Російська імперія має бути зруйнована, бо тільки припинення існування імперії є припиненням існування вічної небезпеки і загрози для України.
 

Про це йшлось 2 і 3 листопада під час презентації «Маніфесту сталого миру» у Львові. Заходи проводила Громадянська мережа ОПОРА в межах проєкту «Маніфест сталого миру — стратегічний підхід» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Щоб убезпечити Україну та світ від нової агресії, антивоєнній коаліції необхідно створити такі умови, наслідком яких стануть глибокі внутрішні зміни в РФ, що стали би гарантією сталого миру.

24 українських авторів взяли на себе сміливість детально прописати ці умови.

Цей маніфест містить візію такого повоєнного світу й окреслює шляхи її досягнення. Неможливо отримати мир ціною справедливості чи справедливість ціною миру. Для сталої міжнародної безпеки справедливість і мир мають бути досягнуті одночасно.

 За словами голови правління Мережі захисту національних інтересів «АНТС» Ганни Гопко, на превеликий жаль, мало хто з представників міжнародної спільноти усвідомлювали, що росія наважиться на велику війну, тому здебільшого підтримували дипломатичний спосіб врегулювання «українського питання». Неефективність такого підходу стала очевидною, лише крізь призму повномасштабного вторгнення та тисяч жертв серед українських громадян.

«Захід у цій війні боїться трьох речей: поразки України, перемоги України і затягування війни. Який ще варіант розвитку подій є? Ми, представники українського громадянського суспільства, маємо сміливість запропонувати карту, яка показує вихід з цього глухого кута», – зазначив Валерій Пекар.

Отже, агресор має понести відповідальність за війну.

  • Злочинці мають бути покарані: за агресію, за воєнні злочини, за злочини проти людяності, за геноцид та за розпалювання ненависті, яке й призвело до немислимої у XXI столітті війни.
  • Не всі втрати можна відшкодувати, загинули сотні тисяч людей, життя мільйонів зруйноване, десятки мільйонів втратили роки життя. Але всі матеріальні збитки необхідно належно оцінити та відшкодувати, всі втрати – максимально компенсувати.
  • РФ повинна зазнати статусних втрат, неприпустимо, щоб вона через міжнародні організації впливала на міжнародну політику, агресор не може бути членом Ради Безпеки ООН, основне покликання якої – гарантувати мир.

«Наша сила в нас самих. І безперечно, поки ми самі не наведемо в себе лад, ніхто нам не допоможе. Відтак те, що ви робите - це геніальна робота. Сьогодні дуже бракує думаючих енергетичних центрів, які є самокритичні і розуміють виклики завтрашнього дня. Звичайно, ми б усі хотіли, щоб росія розпалася. Але це не станеться на раз-два. Маємо над цим працювати із залученням світової спільноти», - наголосив мер Львова Андрій Садовий.