У вересні 2012 року Одеська обласна організація Комітету виборців України провела спостереження за діяльністю політичних сил і кандидатів у народні депутати, місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, окружних виборчих комісій та ЗМІ, формуванням та початком роботи дільничних виборчих комісій в Одеській області.

За результатами моніторингу Одеська обласна організація Комітету виборців України КОНСТАТУЄ:

  1. Найбільш поширеними формами агітаційної діяльності в Одеській області у вересні було розміщення зовнішньої реклами, проведення масових заходів, зустрічей з виборцями, розміщення «іміджевих» матеріалів (значна частина яких може бути віднесена до прихованої політичної реклами або т. зв. «Джинси»), проведення агітації в поєднанні з соціальними ініціативами (наприклад, "Народний бюджет" і "Народний медогляд"), благодійністю, безоплатним наданням виборцям послуг і матеріальних цінностей.
  2. Вкрай тривожними тенденціями виборчої кампанії в Одеській області є зростання кількості фактів перешкоджання здійсненню агітації, використання "чорного піару", непрямого підкупу виборців, залучення держслужбовців в агітаційну діяльність, і використання адміністративного ресурсу для ведення агітації.
  3. З наближенням дня виборів ще більше посилилась агітація, що супроводжується безкоштовним наданням виборцям, закладам та організаціям послуг або матеріальних цінностей, і яка заборонена чинним законодавством.

Ця форма агітації в звітний період активно використовувалась як політичними партіями, так і кандидатами в мажоритарних округах. Основними приводами для агітації, що містить ознаки непрямого підкупу виборців були різноманітні "святкування", пам'ятні дати, реалізація регіональних соціальних ініціатив або спорудження окремих інфраструктурних об'єктів. Активними суб'єктами матеріального «заохочення» виборців, найчастіше, виступали іменні благодійні фонди, пов'язані з тими чи іншими політиками.

4. Одеська обласна організація Комітету виборців України стурбована зростанням в регіоні кількості фактів активного залучення представників органів влади в агітаційну діяльність партій і кандидатів. Закон «Про політичні партії в Україні» та наказ Головного управління державної служби № 214 від 04.08.2010 р. «Про затвердження Загальних правил поведінки державного службовця», п.1.7. визначає, що державні службовці повинні утримуватися від демонстрації власних політичних поглядів та свого ставлення до політичних сил, партій, блоків, не допускати їх впливу на виконання службових обов'язків. Крім того, в умовах, коли чиновники не розмежовують політичну і виконавчу роботу, виникає значна загроза зловживання адміністративним ресурсом у різних його проявах. Збереження держслужбовцями політичної нейтральності та відмова від активної участі у виборчій кампанії є однією з необхідних передумов визнання виборів такими, що відповідають демократичним стандартам.

Зловживання адміністративним ресурсом, до якого вдаються органи державної публічної адміністрації, суперечить задекларованим намірам керівництва країни створити всі умови для проведення чесних, демократичних парламентських виборів. Більш того, таким чином відбувається порушення конституційного принципу рівного виборчого права. Адже використання адмінресурсу надає переваги тим кандидатам і партіям, на чию користь він застосовується.

Ми також закликаємо всіх кандидатів-державних службовців взяти відпустку на період виборчої кампанії.

5. Основними порушеннями правил ведення агітації, крім перерахованих вище, також стали: розміщення агітаційних матеріалів на громадському транспорті, пам'ятках архітектури, будівлях і в приміщеннях органів влади, установ та організацій державної та комунальної власності, розповсюдження агітаційних матеріалів, що не містять вихідних даних, розміщення в ЗМІ агітаційних матеріалів без відповідного маркування.

Також Одеська обласна організація КВУ засуджує активну участь священнослужителів у агітаційних кампаніях низки кандидатів.

6. У звітний період більшість порушень, допущених окружними виборчими комісіями (ОВК) області в своїй роботі стосувалися порушення прав журналістів, порядку діловодства та процедури проведення жеребкування і подальшого формування складу дільничних виборчих комісій.

Окрема проблема в роботі ОВК, яка вимагає якнайшвидшого вирішення - канали інформування ОВК громадськості про свою роботу, зокрема про графік засідань.

7. Виключним випробуванням для окружних виборчих комісій став процес формування складу дільничних виборчих комісій, в тому числі й проведення жеребкування.

Проведення жеребкування суттєво ускладнило недостатній базовий рівень підготовки членів ОВК, а також те, що буквально напередодні проведення цієї важливої ​​процедури ЦВК кардинально змінило її порядок.

Крім цього, процес проведення жеребкування ускладнили наступні фактори: наявність в поданнях суб'єктів виборчого процесу великої кількості «двійників», нестабільна робота спеціального сервісу ЦВК, відсутність штатного обладнання для проведення жеребкування.

На жаль, навіть не дивлячись на спрощення процедури жеребкування, не всі ОВК в силу, як об'єктивних, так і суб'єктивних факторів, вчасно здійснили цю ключову процедуру.

Процедура проведення та результати жеребкування викликали нарікання з боку низки суб'єктів виборчого процесу в різних округах.

Ще однією несподіваною проблемою в процесі формування складу ДВК стало обмеження доступу суб'єктів виборчого процесу та ЗМІ до інформації про персональний склад і політичній структурі вже сформованих ДВК.

8. На жаль, старт роботи дільничних виборчих комісій (ДВК) прогнозовано не обійшовся без проблем і порушень. Основними з яких стали: некомпетентність членів ДВК та їх низька вмотивованість до роботи у складі комісії; відсутність кворуму або кількості членів ДВК, мінімально необхідного для прийняття присяги; зрив термінів проведення першого засідання; неможливість зв'язатися із частиною членів ДВК; масові ротації.

Крім того, багато ДВК зіткнулися з цілою низкою матеріально-технічних проблем: відсутність Закону «Про вибори» та інших нормативних документів, непристосованість приміщень, відсутність телефонів, сейфів, меблів.

У зв'язку з цим, Одеська обласна організація КВУ закликає політичні партії та кандидатів максимально оперативно завершити процес ротацій своїх членів у ДВК, а окружні виборчі комісії, відповідні органи влади й установи - забезпечити ДВК усіма необхідними нормативними документами, належними приміщеннями і обладнанням.

Передвиборна агітація

 

Здійснення агітаційної діяльності в Одеській області протягом вересня 2012 мало ряд особливостей, розглянутих нижче:

  1. Агітаційна діяльність у вересні, в цілому, ще більше посилилася, в першу чергу, за рахунок мажоритарної складової. Крім традиційно активних ПР, Батьківщини і КПУ, збільшили активність УДАР, "Україна вперед" і «Свобода». Також обмежено (розміщення біг-бордів) проявилися Радикальна партія Олега Ляшка та партія «Наша Україна».
  2. Що стосується кандидатів-мажоритарників, то найбільшу активність проявляють кандидати від ПР. Дещо менш активні кандидати від "Батьківщини", УДАРу та КПУ. Кандидати від ВО "Свобода" активні не у всіх округах, а від "Україна вперед" – кампанії практично не ведуть. При цьому в багатьох округах регіону активну кампанію ведуть і різні кандидати-самовисуванці.
  3. Кандидати в мажоритарних округах здійснювали агітацію більш активно у порівнянні з партіями.
  4. З потенційних кандидатів-мажоритарників найбільш активними в зазначений період були (не в порядку активності):
  • Одномандатний виборчий округ № 133 - Олексій Гончаренко (ПР), Ігор Марков (самовисуванець), Олександр Остапенко (Батьківщина), Володимир Петров (самовисуванець), Юрій Преснов (ПР), Ігор Сафін (УДАР), Вадим Чорний (самовисуванець);
  • Одномандатний виборчий округ № 134 - Сергій Гриневецький (Народна партія), Сергій Дубенко (УДАР), Петро Кисса (КПУ), Лариса Козловська (самовисуванець), Костянтин Усов (Батьківщина), Геннадій Чекіта (самовисуванець);
  • Одномандатний виборчий округ № 135 - Сергій Ківалов (ПР), Володимир Усов (Батьківщина);
  • Одномандатний виборчий округ № 136 - Сергій Бовбалан (самовисуванець), Сергій Братчук (УДАР), Ольга Костенко (самовисування), Олександр Сомов (Батьківщина), Геннадій Труханов (ПР);
  • Одномандатний виборчий округ № 137 - Юрій Кириця (УДАР), Леонід Клімов (ПР), Микола Салтановський (СПУ), В'ячеслав Сокерчак (КПУ), Віктор Сорока (Свобода);
  • Одномандатний виборчий округ № 138 - Василь Задорожнюк (Батьківщина), Андрій Кисловський (КПУ), Іван Фурсін (ПР);
  • Одномандатний виборчий округ № 139 - Ольга Герасим'юк (УДАР), Олександр Горін (Батьківщина), Олександр Пресман (ПР), Євген Царьков (КПУ);
  • Одномандатний виборчий округ № 140 - Сергій Белюк (УДАР), Давид Жванія (самовисуванець), Сергій Шумський (Батьківщина);
  • Одномандатний виборчий округ № 141 - Віталій Барвіненко (ПР), Ігор Бєлінський (УДАР), Олександр Дубовой (самовисуванець), Євген Філіндаш (самовисуванець);
  • Одномандатний виборчий округ № 142 - Олександр Борняков (Батьківщина), Антон Кіссе (самовисуванець), Іван Плачков (самовисуванець), Ігор Плохой (ПР);
  • Одномандатний виборчий округ № 143 - Олег Бабич (самовисуванець), Володимир Боделан (самовисуванець), Анатолій Дідух (Батьківщина), Юрій Крук (ПР), Ігор Пастух (самовисуванець), Роман Руссу (самовисуванець), В'ячеслав Страшилін  (самовисуванець).

5. основними формами агітації, які використовували суб'єкти виборчого процесу, було розміщення зовнішньої реклами, агітаційних наметів, проведення агітації в ЗМІ, організація зустрічей з виборцями, масових заходів, а також агітація, яка супроводжувалася наданням виборцям, закладам та організаціям матеріальних цінностей, як правило - на безоплатній основі.


       Окрім загальних тенденцій агітаційної кампанії слід відзначити деякі особливості кампаній різних політсил.


       Якщо говорити про політичні партії, то найбільш активною в звітний період залишалася Партія регіонів. Агітаційна діяльність Партії регіонів в Одеській області істотно відрізняється від решти України і, в першу чергу, реалізується через проведення "Народного бюджету" та "Народного медогляду". Крім цього ПР активно використовує розміщення зовнішньої реклами (біл-борди), вуличні намети (переважно в районах області), активно розміщує рекламні матеріали в ЗМІ.

Щодо інших політичних сил, то наступні за рівнем активності були Батьківщина і УДАР (біл-борди, зустрічі з виборцями, медійна реклама, намети).

Комуністи використовували, білборди, зустрічі з виборцями, медійну рекламу, намети, мобільні агітаційні пункти.

Значно меншу активність проявляли у вересні "Свобода" (медійна реклама, намети, зустрічі з виборцями) і "Україна-вперед" (біг-борди, медійна реклама).

Також ПР, Батьківщина, УДАР, КПУ і Україна-вперед організували у вересні візити своїх лідерів у регіон: Віктора Януковича, Миколи Азарова та Сергія Тігіпка, Арсенія Яценюка, Віталія Кличка, Петра Симоненка та Наталії Королевської.

Крім цього, свої біг-борди в області розміщували Радикальна партія Олега Ляшка та «Наша Україна».


       Інші політичні сили активності в області не виявляють.    

Щодо потенційних кандидатів-мажоритарників, то тут ситуація розвивалася набагато активніше.

 

Кандидати від ПР активно використовували для формування позитивного іміджу заходу "Народного бюджету", "Народного медогляду".


      Крім цього, також багатьма кандидатами для формування позитивного іміджу та прихованої або відкритої агітації використовувалися різні державні та професійні свята та пам'ятні дати: День знань, Дні міст і сіл.

Якщо ж говорити про оригінальні прийоми у кампаніях мажоритарників, то можна говорити про наступні приклади:

У 133 в.о. кандидат-самовисуванець Юрій Преснов розмістив білборди, на яких відомі українці, одесити і прості виборці стверджують, що будуть голосувати за Юрія Преснова.

Певним "ноу-хау" Костянтина Усова (Батьківщина, 134 в.о.) стало підписання договорів найму з мешканцями Малиновського району, де останні виступали роботодавцями кандидата-мажоритарника. Цю практику запозичив і дещо модернізував кандидат по 133 в.о. Вадим Чорний.

Інший кандидат по 134 в.о., Сергій Дубенко (УДАР), будучи відомим в Одесі громадським діячем, активно використовує вже напрацьовані теми. Зокрема він розгорнув кампанію по підвищенню юридичної грамотності жителів Одеси, а саме щодо підвищення навичок одеситів з контролю за тим, як ЖЕКи виконують свою роботу (http://4road.net/news/Iniciativa_Sergeya_DUBENKO_GKH_na_OK_ (GKH_na_kon_-006562).

Оригінальну форму агітаційної активності використовує і кандидат-самовисуванець все по тому ж Малиновського району м. Одеси Лариса Козловська. Її агітатори / волонтери (статус не зовсім зрозумілий) їздять на велосипедах по вулицях Малиновського району з плакатами, на яких зазначені прізвище, ім'я та електронна адреса кандидата.

Кандидат від опозиції по Приморському району м. Одеса (135 в.о.) Володимир Усов ініціював створення і є ведучим авторської телепередачі «Одеса під контролем» на телеканалі «Нова Одеса», яка являє собою певний аналог проекту «Наші гроші». Авторську телепередачу, яка є елементом виборчої кампанії, веде на телеканалі «Моя Одеса» і кандидат від Союзу анархістів України по 133 в.о. Вадим Чорний.

Ще двоє активних одеських кандидата - Ігор Марков (133 в.о.) та Геннадій Труханов (136 в.о.) виділилися з маси своїх конкурентів тим, що організували в Одесі встановлення пам'ятників Володимиру Висоцькому та Олександру Суворову, відповідно.

У 138 в.о. звання почесного громадянина міста було присвоєно кандидатові від ПР, Івану Фурсіну, а в 139 в.о. (у м. Роздільна) - Олександру Пресману.

На півдні області, Іван Плачков зняв власний автобіографічний фільм «Колоніст», а самовисуванець Ігор Пастух провів в Ізмаїлі під своїм патронатом
змагання з міні-гольфу. Примітно, що кандидат виступив одночасно і в ролі судді, і в ролі учасника змагань.

Зовнішню рекламу (переважно - біл-борди, рідше - постери) розміщували (не в порядку активності) Ігор Марков, Юрій Преснов і Олексій Гончаренко (133 в.о.), Сергій Гриневецький, Геннадій Чекіта (134 в.о.), Сергій Ківалов (135 в.о.), Геннадій Труханов, Ольга Костенко (136 в.о.), Іван Фурсін (138 в.о.), Олександр Пресман (139 в.о.), Давид Жванія, Сергій Шумський (140 в.о.), Віталій Барвіненко, Олександр Дубовой (141 в.о.), Іван Плачков, Ігор Плохой, Антон Кіссе, Олександр Борняков (142 в.о.), Юрій Крук, Володимир Боделан (143 в.о.) і інші.

Крім цього, Юрій Преснов, Вадим Чорний (133 в.о.), Олександр Пресман (139 в.о.), Давид Жванія (140 в.о.), Ігор Плохой (142 в.о.) розміщували свою рекламну продукцію також на місцевих маршрутках.

Олексій Гончаренко (133 в.о.), Сергій Ківалов і Володимир Усов (135 в.о.) розміщували банери-розтяжки зі слоганами на свою підтримку на фасадах і балконах багатоквартирних будинків в Одесі.

На телебаченні, у друкованих та інтернет-ЗМІ найбільшу присутність демонструють (не в порядку активності) Олексій Гончаренко (133 в.о.), Ігор Марков (133 в.о.), Юрій Преснов (133 в.о.), Олександр Остапенко (133 в.о.), Вадим Чорний (133 в.о.), Володимир (Люмпен) Петров (133 в.о.), Ігор Сафін (133 в.о.), Сергій Гриневецький (134 в.о.) , Геннадій Чекіта (134 в.о.), Костянтин Усов (134 в.о.), Сергій Дубенко (134 в.о.), Сергій Ківалов (135 в.о.), Володимир Усов (135 в.о.), Геннадій Труханов (136 в.о.), Олександр Сомов (136 в.о.), Леонід Клімов (137 в.о.), Олександр Пресман (139 в.о.), Євген Царьков (139 в.о.), Олександр Горін (139 в.о.), Давид Жванія (140 в.о.), Віталій Барвіненко (141 в.о.), Євген Філіндаш (141 в.о.), Юрій Крук (143 в.о.), Антон Кіссе (142 в.о.), Ігор Плохой (142 в.о.), Іван Плачков (142 в.о.), Іван Фурсін (138 в.о.) і Ігор Белінський (141 в.о.).

Але, мабуть, найбільш яскравими і показовими в плані агітації були численні "зустрічі з виборцями". Так, неодноразово проводили особисті зустрічі з жителями відповідних територій Олексій Гончаренко (133 в.о.), Ігор Марков (133 в.о.), Юрій Преснов (133 в.о.), Ігор Сафін (133 в.о.), Костянтин Усов (134 в.о.), Сергій Гриневецький (134 в.о.), Геннадій Чекіта (134 в.о.), Сергій Ківалов (135 в.о.), Володимир Усов (135 в.о.), Геннадій Труханів (136 в.о.), Олександр Сомов (136 в.о.), Леонід Клімов (137 в.о.), Микола Салтановський (137 в.о.), Віктор Сорока (137 в.о.), Іван Фурсін (138 в.о.), Андрій Кисловський (138 в.о.), Олександр Пресман (139 в.о.), Олександр Горін (139 в.о.), Євген Царьков (139 в.о.), Ольга Герасим’юк (139 в.о.), Давид Жванія (140 в.о.), Сергій Шумський (140 в.о.), Сергій Білюк (140 в.о.), Віталій Барвіненко, Євген Філіндаш, Олександр Дубовой та Ігор Белінський (141 в.о.), Антон Кіссе (142 в.о.), Ігор Плохой (142 в.о.), Олександр Борняков (142 в.о.), Юрій Крук (143 в.о.), Володимир Боделан (143 в.о.), Роман Руссу (143 в.о.), Олег Бабич (143 в.о.), Ігор Пастух (143 в.о.) та інші.

Порушення законодавства в частині проведення агітації

Окрім непрямого підкупу виборців та використання адміністративного ресурсу, в Одеській області в звітний період нашими спостерігачами були зафіксовані й інші порушення правил проведення агітації. В основному, вони стосувалися розміщення агітаційних матеріалів на громадському транспорті і на адміністративних будівлях.

Так, в 133 в.о. кандидат від ПР Юрій Преснов використовує агітацію на громадському транспорті. Також порушує правила ведення агітації і кандидат по цьому ж округу Вадим Чорний (самовисуванець), який розміщує свою політичну рекламу на зовнішній поверхні і всередині транспортних засобів громадського користування, що категорично заборонено законом «Про вибори народних депутатів України».

Аналогічне порушення законодавства було зафіксовано і в 139, 140 і 142 в.о., в яких курсують маршрутні таксі з розміщеною на них політичною рекламою і агітматеріалами кандидатів у нардепи Олександра Пресмана, Давида Жванії та Ігоря Плохого, відповідно.

На будівлях багатьох сільських рад Одеської області чи на будівлях соціально-культурної сфери в звітний період були вивішені крім державного прапора і прапори Партії Регіонів.

Крім того, кандидати-мажоритарники, насамперед у м. Одеса, активно використовують підконтрольні їм ЗМІ для власної відкритої або прихованої політичної реклами. Зазвичай, така інформація не має відповідного маркування, а тому навряд чи оплачена з виборчого фонду.

Участь священнослужителів в агітаційній кампанії

Ще одним негативним трендом поточної виборчої кампанії стала активна участь священнослужителів, переважно православної конфесії в агітаційних кампаніях різних кандидатів у депутати.

Спектр участі широкий - від урочистого публічного освячення різних інфраструктурних об'єктів, зведених або реконструйованих кандидатами, до благословення кандидатів на участь у виборчій кампанії.

Так, Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел висловлював підтримку кандидату по 139 в.о. Олександру Пресману і кандидату по 143 в.о. Володимиру Боделану, а настоятелі церков Ренійського району взагалі здійснили спільний молебень і благословили на участь у виборах і перемогу кандидата по 143 в.о. Юрія Крука.

Перешкоджання здійсненню агітаційної діяльності потенційних суб'єктів виборчого процесу

 

У звітний період Одеською обласною організацією КВУ було зафіксовано збільшення кількості випадків перешкоджання здійсненню партіями та потенційними кандидатами на виборах агітаційної діяльності.

 

В Одесі кандидат у народні депутати Сергій Бовбалан (136 в.о., самовисуванець) заявив про спробу підпалу його будинку невідомими. Сам кандидат пов'язує цей інцидент виключно зі своєю активною громадянською позицією, політичною і громадською діяльністю.

18 вересня в Одеській області зустрічався з виборцями і представляв кандидатів у депутати від Об'єднаної опозиції її лідер Арсеній Яценюк. У населених пунктах області було організовано телеміст із політиком. Але в деяких населених пунктах місцеві влади і кандидати активно протидіяли належному проведенню цих заходів.

Так, під час проведення телемосту опозиції в Ширяєво (138 в.о.), представники «Фонду Фурсіна», кандидата від ПР по цьому округу, привезли акустичну апаратуру і увімкнули 6 колонок на повну гучність. Тим самим вони перешкоджали проведенню мітингу і телемосту опозиції.

Під час цього ж телемосту з Арсенієм Яценюком 18 вересня в м. Роздільна (139 в.о.) поруч з місцем проведення заходу встановили агітнамети ПР і голосно увімкнули музику, що також заважало присутнім слухати керівника об'єднаної опозиції.

У Біляївці (140 в.о.) така віртуальна зустріч проходила на площі біля будинку культури. На мітингу були присутні близько 150 жителів району. Проте, місцева влада цю ж площу на цей же час здала в оренду переїзному цирку.

За інформацією штабу кандидата КПУ по 138 в.о. Андрія Кисловського, у всіх районних газетах округу, крім «Вісті Ананьївщини», відмовилися розміщувати політичну рекламу даного кандидата на тій підставі, що вся площа для політичної реклами в газетах була викуплена «Фондом Фурсіна» ще до початку виборів (Фонд належить кандидату від ПР по цьому округу Івану Фурсіну).

Примітний інцидент стався у 139 в.о.. 16 вересня об'єднана опозиція повинна була проводити тренінги для членів дільничних комісій, про зал заздалегідь була домовленість із залізничним вокзалом в м. Роздільна. Напередодні - 15 вересня прийшла відмова від адміністрації вокзалу: їм заборонили використовувати приміщення для політичних заходів. Тоді опозиціонери звернулися з проханням надати приміщення до керівника райспоживспілки, з яким і співпрацювали раніше. Однак на наступну ж ніч після тренінгу, приміщення згоріло.

У ніч на 14 вересня невідомими були заклеєні і пошкоджені 4 біг-борди кандидата в депутати від «Батьківщини» по 140 в.о. Сергія Шумського.

У місті Теплодар невідомими також був пошкоджений біг-борд Об'єднаної опозиції.

У 141 в.о. в ніч на 21 вересня на території міста Білгород-Дністровського невідомі автогеном зрізали рекламний щит з політичною рекламою Олександра Дубового, кандидата-самовисуванця по цьому округу. На біг-борді була зображена фортеця і недвозначний слоган «Вони вкрали фортецю - ми дамо їм по руках».

У середині вересня, напередодні візиту губернатора Одеської області Едуарда Матвійчука в м. Білгород-Дністровському були також зіпсовані біг-борди опозиційних кандидатів Олександра Дубового та Ігоря Белінського.

В сусідньому 142 в.о. в смт Тарутине Одеської області був зірваний біг-борд кандидата мажоритарника від "Батьківщини" Олександра Борнякова (http://www.bornyakov.com.ua/news/v-tarutino-unichtozhili-banner-aleksandra-bornyakova).

У тому ж 142 в.о. в Болградському, Арцизькому, Тарутинському та Саратському районах Одеської області кандидатам-мажоритарникам Олександру Борнякову і Антону Кіссе, за їхніми заявами, місцеві органи влади систематично відмовляють у наданні привітального слова на урочистих заходах, приміщень для зустрічей з виборцями, для проведення культурно-масових та інформаційно-агітаційних заходів.

В 143 в.о. був демонтований рекламний щит, який замовила громадська організація «Відродження регіонів» з текстом «Підтримаємо плани Боделана» (Володимир Боделан - кандидат-самовисуванець по цьому мажоритарному округу). Щит був розміщений на території, що належить Одеській залізниці біля залізничного вокзалу при виїзді на м. Болград. Щит демонтований працівниками комунальних служб м. Ізмаїл за розпорядженням міської влади. Крім цього, органи влади в порушення чинного законодавства не повідомили про запланований демонтаж ні власника рекламної площі, ні замовника розміщення даного біл-борда (http://www.youtube.com/watch?v=eBOYBtOMYnY&feature=channel&list=UL).

У тому ж Ізмаїлі банер кандидата в народні депутати України мажоритарника по 143 округу Максима Волкова (самовисуванець) був заляпаний помаранчевою фарбою.

    Аналогічні заяви про обмеження доступу до ЗМІ, відмовах у наданні приміщень для зустрічей з виборцями або доступі на підприємства і в установи для зустрічей з виборцями у вересні робили і ряд інших кандидатів та представників політичних сил.

Використання адміністративного ресурсу та залучення державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування та працівників бюджетної сфери до агітаційної кампанії.

На жаль, в регіоні залишається поширеною практика залучення посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування до агітаційної діяльності партій та потенційних кандидатів і використання адміністративного ресурсу для проведення агітаційної кампанії.

В першу чергу, мова тут йде про заходи в рамках програм "Народний бюджет" і "Народний медогляд", реалізація яких супроводжується яскраво вираженою агітацією за Партію регіонів і до участі у заходах яких активно залучаються державні службовці, посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування.

У цьому контексті варто відзначити той факт, що обидві вказані програми здійснюються за рахунок бюджетних коштів, тобто - бюджетні кошти фактично використовуються для агітації на підтримку однієї з політичних партій і висунутих нею кандидатів.

Крім вищезгаданих "Народного бюджету" та "Народного медогляду", під час заходів яких місцеві міські, селищні та сільські голови та голови райдержадміністрацій всюди супроводжують "кураторів" цих програм, які одночасно є і кандидатами від ПР, є й інші приклади залучення держслужбовців і прирівнених до них осіб до агітаційної кампанії, а також використання адміністративного ресурсу та бюджетного фінансування в агітаційних заходах.

Щодо найбільш яскравих прикладів використання адміністративного ресурсу на користь кандидатів або самими кандидатами, то 31 серпня прес-служба Одеської обласної організації ВО "Свобода" розіслала повідомлення, в якому говорилося, що на нараді в управлінні освіти Приморської райадміністрації директорам місцевих шкіл в примусовому порядку дали вказівку зібрати 1 вересня першокласників та їхніх батьків і відвезти на зустріч з Сергієм Ківаловим, кандидатом від ПР по 135 в.о..

Першокласників всього округу дійсно звозили спеціальними автобусами на стадіон Національного Університету "Одеська юридична академія" (президентом якого є Сергій Ківалов). Цікаво, що перед дітьми та їх батьками виступив мер міста Олексій Костусєв, який висловив подяку Сергію Ківалову за організацію свята. Відповідна інформація була розміщена на сайті Одеської юракадемії (причому сайт цього державного ВНЗ не вперше рекламує діяльність Сергія Ківалова).

Кандидат від ПР по 136 в.о., голова фракції ПР в Одеській міській раді, Геннадій Труханов використовує роботи, здійснені за рахунок фінансування з міського бюджету для ведення агітації за себе. Зокрема, в якості прикладу можна навести проведення рекультивації Лузанівських озер (колишніх пропарювальних-промивних ставків), від яких йде неприємний запах, в тому числі і на територію округу вищезгаданого кандидата. Рекультивація цих водойм проводиться за рахунок коштів міського бюджету. В той же час Геннадій Труханов використовує ці роботи в своїй кампанії, підкреслюючи, що рекультивація відбувається саме за його ініціативою.

8 вересня відбулося урочисте відкриття відремонтованого в рамках "Народного бюджету" міжквартального проїзду в Суворовському районі міста (в.о. 136). Відкриття проводили Едуард Матвійчук (губернатор Одеської області) та Геннадій Труханов (кандидат від ПР по цьому в.о.). Відкриття відбувалося під прапорами ПР, а на місці були встановлені агітаційні намети і поширювалися агітаційні матеріали цієї політичної сили.

Крім цього, в районах області також зустрічаються випадки використання адмінресурсу на користь кандидатів. Так, на сайті Ширяївської РДА розміщуються матеріали з рекламою Івана Фурсіна, кандидата від ПР по цьому округу, і «Фонду Фурсіна» (http://shiryaivo-rda.odessa.gov.ua/main.aspx?sect=News).

В будівлі Любашівської РДА (138 в.о.) був встановлений стіл з агітматеріалами Партії регіонів, над постом чергового був розміщений плакат з рекламою Івана Фурсіна і прапорець ПР. У приймальні голови Любашівської райради на столі лежали газети «Фонд Фурсіна». У приймальні голови РДА також висів плакат Іван Фурсін. У приміщенні Любашівської сільради на стінах були розвішені плакати «Фонду Фурсіна» з його політичною рекламою.

В 140 в.о. у вересні відбулося відкриття та проведено капітальний ремонт декількох інфраструктурних об'єктів. На всіх заходах був присутній кандидат в депутати самовисуванець по 140 виборчому округу Давид Жванія, який активно підтримується ПР.

18 вересня в селі Троїцьке Біляївського району (140 в.о.) була відкрита нова школа. Відкривати заклад приїхав Президент України Віктор Янукович. Весь маршрут руху глави держави був прикрашений прапорами з партійною символікою ПР.

В 141 в.о. 13 вересня під час візиту губернатора Одеської області, Едуарда Матвійчука на відкриття Бритівської школи (Білгород-Дністровський район) був присутній народний депутат України і кандидат від ПР по 141 в.о. Віталій Барвіненко, а сам захід супроводжувався агітацією за Партію регіонів (http://bilgorod-d.org.ua/index.php?area=1&p=news&newsid=5491).

У с. Білолісся Татарбунарського району (також 141 в.о.) прапори Партії Регіонів розвішувалися на деревах і опорах електропередач особисто сільським головою Олександром Липовим (http://bessarabiainform.com/v-odesskoj-oblasti-flagi-pr-razveshivayut-selskie-golovy-lichno-video).

У сусідньому 142 в.о. в с. Зоря Саратського району Одеської області завдання по вивішуванню прапорів Партії регіонів виконували працівники комунального підприємства сільської ради. У роботах була задіяна техніка підприємства і всі роботи виконувалися з грубим порушенням техніки безпеки.

Крім цього, в області були зафіксовані випадки, коли шкільні автобуси, придбані в рамках відповідної цільової програми, прийнятої Одеською обласною радою, урочисто передавали школам саме кандидати від ПР, що також широко висвітлювалося в місцевих ЗМІ.



На жаль, почастішали випадки і публічної підтримки або публічної позитивної оцінки діяльності кандидатів у нардепи державними службовцями та посадовими особами органів місцевого самоврядування.

Так, 1 вересня на стадіоні Одеської юракадемії перед дітьми та їх батьками виступив мер міста Олексій Костусєв, який висловив подяку Сергію Ківалову за організацію свята першокласників.

8 вересня, під час відвідування Балти і в той же день під час відвідування Саврані Леонідом Клімовим (кандидат по 137 в.о. від ПР), у своїх виступах голова Балтської РДА Бабанський В.М. і голова Савранської РДА Іспанюк О.А., публічно висловили слова подяки Леоніду Клімову за його допомогу в розвитку районів.

У 138 в.о. в інтерв'ю газеті «Регіональний вісник» селищний голова смт. Березівка Валерій Григораш розповідає, що хорошого зроблено в Березівці за підтримки «Фонду Фурсіна» і як вдячні жителі селища за добрі справи «Фонду» (http://www.pregions.od.ua/?name=showmore&style=news&id=2451).

У 143 в.о. практично на всіх публічних заходах мер Ізмаїла Андрій Абрамченко супроводжується Юрієм Круком (кандидатом від ПР по цьому округу) і навпаки. Мер робить акцент на тому, що все в місті сьогодні робиться і було б неможливим без допомоги Партії регіонів і безпосередньо Юрія Крука.

У м. Рені, в тому ж 143 в.о., під час засідання сесії міської ради міський голова Сергій Колевич дуже позитивно оцінив діяльність Юрія Крука, кандидата від ПР з цього мажоритарного округу. Деякі депутати розцінили це як агітацію.

Використання «чорного PR»

На жаль, використання "чорного PR" продовжує залишатися ще однією негативною особливістю цієї виборчої кампанії. Одеською обласною організацією Комітету виборців України також були зафіксовані випадки використання "чорного піару" в якості засобу агітації проти певних кандидатів на чергових парламентських виборах. У звітний період найбільша кількість таких випадків зафіксовано в м. Одеса (133 в.о., Київський р-н.), 141 в.о. (центр - м. Арциз) та 143 в.о. (центр - м. Ізмаїл).

Так, у 133 в.о. кандидати в народні депутати Олексій Гончаренко, Ігор Марков та Вадим Чорний за допомогою власних медіа-ресурсів продовжують агресивну інформаційну війну, в якій використовуються також і прийоми чорного PR.

У 138 в.о. смт. Любашівка в агітаційних наметах ПР поширювалися листівки, в яких була надрукована неправдива інформація про УДАР і «Свободу». Ці партії названі «нацистами». Також в листівках говорилося, що вони (УДАР і «Свобода») будуть вішати людей, коли прийдуть до влади. За даним фактом представник УДАРУ подав заяву в прокуратуру.

22 вересня вночі в м. Роздільна (139 в.о.) квартал вулиці Леніна і Червоноармійської був заклеєний листівками під назвою «Пресман-бандит» (Олександр Пресман - кандидат від ПР по цьому округу). Вранці цю частину вулиці оточила міліція - нікого не пропускали і не давали фотографувати. Оперативно були зібрані всі працівники комунальних служб міста та всі листівки були знищені.

У 141 в.о. нібито від імені мешканців смт. Затока поширюється листівка (без вихідних даних), автори якої «пояснюють»: хто такий Віталій Барвіненко (кандидат від ПР по цьому округу), і застерігають виборців від голосування «за цього бандита від влади».

На території Тарутинського району Одеської області (142 в.о.) у номерах газети «Броненосець» від 07.09.2012 року були вкладені листівки громадської ініціативи «Болград - без Поганого».

В 143 в.о. на день міста Рені В'ячеслав Страшилін, який, є членом ПР і самовисуванцем по цьому округу, з невеликою групою молодих людей роздавав серед населення листівки з «чорним PR», спрямованим проти Юрія Крука. У цих листівках Юрій Крук звинувачувався у зраді інтересів Придунав'я і Ренійського району, а також в прямому шкідництві цим інтересам. Також серед населення розповсюджувалися листівки з чорним «PR» проти Юрія Крука.

На вулицях м. Ізмаїл знову з'явилися листівки із «чорним PR» проти Володимира Боделана («Боделан рветься до влади»), що містять перелік провокаційних питань до кандидата.

Також в Ізмаїлі на урнах для сміття розміщені наклейки проти Юрія Крука, на яких розміщений портрет кандидата і текст «Не дай йому пройти знову».

І нарешті в одному з сіл Болградського району 25 вересня в одному з контрольних пунктів «Народного бюджету» був виявлений склад матеріалів «чорного PR» проти кількох кандидатів по 143 в.о.: Володимира Боделана, Олександра Дубового та Олега Бабіча (http://www.youtube.com/watch?v=aAzw4DvPU2A&feature=player_embedded).

Здійснення агітації, що супроводжується безкоштовним наданням виборцям послуг і матеріальних цінностей.

Згідно з роз'ясненнями ЦВК (Постанова No.76 від 23.04.2012) та чинного законодавства, «передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, організаціям, а також виборчим комісіям та їх членам коштів або безоплатно, або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати «за», або не голосувати за певну політичну партію або кандидата в народні депутати України, або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.".

На жаль, практика здійснення агітації, що супроводжується поширенням матеріальних цінностей або послуг серед виборців, у вересні тільки посилилася і була поширена в переважній більшості округів області.

Трендом виборчої кампанії в мажоритарних округах є масова благодійна діяльність потенційних кандидатів, яка має ознаки підкупу виборців. Політики організовують роботу благодійних фондів, які переважно працюють на території одного округу. Діяльність цих організацій масштабно висвітлюють місцеві ЗМІ.

Одеська обласна організація КВУ рекомендує виборцям ставитися до подібних дій виключно, як до благодійної допомоги, яку може надавати оточуючим будь-який громадянин, який не обов'язково при цьому є депутатом і закликає не робити фактор скороспішної передвиборної активності кандидатів основним при своєму виборі.

Так, у 133 виборчому окрузі члени партії «РОДИНА» (лідером партії є Ігор Марков, самовисуванець по цьому округу) від імені Благодійного фонду Ігоря Маркова безкоштовно вручили 130 дітям з багатодітних сімей Київського району подарунки - рюкзаки зі шкільним приладдям: зошитами, ручками, пеналами, обкладинками для підручників і т.д.

11 вересня Ігор Марков привітав колектив Одеського будинку-інтернату для дітей інвалідів з 60-річчям. На ювілей він приїхав з подарунком - персональним комп'ютером, а пізніше пообіцяв, що до кінця тижня надасть будматеріали, яких не вистачає для ремонту роздягальні.

Крім цього, Ігор Марков встановив дитячий майданчик у дворі на вулиці Архітекторській 118/1 (http://timer.od.ua/news/na_arhitektorskoy_stalo_na_odnu_detskuyu_ploschadku_bol_she_303.html).

За повідомленнями ряду ЗМІ, а також за зверненнями виборців 133 в.о. на «гарячу лінію» КВУ, інший кандидат по цьому округу, Олексій Гончаренко, організував доставку в квартири своїх виборців продуктових наборів, зокрема, картоплі та цибулі.

6 вересня активісти голови Союзу анархістів України і кандидата-самовисуванця по 133 в.о. Вадима Чорного безкоштовно роздавали в окрузі виборцям похилого віку "Корвалол" у великих дозах (встановити розмір доз не вдалося), що можна вважати непрямим підкупом виборців (http://www.048.ua/article/191540).

Пізніше одеські користувачі Фейсбук розмістили на своїх сторінках повідомлення про те, що представники Вадима Чорного розносять по квартирах консерви «Чорні маслини з кісточкою», які вручаються виборцям разом з листівками кандидата. Пости супроводжувалися відповідними фото.

8 вересня інший кандидат по цьому округу Ігор Сафін (кандидат від УДАРу) організував боксерський турнір для спортивних шкіл з Київського району. На цей захід також були запрошені ветерани, яким роздавались пакети, в яких була вода і продукти. Представники Ігоря Сафіна говорили ветеранам, що це подарунок від Сафіна.

Ще один кандидат-самовисуванець по цьому округу, заступник голови фракції ПР в Одеській міській раді, Юрій Преснов відремонтував дах дитячого садка № 106, який вимагав капітального ремонту, а також організував розважальну шоу-програму для дітей (http://video.glasweb.com/video-news/vesti_odessa/radi-bezopasnosti-detey/; http://www.odessit.ua/news/odessa/2652-yuriy-presnov-nasha-zadacha-darit-detyam -buduschee.html).

В іншому дитячому садку «Малятко» Юрій Преснов подарував машину для дітей, щоб вони вчилися вести себе на дорозі і влаштував шоу-програму (http://video.glasweb.com/video-news/vesti_odessa/yunyim-uchastnikam-dorozhnogo-dvizheniya/).

І, нарешті, 16 вересня Юрій Преснов організував безкоштовний похід в Луна-парк (а перед цим в Дельфінарій) для дітей з багатодітних сімей.

У сусідньому 134-му окрузі м. Одеса кандидати також не гребують матеріальним заохоченням виборців.

Про непрямий підкуп виборців свідчить інформація з брошур, які роздаються на зустрічах з виборцями одним з кандидатів, Геннадієм Чекітою (самовисуванець, голова фракції Батьківщини в Одеській міській раді). У цих брошурах благодійного фонду «Милосердя» Геннадія Чекіти розповідається про реалізацію двох соціальних програм: «Доступні ліки» та «Доступні продукти». Суть полягає в можливості купити необхідні продукти та ліки в торговельній мережі (адреси вказуються) за мінімальною ціною. Скористатися перевагами цих програм можна, отримавши попередньо соціальні картки благодійного фонду, що знаходиться за тією ж адресою що і приймальня Геннадія Чекіти.

135 в.о. на 1 вересня Сергій Ківалов організував свято для першокласників свого округу, на якому роздавались повітряні кульки, виступали клоуни та інші артисти (виступали навіть артисти з Києва). Більш того, в кінці свого виступу Сергій Ківалов передав директорам шкіл сертифікати для всіх першокласників свого округу, які гарантують їм вступ в Одеську юридичну академію, президентом якої він є. Цікаво те, що з юридичної точки зору ці сертифікати є недійсними, оскільки вступ у всіх вузах відбувається на конкурсній основі шляхом зовнішнього незалежного оцінювання. Також зафіксовано, що Сергій Ківалов, який є також президентом Міжнародного гуманітарного університету, "заснував" в цьому навчальному закладі безкоштовні комп'ютерні курси для пенсіонерів (http://atv.odessa.ua/news/2012/09/13/pensioneri_seli_za_parti_1873. Html? order = DESC).

Крім того, "Благодійний Фонд Сергія Ківалова" фінансував виготовлення для соціально незахищених верств населення окулярів (http://atv.odessa.ua/news/2012/09/06/blagotvoritel_niy_fond_sergeya_kivalova_4583.htm).

У 136 в.о. за підтримки кандидата в народні депутати від ПР Геннадія Труханова відремонтовані та облаштовані танцювальні зали танцювальної школи "Еліт Данс", розташованої в окрузі, по якому балотується вищезгаданий кандидат (http://www.odessit.ua/news/odessa/2509-v-suvorovskom-rayone-otkrylas-tancevalnaya-shkola.html).

На півночі області, в 137 в.о., кандидат від ПР по цьому округу нардеп Леонід Клімов в Саврані передав холодильник одній із шкіл, а дитячому садку в цьому ж населеному пункті - меблі.

1 і 22 вересня цим же кандидатом був організований підвіз на футбол у м. Одеса жителів районів округу № 137 (01.09 - близько 500 осіб, 22.09 - близько 300 осіб). Цим жителям також безкоштовно надані квитки на футбольні матчі (01.09 - матч Чорноморець-Зоря, 22.09 - Чорноморець-Металург).

На території округу № 138 продовжує свою активну діяльність «Фонд Фурсіна» - благодійна установа кандидата від ПР по цьому округу Івана Фурсіна.

Так, у вересні за кошти «Фонду Фурсіна» в с. Благоєве Іванівського району був проведений кап.ремонт дитячого садка, в с. Виноградне Березівського району був замінений насос для артезіанської свердловини, в с. Первомайське Комінтернівського району подарований шкільний автобус навчально-виховного комплексу, в с. Покровка Любашівського району проведена газова магістраль в школи і церкви, почалося проведення газу в житлові будинки, в с. Стрюков Миколаївського району було виділено 230 тис.грн. на ремонт даху місцевого Будинку культури.

Крім цього, в Березівському, Ананьївському та Любашівському районах усім першокласникам були вручені подарунки. Ананьївській гімназії - комплект нових меблів і класних дощок.

Непрямий підкуп виборців використовують і конкуренти Івана Фурсіна. Так, 15 вересня були організовані автобуси з Ширяєве, Комінтернівське, Іванівки до Одеського дельфінарію. Запис бажаючих проводився в агітаційних наметах КПУ від імені кандидата Андрія Кисловського (кандидата від КПУ). По приїзду в Одесу люди на камеру підтвердили, що їх запрошували від Андрія Кисловського. Вартість денного подання в дельфінарії становить 120 грн. для 1 людини (www.youtube.com/watch?v=WIvRFe0o6NQ&feature=youtu.be).

21 вересня в м. Роздільна (139 в.о.) по вулицях приватного сектору їздив мікроавтобус з юнаками в жилетках ПР. Вони розвозили продуктові набори (пакет борошна, пляшка олії, три пакети крупи і п'ять баночок консервів). У пакеті була листівка кандидата Пресмана у вигляді календаря.

В 140 в.о. кандидат у нардепи по 140 округу Давид Жванія подарував листоношам Біляївського та Овідіопільського районів 130 велосипедів. Разом з велосипедами кожен працівник "Укрпошти" отримав портрет кандидата і пакет з агітаційними матеріалами. Давид Жванія сам протестував подарунок, зробивши пробний заїзд.

У 143 в.о. кандидат від ПР у ВР Юрій Крук подарував Ізмаїльському пологовому будинку кондиціонери та автоклав (стерилізатор) для роботи, а батькам новонароджених дарували квіти і подарунки від депутата (http://www.izmacity.com/novosti/sobitiya/3772-v-izmaile - nablyudaetsya-rost-rozhdaemosti).

На 1 вересня в Ізмаїлі для 2 тис. школярів роздавали набори в пакетах з логотипами Партії регіонів, в які входили альбом для малювання, олівці, ручки, щоденник, кольоровий папір, зошити та обкладинки (http://izmail.es/article/11962/, http://www.youtube.com/watch?v=ObxHhFW9tlo). А в школі с. Виноградівка Болградського району Юрій Крук не тільки дарував дітям набори, але й виділив 23 тис. грн. для будівництва каналізаційної ями.

Також спільно з керівництвом міста Ізмаїл Юрієм Круком були подаровані костюми для хору ветеранів Будинку культури. Хор отримав вишиванки за спеціальним замовленням - кожен костюм пошитий індивідуально для кожного за розміром (http://kruk.org.ua/v-reni-izdan-poeticheskij-sbornik-dunajskij-bereg/).


   9 вересня в с. Матроска (Ізмаїльський р-н) відзначали День села, проведення якого проспонсував Юрій Крук. Також в цей день відбулося відкриття нового дитячого майданчика. Дітей бавили клоуни, а учасникам змагань дарували живі призи – ягнят (http://kruk.org.ua/v-sele-matroska-otkryta-novaya-detskaya-ploshhadka/).

Робота окружних виборчих комісій. Формування і початок роботи дільничних виборчих комісій

У звітний період більшість порушень, допущених окружними виборчими комісіями (ОВК) області в своїй роботі стосувалися порушення прав журналістів, порядку діловодства та процедури проведення жеребкування і подальшого формування складу дільничних виборчих комісій.

Так, ОВК 141 в.о порушила вимогу законодавства та невмотивовано видалила зі свого засідання журналіста (http://izbirkom.od.ua/content/view/5188/1/).

ОВК сусіднього 143 в.о. також прийняла «революційну» постанову щодо прав журналістів, згідно з яким, якщо журналісти будуть дозволяти собі запізнення на засідання комісії, то допускатися на нього просто не будуть. Подібні підстави для недопуску або видалення журналіста із засідання виборчої комісії не передбачені жодним законодавчим актом України та грубо порушують права журналістів.

Окрема проблема в роботі ОВК, яка вимагає якнайшвидшого вирішення - канали інформування ОВК громадськості про свою роботу, зокрема про графік засідань.

Формування складу дільничних виборчих комісій
  (проведення жеребкування)

Виключним випробуванням для окружних виборчих комісій став процес формування складу дільничних виборчих комісій, у тому числі й проведення жеребкування.

Проведення жеребкування суттєво ускладнив недостатній базовий рівень підготовки членів ОВК, а також те, що буквально напередодні проведення цієї важливої ​​процедури ЦВК кардинально змінила її порядок, що змусило ОВК на ходу розбиратися в новій процедурі жеребкування. Справедливим буде відзначити, що, якби ЦВК не пішла на зміну порядку жеребкування, то жодна б ОВК не виконала цю процедуру в строки, передбачені Законом. Однак, це лише ще раз підкреслює крайню недосконалість чинного Закону про вибори до ВР і необхідність його кардинального доопрацювання.

Крім цього, процес проведення жеребкування ускладнили наступні фактори:

наявність в поданнях суб'єктів виборчого процесу великої кількості «двійників», коли різні суб'єкти подавали від себе одних і тих же людей до складу дільничних виборчих комісій (ДВК). В результаті, ОВК, часто, доводилося просто виключати ці кандидатури зі списків претендентів на роботу в ДВК, що викликало цілу низку скандалів і звинувачень з боку політичних партій і кандидатів.

Необхідно підкреслити, що в даній ситуації, в певних випадках дійсно могла мати місце технологія, завдання якої полягало в зменшенні потенційної кількості членів ДВК від певних суб'єктів виборчого процесу. Оскільки, найчастіше, партія або кандидат, зі списку кандидатур яких виключалися «двійники», не встигали оперативно відреагувати і відповідно кількість їхніх потенційних представників в ДВК зменшувалась.

нестабільна робота спеціального сервісу ЦВК, в який ОВК вносили дані щодо персонального складу дільничних виборчих комісій (ДВК). Сервіс періодично «зависав», що змушувало зупиняти процес внесення даних і затягувало весь процес формування складу ДВК.

відсутність штатного обладнання для проведення жеребкування. Ні в одній ОВК не було ні спеціального барабана, ні жеребків для проведення жеребкування. В результаті всі ОВК змушені були виготовляти барабани і жеребки самостійно з підручних засобів.

В результаті, різні ОВК виходили з положення по-різному. Зокрема, 139 ОВК виготовила жеребки з кришок для консервації, а 140 використовувала для цього коробочки від «Кіндер сюрпризу». Барабаном ж у 140 в.о. послужив загорнутий у непрозорий мішок акваріум.

На жаль, навіть не дивлячись, на спрощення процедури жеребкування не всі ОВК, в силу, як об'єктивних, так і суб'єктивних факторів, вчасно здійснили цю ключову процедуру.

Так, ОВК № 142 порушила терміни проведення процедури жеребкування (завершила 22 вересня, замість 21-го), що стало причиною звернення відразу кількох кандидатів у народні депутати (Антона Кіссе, Івана Плачкова та Олександра Борнякова) з позовною заявою до суду та скаргою в ЦВК на бездіяльність членів ОВК. ОВК № 141 - взагалі проводила повторну жеребкування та затягнула процес формування ДВК до ранку 27 вересня.

Процедура проведення та результати жеребкування викликали нарікання з боку низки суб'єктів виборчого процесу в різних округах. Зокрема:

- 135 в.о., де навіть не допустили до жеребкування подання від "Свободи", Народного Руху та УНП. Відповідно вони не отримали в ДВК жодного представника;

- у 143 в.о., кандидат Володимир Боделан подав скаргу до окружного суду на ОВК, оскільки згідно проведеного жеребкування він отримав представництво лише на трьох ділянках і то лише в Ренійському районі, а в поданні було понад 80 осіб;

- група кандидатів-мажоритарників від Батьківщини направили Президенту України, Генеральному прокурору і міжнародним місіям спостереження офіційну заяву про численні порушення, які, за їхніми словами, були допущені в Одеській області в процесі проведення жеребкування та формування складу ДВК.

Ще однією несподіваною проблемою в процесі формування складу ДВК стало обмеження доступу суб'єктів виборчого процесу та ЗМІ до інформації про персональний склад і політичну структуру вже сформованих ДВК. Так, у ряді ОВК, ні представники партій та кандидатів, ні офіційні спостерігачі та журналісти не могли отримати не те що списки персонального складу сформованих ДВК, а навіть знеособлену статистику про кількість представників того чи іншого суб'єкта виборчого процесу у складі ДВК.

Найбільш яскраво ця проблема проявилася в 135 в.о. м. Одеси, ОВК якого, незважаючи на те, що процес формування складу ДВК був формально завершений нею 26 вересня, тільки пізно увечері 28 вересня розмістила списки зі складом ДВК на своєму стенді.

Початок роботи дільничних виборчих комісій

На жаль, старт роботи дільничних виборчих комісій (ДВК) прогнозовано не обійшовся без проблем і порушень. Основними з яких стали:

  • некомпетентність членів ДВК та їх низька вмотивованість до роботи у складі комісії. Це виразилося в низькій явці членів ДВК на перші засідання. Крім того, члени ДВК не завжди могли правильно визначити кількість членів ДВК, яка необхідна для прийняття присяги;
  • відсутність кворуму або кількості членів ДВК, мінімально необхідних для прийняття присяги;
  • зрив термінів проведення першого засідання;
  • неможливість зв'язатися із частиною членів ДВК. У багатьох ДВК голови просто не могли додзвонитися до частини членів комісії, очевидно, з причини надання недостовірних контактів партіями і кандидатами;
  • масові ротації. Ротації відбуваються як за ініціативою партій і кандидатів, так і через відмову працювати в ДВК самих членів комісії. Найбільш поширені причини відмови: усвідомлення реального обсягу майбутньої роботи, включення до складу ДВК в якості рядового члена замість обіцяної керівної посади, підроблені заяви про готовність працювати в ДВК, коли громадян включали до складу ДВК без їхнього відома, фальсифікуючи відповідні документи.

Крім того, багато ДВК зіткнулися з цілою низкою матеріально-технічних проблем:

  • відсутність Закону «Про вибори» та інших нормативних документів;
  • непристосованість приміщень:
- 141 в.о., ДВК № 510948 змушена була переїхати до іншого кабінету, тому що в роздягальні спортивного залу проводити засідання, як мінімум, не комфортно;
- 141 в.о. ДВК № 510949 виділили кімнату відпочинку, ауд. 106, але це кімната де в перервах знаходяться всі викладачі даного технікуму, тобто засідання проводити незручно;
  • відсутність телефонів, сейфів, меблів:

 

- 143 в.о. ДВК № 510712; 510709, на даний момент у приміщеннях ДВК не має телефонів та сейфів;

- 143 в.о. ДВК № 510712 проводила засідання в приміщенні, в якому ледь вистачило стільців для комісії, а столу взагалі не було.

У зв'язку з цим, Одеська обласна організація КВУ закликає політичні партії та кандидатів максимально оперативно завершити процес ротацій своїх членів у ДВК, окружні виборчі комісії, відповідні органи влади й установи - забезпечити ДВК усіма необхідними нормативними документами, належними приміщеннями і обладнанням.

 

Звіт підготовлений Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» в рамках кампанії громадського спостереження, яка на національному рівні здійснюється Громадянською мережею ОПОРА.

Довідково
Громадське спостереження ОПОРИ - це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки і проведення виборів, а також на запобігання порушень шляхом тотального громадського контролю. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни і за її межами. У стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів і окремих процедур. У 2012 році в рамках виборів народних депутатів України до ВРУ ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів за результатами голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття ділянок своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. В рамках довгострокового спостереження в кожному з 225 округів будуть працювати спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовує новітні засоби поширення інформації про результати спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.