Вихід Росії з війни передбачає відновлення справедливості для мешканців окупованих українських територій з 2014 року. Про це йдеться в позиційному документі  “Ніколи знову 2.0. Маніфест сталого миру”.

Ініціативу напрацювати візію повоєнного світу взяли на себе представники українського громадського середовища. Вони підготували позиційний документ “Ніколи знову 2.0. Маніфест сталого миру”, який представили 18 лютого на закритій вечері під час Мюнхенської безпекової конференції-2023. Як одна з авторок Маніфесту участь в обговоренні взяла Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА, співзасновниця Міжнародного центру української перемоги.

Сталий мир у майбутньому передбачає відновлення справедливості для українців, які опинилися на окупованих територіях України після 20 лютого 2014 року. 

Справедливим буде визнання юридично нікчемним та скасування примусового набуття громадянства РФ мешканцями тимчасово окупованих територій після 20 лютого 2014 року. “Якщо будь-які мешканці будь-якої з раніше тимчасово окупованих територій бажають залишити за собою громадянство РФ, то вони повинні вийти в офіційний спосіб з громадянства України та набути російське повторно. Наслідки таких дій призведуть до застосування загальних принципів та підходів щодо строків та порядку перебування громадян РФ на території України,” — йдеться в документі. 

Так само самостійно або за сприяння та фінансової підтримки РФ її громадяни, які незаконно перебували на території України після 20 лютого 2014 року, зокрема в АР Крим, повинні залишити нашу територію.

Свій намір жити в новому повоєнному світі росіяни мають засвідчити поверненням незаконно усиновлених дітей, депортованих або ж  викрадених із окупованих територій. Це має відбутися негайно без будь-яких бюрократичних вимог та затягувань. Усі судові рішення щодо позбавлення батьківських прав у період окупації територій слід визнати нікчемними.

Також на територіях, що перебували в тимчасовій окупації, потрібно відновити чинне українське законодавство. Зокрема, будь-які угоди, права власності на рухоме та нерухоме майно, зобов’язання, набуті не відповідно до законодавства України на тимчасово окупованих територіях після 20 лютого 2014 року, визнаються юридично нікчемними. За потреби мають бути укладені нові угоди згідно з чинним законодавством України.

Разом з тим, будь-які збитки, яких зазнали громадянами України, повинні бути покриті за рахунок коштів Росії.

Повний текст українською та англійською мовами за посиланням – Sustainablepeacemanifesto.org

4 березня о 12:00 в Мистецькому Арсеналі відбудеться його презентація та обговорення за участі авторів та підписантів документу.