З 8 липня  2012 р. від імені потенційного кандидата в депутати Верховної Ради України Олександра Макарова (Команда Сергія Шахова) по ВО №109 невідомі особи почали розповсюджувати матеріальну допомогу в сумі 50 грн. на 1 особу виборцям Луганська. Роздача коштів відбувається за адресою м. Луганськ, вул. Шевцова, 29 від імені Олександра Макарова. Разом з матеріальним винагородженням кожній особі надають пакет із інформаційними матеріалами про Олександра Макарова та команду Сергія Шахова. Розповсюдження матеріальної допомоги буде здійснюватись щодня о 17:30 протягом найближчого тижня. Саме про це було повідомлено активісту ОПОРИ в приміщенні, де відбувається роздача допомоги, коли він намагався «влаштуватись на роботу» «двадцятником»  в мережеву схему розповсюдження благодійної допомоги. Кожному «двадцятнику» за те, що привів двадцять виборців, обіцяли заплатити 500 грн. винагороди. Немає жодних вимог до того, щоб виборці відносились до категорії соціально-незахищених верств населення. Основна вимога, щоб вони мешкали на території ВО №109.

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу на те, що даний факт можна трактувати як підкуп виборців, що згідно законодавства про вибори народних депутатів вважається порушенням закону за яке винні особи притягуються до відповідальності. Разом з тим, кримінальна відповідальність передбачається за підкуп виборців, здійснений лише після офіційного початку виборчого процесу, тобто починаючи з 90 днів до дня голосування.

За коментарями звертайтесь
Максим Данильченко, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА в Луганській області
0990649654

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти