Розгул некоректної агітації й контрагітації із застосуванням наклепів та образ між опонуючими кандидатами і партійними штабами не минув і Хмельниччини. Найбільшої гостроти «чорна» агітація набула в протистоянні між кандидатами-мажоритарниками в обласному центрі, який є центром одномандатного виборчого округу № 187 та виборчого округу № 188, який об’єднує Хмельницький та Волочиський райони. Втім, злісного креативу не бракує і в районах області

Чорний PR у цілковито міському окрузі № 187 вирує в основному у трикутнику Лукашук-Слободян-Янчук. Олег Лукашук (ВО «Батьківщина»), претендує на продовження своєї депутатської кар’єри, що триває вже десять років. Попри те, що за рядом соціологічних досліджень найвищий рейтинг саме у нього, спокою його штабові не дає потужний фінансовий ресурс президента ЗАТ «Оболонь» Олександра Слободяна (член УНП, самовисування), зміцнений підтримкою деяких активістів Партії регіонів. З іншого боку на значну частину голосів хмельничан претендує лікар Микола Янчук (партія УДАР Віталія Кличка).

І хоча «ударівець» Микола Янчук не зняв, усупереч сподіванням, своєї кандидатури на користь кандидата від об’єднаної опозиції, в інформаційному листку «Сила народу» поширено інформацію про підтримку Олега Лукашука і «УДАРом», і кандидатом-мажоритарником. «Ми не поступалися кандидатурою не тому що проти об’єднаної опозиції, а нас не влаштовує саме Олег Лукашук, - повідомила представникові ОПОРИ заступник Хмельницького міського штабу партії «УДАР Віталія Кличка» Тетяна Золотарева. – І саме із його штабу ведуть сліди брудних контрагітаційних матеріалів на адресу Миколи Янчука. Наприклад, днями містом дуже густо було розклеєно листівку «Увага! Невиліковний ГЕМОРОЙ України!», виготовлену на принтері. Відслідкувавши шлях одного поширювача із Зарічанської, ми встановили його зв’язок із громадською приймальнею народного депутата України Олега Лукашука».

Xm-Thsorny_PR1

Звісно, даних про відповідальних за випуск немає.

Власне, це не перша «чорнуха» проти УДАРу в Хмельницькому. Нещодавно під логотипом руху «Відсіч» у місті було розповсюджено листівку «Чому не можна голосувати за УДАР:?», стилізовану під відому «протирегіоналівську» листівку. Виявилося, що вона сфальшована.

Ще гостріше протистояння між Олегом Лукашуком та іншим народним депутатом – Олександром Слободяном. В інформаційному бюлетені останнього «Новий погляд Хмельницький» активно експлуатується тема колишньої приналежності «бютівця» Лукашука до СДПУ(о) одіозного Віктора Медведчука. Цю тему у листівках підхопив невідомий досі Комітет Опозиційного Спротиву. А один із кандидатів у депутати парламенту, столичний журналіст Олег Дейнека, у своїй передачі на місцевому телеканалі «33 канал» пов’язав з іменем Олега Лукашука неякісне, на його погляд, прокладання ділянки водогону до обласного центру. Таким чином досягнення, яким козиряє у своїй передвиборній кампанії Олег Лукашук (залучення тридцяти мільйонів гривень із державного бюджету), обросло подробицями про корупційні схеми і відхилення від технічних умов підрядником – пов’язаним із Лукашуком підприємством. Ці подробиці викладені у листівці якогось Громадського руху «Корупціонерів в тюрми!», а дії народного депутата названі злочином.

Xm-Thsorny_PR2

Щоправда, перевіркою обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України порушень при проведенні тендеру на освоєння тих коштів не виявлено, а правоохоронні органи у порушенні кримінальної справи за поширення листівки формату А3 представникмм Олега Лукашука відмовили.

Місцевий правозахисник Любомир Михалець, котрий зняв свою кандидатуру з виборів до Верховної Ради на користь Олега Лукашука, виводить ланцюжок поширення цієї листівки і бачить його початок саме у виборчому штабі Олександра Слободяна. Про це він зокрема пише в інформаційному бюлетені народного депутата України Лева Бірюка «Правда «Батьківщини». У цьому та попередньому випусках бюлетеня підкреслюється контраст між Олегом Лукашуком (позитив) та Олександром Слободяном (негатив).

Xm-Thsorny_PR3

Передвиборні обіцянки останнього подаються як оманливі, безпідставні, а то й брехливі. Наприклад, обіцяючи збудувати в обласному центрі виробництва на 10-15 тисяч робочих місць, президент ЗАТ «Оболонь» ще не звертався до міської ради за земельними ділянками під будівництво.

На сусідньому окрузі № 188 теж з’явилися анонімні листівки з недостовірною інформацією про кандидата Сергія Лабазюка. Член Народної Партії і самовисуванець на виборах до Верховної Ради, він подається як член провладної партії.

Xm-Thsorny_PR4

Самовисуванця упхали в чужу партію.

Хоча до цього кандидата прихильно ставляться як у обласні державній адміністрації, так і у Волочиській районній держадміністрації, у прес-службі Сергія Лабазюка появу такої листівки назвали провокацією. «Ми звернулися до правоохоронців, співробітниками Зарічанського райвідділу міліції проведено оперативні заходи і розповсюджувачів виявлено, - сказав один із помічників Лабазюка Анатолій Вінскевич. – Ними виявилися члени команди нашого опонента – голови Хмельницької райдержадміністрації». Нагадаємо, що ресурсне, медійне й електоральне протистояння на цьому окрузі найбільш гостре між Сергієм Лабазюком та Віктором Коліщаком (партія «Єдиний Центр», самовисування), який на «своєму» «33 каналі» поширив викривальну заяву про за діяння проти нього адміністративного ресурсу з боку обласної й районної влади, керівництва Партії регіонів.

Виявився на Хмельниччині і нелюб знаменитої бабусі з котом. У Кам’янці-Подільському невстановлені опоненти Ростислава Яреми (ВО «Батьківщина»), який кандидує в одномандатному окрузі № 193, домонтували зображення кандидата до відомого «дуету» літньої жінки і свійської тварини та додали напис: «Взнала, що внук голосує за Ярему. Переписала хату на кота».

Xm-Thsorny_PR5

Проте відносно Ростислава Яреми застосована і важча «артилерія», яку в місцевих газетах охрестили однозначно: «чорні технології» (наприклад, «Фортеця» № 40, 4 жовтня 2012). На проспекті Грушевського в місті встановили фальшивий намет ВО «Батьківщина». Біля нього плакат із написом: «Звернення до лідера партії Юлії Тимошенко про відкликання кандидата в народні депутати України від об’єднаної опозиції Ростислава Яреми вже сьогодні. Підписи про відкликання». Молоді люди роздають агітки проти Яреми, компрометуючі газети на лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко. Дозвіл на встановлення намету отримав колишній член партії Юлії Тимошенко «Батьківщина» Станіслав Сімаковський.

Xm-Thsorny_PR6

Цікаво, що поряд завжди розгортається «легітимний» намет об’єднаної опозиції.

І нарешті холодним душем між осінніми дощами охолоджується штаб підтримуваного владою самовисуванця Олександра Гереги на ОВО № 192. Витримана у кольорах виборчої кампанії листівка з портретом кандидата перефразовує на протилежне його гасло. Замість вислову «Україна будується не патріотичними гаслами, а патріотичними справами. Олександр Герега» на розклеєній листівці виведено: «Україна руйнується не патріотичними гаслами, а псевдопатріотичними справами Олександра Гереги».

Xm-Thsorny_PR7

Без особливих мудрувань вирішили поставити підніжку колишньому депутатові Верховної Ради СРСР Василеві Шуляку (Народна Партія, самовисування), який балотується кандидатом у депутати Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу № 189 із центром у Красилові. Розмножена на ксероксі листівка містить лише викривальний текст, набраний на комп’ютері. В ньому ідеться про виробничо-господарську деградацію Теофіпольського району, який він очолював то як голова райдержадміністрації, то як голова районної ради упродовж двох десятиліть. На фоні зниклих заводів і комплексів, - ідеться в листівці, - непомірно заможною стала родина кандидата, прибравши до рук колишній районний універмаг, будинок побуту, бази. Опонувала анонімним критикам обласна газета «Подільські вісті», назвавши його «живою легендою краю». Сам же Василь Шуляк звернув увагу на те, що жоден із тринадцяти його опонентів не засудив брудних технологій виборчої боротьби.