Громадянська мережа ОПОРА на основі статистично обгрунтованої кількості виборчих дільниць продовжує слідкувати за якістю дотримання виборчих процедур на позачергових виборах харківського міського голови та проміжних виборах народних депутатів України в ОВО №184 (Херсонська обл.) та ОВО №197 (Черкаська обл.)

Станом на 16:00 спостерігачі ОПОРИ відзначають, що якість реалізації виборчих процедур та дотримання законодавства суб'єктами виборчого процесу покращилася, а діяльність членів виборчих комісій стала більш чіткою та дисциплінованою. Загальна кількість статистично значущих порушень в межах усіх округів, де відбувається спостереження, зменшилася порівняно з першими годинами голосування. Разом з тим, резонансні випадки організації контрольованого голосування, активізації виборців шляхом матеріального стимулювання, порушення правил агітації, які виділяються на цьому фоні, вимагають уважного вивчення та оперативного реагування з боку правоохоронних органів.

 Позачергові вибори харківського міського голови

Факти демонстрації виборцем заповненого бюлетеня були зафіксовані спостерігачами на 1,83% дільниць міста Харкова, так само, як і випадки фотографування виборцями бюлетенів. В цілому спостерігається позитивна динаміка зменшення кількості зловживань, пов'язаних із розголошенням таємниці голосування. Взагалі не було виявлено таких маніпуляцій із бюлетенями, як вкидання їх пачками, пошкодження чи знищення.

Спостерігачі стали свідками спроб незаконної видачі/отримання виборчих бюлетенів на 3,2% ДВК в межах міста. На інших дільницях члени комісій повністю дотримувалися процедури. Водночас було зафіксовано кілька випадків, коли люди приходили голосувати на дільницю, а їм повідомляли, що вони внесені до списків тих, хто голосує на дому (наприклад на виборчій дільниці №631201 по вул. Полтавський Шлях 133). 

Більш серйозні інциденти трапилися поза межами приміщень для голосування. Так, у\ межах міста було розгорнуто декілька локацій, де виборцям видають подарунки (квитки на футбол, квитки на каток “Шато Ледо”, знижки до фітнес-клубу тощо) за фото поряд із виборчою дільницею. Також спостерігачам стало відомо про випадки мобілізації виборців для голосування через персональний телефонний обдзвін.

Проміжні вибори народних депутатів України в ОВО №184 та №197

В проміжку між 12:00 і 16:00 спроби отримання бюлетенів без належних документів або іншими особами були найчастішим типом порушення на проміжних виборах в Черкаській області. Однак такі зловживання виявлені лише на 2,17% ДВК. На парламентських виборах 2019 року аналогічні порушення за цей же період було зафіксовано на 4,30% дільниць.

Загрозливими є виявлені спостерігачами ситуації, коли присутні на дільницях суб'єкти виборчого процесу (спостерігачі від кандидатів) вели персональний облік виборців, які прийшли проголосувати. Зокрема, подібні епізоди зафіксовано на виборчій дільниці №710174 (с. Антипівка) і біля дільниці №710187 (с. Гладківщина, будинок культури, акторська кімната). 

Розголошення таємниці голосування шляхом демонстрації бюлетеня чи спроб його фотографування було виявлено на 1,45% і 0,72% виборчих дільниць 197-го округу відповідно. 

В Херсонській області голосування на дільницях відбувається в межах чинного правового поля. Лише на 1,32% дільниць виявлено різного типу процедурні порушення: недотримання вимог порядку видачі виборчих бюлетенів, спроби вкидання виборцем більше, ніж одного бюлетеня, і фотографування бюлетенів. З 12:00 до 16:00 фактів демонстрації виборцем заповненого бюлетеня зафіксовано не було.   

Максимальна похибка дослідження для виборів в Харкові становить 2,3%,  для проміжних виборів народного депутата в ОВО №184 (Херсонська обл.) — 3,62%, в ОВО №197 (Черкаська обл.) дослідження охоплює спостереженням повністю усі дільниці округу.