В 14 мажоритарних округах Харківської області зареєстровано 120 кандидатів, з яких самовисуванців - 33%, тобто 40 осіб. Хоча офіційна кампанія розпочалась 30 липня, виборці мали можливість ознайомитись з арсеналом агітаційних засобів претендентів на депутатський мандат.

З чого все починалось

Перші білборди, сіті-лайти та інші носії зовнішньої реклами ще навесні активно демонстрували появу нової політичної сили на вітчизняному передвиборчому  ринку – «Україна-Вперед!». Згодом, прихована агітація за новий політичний проект проводилась під виглядом соціологічних опитувань. Респондентів, наприклад, запитували про наступне: «Чи знаєте Ви, що Наталя Королевська виступає «за» відставку прем’єр-міністра Миколи Азарова?»

Політичні партії стали активно використовувати сучасні засоби поширення інформації про себе, зокрема, Інтернет-ресурси. Кандидати намагаються заручитися підтримкою молоді та поширювати інформацію щодо різноманітних заходів на власних сайтах. Серед 14 кандитатів-регіоналів власні веб-сайти відкрили Валерій Писаренко, Олександр Фельдман, Анатолій Денисенко, Дмитро Шенцев, Анатолій Гиршфельд. Дехто з них має активне життя в соціальних мережах. Наприклад, Ірина Бережна, кандидат від Партії Регіонів по 169 виборчому округу, веде персональну сторінку на Facebook. А кандидат від «Народної Партії» Станіслав Косінов використовує пряму рекламу в соціальній мережі «ВКОНТАКТЕ». На початку серпня на основній сторінці популярної мережі в спеціально передбаченому місці для розміщення реклами з’явилась позначка «Додайте кандидата в друзі» та зображенням політика.

Kharkiv_reklama_Kosinov_08.2012

Ще задовго до офіційного оприлюднення імен мажоритарників Партія регіонів активно рекламувала своїх «потенційних» кандидатів. Валерій Писаренко розпочав діяльність у школах Дзержинського району міста Харкова з наступним гаслом: «Ви вважаєте, що Ваш клас найкращій? Розкажіть нам про це та виграйте винагороду».

news_St.4_Kharkiv

Пакунки – то не підкуп?

Активний період «підгодовування» виборців припадає на кінець квітня – початок травня, коли власну діяльність активізував благодійний фонд «Допоможи ближньому» у форматі розповсюдження серед ветеранів та «дітей війни» продуктових наборів. До пакунків додавали агітаційні листівки з зображенням «потенційного» кандидата від Партії регіонів в цьому окрузі. До благодійних заходів персонально долучались сім майбутніх кандидатів: Ірина Горіна,  Олександр Фельдман, Валерій Писаренко, Ірина Бережна, Анатолій Денисенко та інші. Більшість харків’ян не мали уявлення про джерело доброчинності, а на питання: «Чи будете Ви голосувати за цього кандидата?» більше 50% опитаних відповідали: «Ні». До 30 липня ці заходи не могли мати правових наслідків через відсутність прямих засобів реагування на передвиборчу доброчинність до офіційного старту кампанії, а зареєстрованих кандидатів, виборчих фондів та окружних виборчих комісій ще не існувало в природі.

Більшість політичних сил використовують для агітації своїх кандидатів роботу громадських приймалень, в яких виборці отримують безкоштовні консультації. Для прикладу, партія Наталії Королевської «Україна-Вперед!» створила «Відкритий офіс», який виконує функції типової громадської приймальні.

Всі політичні сили використовують старі та нові інструменти впливу на електорат. Але, чи дієві вони? Чи проголосують ветерани та пенсіонери за своїх благодійників?

Новий період - нова активність

Після 30 липня активізували свою діяльність й інші політичні сили та кандидати. Харків поринув у блакитно-червоно-білі агітаційні палатки, які заполонили простір міста.  Кількість білбордів, сіті-лайтів виросла врази, що пов’язано з наближенням «визначної» дати голосування. Серед політичних партій найбільшою популярністю користується зовнішня та вулична агітація.

Політичні партії активізували організацію заходів «виходу до народу» за участю лідерів та топ-політиків. 17 та 18 серпня Об’єднана опозиція провела відкритий телеміст між Харковом та Києвом. Спілкування харків’ян у такому «живому» форматі відбувалось з Олександром Турчиновим та Миколою Томенком. Безпосередньо на заході був присутній кандидат у народні депутати, третій номер партійного списку - Анатолій Гриценко, а також інші кандидати-мажоритарники. 20 серпня у віддаленому районі міста зустріч з виборцями проводила лідер партії «Україна-Вперед!» Наталя Королевська та зірка футболу, другий номер партійного списку - Андрій Шевченко. Одним з організаторів події став кандидат-мажоритарник від цієї політичної сили по 172 округу.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.