО «Батьківщина» - 5, 87, «УДАР» -           5, 41 %.

Перемога Володимира Медяника гарантувало йому депутатський мандат, у Верховній Раді Україні, разом з тим, відповідно до чинного законодавства, - позбавила мандату в обласній раді.      

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 110

У 110 виборчому окрузі Луганщини перемогу отримав кандидат від Партії регіонів, міський голова м. Алчевська Володимир Чуб, отримавши 48, 08 %, що складає 44 126 голосів виборців. Найголовнішим опонентом Володимира Чуба був кандидат-самовисуванець, що представляє «Команду Сергія Шахова» Олександр Жученко, який отримав 19, 28 % або 17 697 голосів виборців. Далі йдуть кандидат від КПУ Олександр Бебешко – 15, 89 %, самовисуванець Микола Киричнеко – 7, 06 %.

У порівнянні з іншим виборчими округами, де участь приймали кандидати від «Команди Сергія Шахова» даний ОВО є більш «спокійним». Притаманним для виборчої кампанії в окрузі стало використання технологій «чорного піару». Так, зокрема 14 жовтня 2012 р. були розповсюджені листівки з привітанням від імені Володимира Чуба з нагоди святкування 70-річчя створення УПА, що не містили вихідних даних та були спрямовані задля створення антирейтингу кандидата. У день виборів невідомими були розповсюджені листівки про факт, який виявився недостовірним, за яким Володимир Чуб знявся з виборів.

Окремо слід відзначити адміністративний тиск на представників КПУ та кандидата Олександра Бебешка, що не обмежував їхні права на рівний доступ до проведення політичної агітації.

lugansk-ovo-110

У багатомандатному окрузі переможцем стала Партія регіонів, отримавши 58, 21 %. КПУ заручилась підтримкою 25, 54 % виборців, ВО «Батьківщина» - 4, 76 %, «УДАР» - 4, 26.

Також слід наголосити, що після отримання Володимиром Чубом депутатського мандату, в м. Алчевську мають відбутися перевибори міського голови, так само, як і в м. Лисичанську (де переміг Сергій Дунаєв) та смт. Ювілейне (де перемогу отримав Володимир Струк).

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 111

111 виборчий округ є одним з трьох «найспокійніших» округів Луганщини, де потенційно спрогнозувати перемогу кандидата від Партії регіонів Олександра Коваля не було важко. Так,  за кандидата Олександра Коваля проголосувало 52, 04 %, що становить 48 024 виборців округу. Наступним в рейтингу йде Олександр Гайдей, кандидат від КПУ, який заручився підтримкою 18 228 голосів, що становить 19, 75 % від кількості виборців, що взяли участь в голосуванні. Третє місце посів кандидат від ВО «Батьківщина» Віктор Бондарєв, отримавши 17, 56 % голосів у свою підтримку, що становить 16 208 голосів виборців.

За партійними списками перемогу отримала Партія регіонів, набравши 51, 58 %. Друге місце посіла КПУ, отримавши підтримку 31, 37 %. Третє місце за собою залишила ВО «Батьківщина», отримавши 6, 20 % голосів.

lugansk-ovo-111

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 112

Вказаний виборчий округ є частиною з тих, де головну конкуренцію кандидатам від Партії регіонів склали представники неполітичного об’єднання «Команди              Сергія Шахова» та є замикаючим у цьому списку на Луганщині. Так, основну конкуренцію кандидату від Партії регіонів Юлію Іоффе склав кандидат-самовисуванець Олександр Бухалов.

Передвиборча боротьба на території виборчого округу була насичена на використання методів «чорного піару». Так, були розповсюджені фальшиві листівки від імені кандидата з привітанням мешканців м. Рубіжне зі святом 70-річчя утворення УПА. Подібні технології були використанні й в інших виборчих округах, де, що витікає з аналізу політичної географії, балотувались кандидати від неполітичного об’єднання «Команди Сергія Шахова»: 106, 107, 109 та 107 ОВО. Повертаючись до 112 виборчого округу, додамо, що в день голосування невідомими були розповсюдженні листівки з завідомо неправдивим змістом про смерть кандидата Юлія Іоффе. Наявність арсеналу технології «чорного піару» був складовою виборчого процесу даного округу.  

Проте, незважаючи на використання методів непрямого підкупу виборців та інших  фактів порушення норм виборчого законодавства Олександр Бухалов поступився місцем у передвиборчих змаганнях головному опонентові. Таким чином,  Юлія Іоффе отримав       46, 88 %, що становить 38 198 голосів виборців. За кандидатуру Олександра Бухалова віддало голоси 21 708 виборців, що дорівнює 26, 64 % з кількості виборців, що взяли участь у голосуванні.

У багатомандатному окрузі рішучу перемогу отримала Партія регіонів, набравши 59, 55 %, що є одним з найвищих показників на Луганщині. Відносно інших політичних сил, то тут ситуація виглядає наступним чином: КПУ – 26, 06 %, ВО «Батьківщина» - 5, 0 %, «УДАР» - 3, 26 %.

lugansk-ovo-112

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 113

lugansk-ovo-113113 виборчий округ мав всі шанси стати одним з «найгарячіших», коли на шляху до депутатського мандату у боротьбі свої сили вирішили спробувати Віктор Тихонов (кандидат від ПР) та Віталій Курило (самовисуванець). Проте після того, як Віталій Курило зняв свою кандидатуру з участі у виборах, ситуація істотно змінилась. І, не зважаючи на активну організацію зустрічей з виборцями кандидатом від Радикальної Партії Олега Ляшка Сергієм Шакуном та на рейтинг кандидата від КПУ Володимира Юника, перемога все ж таки дісталась Віктору Тихонову, за якого віддало свої голоси 53 643 виборців округу або 60, 18 % з кількості виборців, що взяли участь у голосуванні. Друге місце посів Володимир Юник, отримавши 20, 19 %. Далі – Микола Слєпцов – 7, 24 % (кандидат ВО «Батьківщина»), Сергій Шакун – 5, 41 %.

У багатомандатному окрузі ситуація була наступна: Партія регіонів отримала 55, 85 %, КПУ – 25, 09 %, ВО «Батьківщина» - 6, 67 %, «УДАР» - 4, 87 %.

Прикметним є факт, що кандидати-висуванці політичних партій ВО «Батьківщина» та «УДАРу» отримала голосів більше, ніж було віддано за політичні сили, які безпосередньо представляли.

ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 114

114 виборчий округ є замикаючим у трійці найбільш «спокійних» округів. Причиною цього стала участь у виборчій кампанії кандидата від Партії регіонів, голови «Укравтодору» Володимира Демішкана. Ще задовго до дня голосування багатьом здавалась його перемога безальтернативною, що підтвердили результати соціологічних опитувань.

lugansk-ovo-114

Так, за результатами голосування Володимир Демішкан отримав 64, 87 % або 63 065 голосів виборців, що є найбільшим результатом на Луганщині. Далі з великим відривом від нього йдуть Тетяна Сивоконь – 15, 12 % (КПУ), Віталій Запорожець – 6, 35 (самовисуванець), Ольга Кравченко – 5, 05 (ВО «Батьківщина»). Визначальними факторами перемоги кандидата у народні депутати Володимира Демішкана сатли відсутність місцевої авторитетної людини, яка б могла скласти конкуренцію кандидату; використання адміністративного ресурсу та службового становища; передвиборчі обіцянки кандидата та непрямий підкуп виборців.

Не менш очікуваними стали результати виборів по загальнодержавному виборчому окрузі, де Партія регіонів отримала 55, 85 %, КПУ – 25. 09 %, ВО «Батьківщина» - 6, 67 %, «УДАР» - 4, 87 %.

Цікавим є те, що у загальнодержавному окрузі більшість з політичних партій отримали голосів більше, ніж кандидати у мажоритарних округах від даних політичних сил.

В цілому для виборчої кампанії на Луганщині були притаманні наступні риси:

  1. Наявність  як «гарячих» виборчих округів, так і відносно «тихих»;
  2. Активну конкуренцію кандидатам від Партії регіонів у передвиборчій склали представники не ВО «Батьківщина», КПУ або інших політичних партій, а так зване неполітичне об’єднання «Команда Сергія Шахова» або кандидати-самовисуванці;
  3. Використання адміністративного ресурсу та службового становища;
  4. Більшість кандидатів з Об'єднаної опозиції, політичних партій «УДАР» та «України – Вперед!» були маловідомими для широкого загалу особами та мали обмежені ресурси для ведення виборчої кампанії;
  5. Перемогу в двох одномандатних виборчих округах Луганщини здобули кандидати-самовисуванці;
  6. Тиск правоохоронних органів на кандидатів в народні депутати від неполітичного об’єднання «Команда Сергія Шахова»;
  7. Використання широкого арсеналу технологій «чорного піару», серед яких найбільшого розповсюдження отримав підкуп виборців та організація «каруселей»;
 
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.