Громадянська мережа ОПОРА описала півтора воєнних роки у політичній карті Рівненщини. Аналітики нагадали про життя області у перший рік війни, відмітили працюючий бізнес, вказали на російських бенефіціарів, виконання бюджетів, роботу із ВПО, ротації у владі, основні скандали, зміни на ринку медіа та інше. 

Соціально-економічна складова

Після початку повномасштабного вторгнення Рівненська область стала притулком для біженців і релокованого бізнесу та логістично-гуманітарним центром для допомоги постраждалим регіонам та військовим. 

У перші місяці повномасштабної війни область обстрілювали кілька разів. Масштабних руйнувань зазнали телевежа в Антополі, нафтобази у Клевані та Дубному, залізниця в Здолбунові, СТО у Сарнах та деякі військові частини. Збитки наразі невідомі. Загалом, пошкоджено більше 100 об’єктів, більшість із яких приватна власність. Перші 43 об’єкти включені до плану відбудови. 

Наймасовіша втрата людських життів на Рівненщині відбулася в Антополі, поблизу Рівного, де розміщена телевежа.

О 5:20 ранку 14 березня 2022 року, дві ворожі ракети влучили в адмінбудівлю телевежі та зруйнували приміщення вщент. Рятувальники півтори доби розбирали завали, знаходячи все нових і нових загиблих. За офіційними даними, в Антополі загинув 21 нацгвардієць, ще 9 постраждало. 

Попри війну, бюджети обласної адміністрації та Рівного виконані. Зокрема, завдяки податкам із зарплат військових, рятувальників, поліцейських, йдеться у політичній карті ОПОРИ. 

Рівненщина стала прихистком для біженців із прифронтових районів. Станом на березень 2023-го на облік у області взято 54 686 внутрішньо переміщених людей. Найбільше з них поселилося у Рівненському районі. Більшість із них не працюють офіційно.  

Політика

Війна вивела на перший план голову військової адміністрації Віталія Коваля. Завдяки його щоденним звітам у перші місяці великої війни його популярність зростала. Він був чи не єдиним достовірним джерелом новин для мешканців області. Оскільки Коваль є представником президентської партії, зростав і вплив самої партії. Так, наприклад, в обласній раді навіть змінили голову — з представника “ЄС” на члена “Слуги народу”. 

Попри лідерство “ЄС” під час місцевих виборів, у час великої війни вплив та популярність партії стали менш помітними, а офіс партії в обласному центрі взагалі перестав працювати через брак коштів. 

Міський голова Рівного Олександр Третяк, хоч і обраний від партії “ЄС”, фактично від неї відділився. Його немає навіть у партійних чатах — писала “Четверта влада”. Активність Третяка під час повномасштабної війни зросла. Він, як і очільник ОВА,  записує відеозвіти, активно розвиває канал у телеграмі, де публікує новини та свої реакції на резонансні події. Також звітує про допомогу ЗСУ, робочі поїздки, інформацію про загиблих військових тощо. 

Місцева партія “Рівне разом” доволі активна. У соцмережах осередок публікує інформацію про прийом депутатів, їхню волонтерську діяльність та свого лідера, секретаря Рівнеради Віктора Шакирзяна. Партія працює паралельно з громадською організацією з такою самою назвою. Ця ГО була створена напередодні місцевих виборів, а нині збирає кошти на ЗСУ, роздає продуктові набори, гуманітарну допомогу для громади, надсилає її у прифронтові зони тощо. 

З-поміж депутатів Рівнеради виділяється також Галина Кульчинська (фракція “Батьківщина”). На своїй фейсбук-сторінці вона пише про резонансні питання, які мають розглядати на сесії, реагує на місцеві новини, розповідає про свою роботу та інше. Лідер фракції Олександр Курсик наразі служить в ЗСУ. На обласному рівні депутати партії менш впізнавані. 

Місцеві депутати Рівненщини в основному або займаються волонтерством, або служать в ЗСУ. 

Скандали

У березні 2022 року резонансу набула новина про те, що міський голова Рівного Олександр Третяк призначив своїм підлеглим премії у 100% та більше. Пов’язано це з тим, що через війну чиновникам зменшили зарплати, тому за рахунок премій їх хотіли збільшити. Згодом питання преміювання розглянули на сесії. В результаті без премій на час воєнного стану залишили міського голову, секретаря міської ради, заступників міського голови, старост, керівника справами виконавчого комітету, директорів департаментів, начальників управлінь у складі департаментів, начальників самостійних управлінь, служб та їх заступників. 

Згодом, у травні 2022 року, стало відомо про резонансне затримання колишнього голови облради та депутата “Сили і честі” Олександра Данильчука за водіння в нетверезому стані. Авто, яким користувався чоловік, вилучили та віддали на потреби ЗСУ, а сам Данильчук казав, що складе мандат, але цього не сталося. 

Наприкінці 2022 року, чимало обурення в громаді викликала новина про те, що в Рівному ремонтуватимуть пішохідні ділянки та покладуть бруківку. На це з міського бюджету запланували 55 млн грн. Однак жителі міста вважали, що такі витрати під час війни недоречні. Як пояснював, міський голова, ремонти 30 ділянок були заплановані до великої війни. Вже згодом виявилося, що свіжопокладена бруківка в деяких місцях почала руйнуватися, а в міській раді пояснювали: так відбувається, бо на ній паркуються авто

На початку 2023 року резонансною стала новина про закупівлю макаронів Управлінням освіти Рівненського міськвиконкому. Видання “Наші гроші” написало, що замовили макарони для школярів Рівного за 154 грн за кілограм, хоча ціна від виробника вдвічі менша. Начальник управління Богдан Турович повідомив, що ціна становить 109 грн за кілограм, але просив відсторонити його від обов’язків та провести службове розслідування. Розслідування відбулося, порушень не виявили, тому чоловік далі працює. 

Російський бізнес

Попри те, що повномасштабна війна триває, на Рівненщині досі є бізнеси, власники яких пов’язані із РФ. ОПОРА попросила у спеціалістів ресурсу opendata надати інформацію про такі компанії. Загалом, їх 50. У перелік потрапили різні ТОВариства, мисливські клуби, ресторани, благодійний фонд та Корецький монастир. Дехто із переліку має у власності майно. За законом, це майно можуть оштрафувати. 

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА), виявляє таку власність і приймає рішення щодо розпорядження ним. Перелік можливих об’єктів на території Рівненщини також у їхньому розпорядженні. 

Загалом, війна на активність підприємців не надто вплинула. За інформацією, отриманою у відповідь на запит ОПОРИ до Головного управління ДПС у Рівненській області, у 2022 році році припинили роботу 3591 ФОПів і 300 юридичних осіб. Натомість створено 775 юридичних і 5029 фізичних осіб, найбільше — у Рівненському районі. 

Більше інформації можна прочитати у політичній карті.