У квітні Російська Федерація головуватиме в Раді Безпеки ООН. І хоча це не є глобальним ризиком для України, неприпустимою є ситуація, коли держава-агресор, яка вчиняє геноцид українців, стане обличчям одного з головних органів ООН. Повномасштабне вторгнення Росії у лютому 2022 року не випадково припало якраз на "каденцію" Кремля. Крім того, наразі вже відомо, що у квітні Кремль під своїм головуванням планує провести провокативні обговорення.

Хто зараз входить до Ради Безпеки?

Радбез ООН складається з п’яти постійних та десяти непостійних членів. Постійними членами є Велика Британія, Китай, Росія, США та Франція. Вони мають право ветувати будь-які резолюції, крім процедурних.

Непостійними членами наразі є Албанія, Бразилія, Еквадор, Габон, Гана, Японія, Мальта, Мозамбік, Швейцарія та Об’єднані Арабські Емірати. Таких членів обирають на Генеральній Асамблеї ООН на дворічний термін за географічним принципом: п'ять держав мають представляти Африку й Азію, одна — Східну Європу, дві — Латинську Америку та Карибський басейн, ще дві — держави Західної Європи й інші країни.

Які функції Ради Безпеки?

Рада Безпеки розглядає актуальні питання міжнародної безпеки, зокрема визначає наявність загрози миру чи акту агресії, розслідує міжнародні суперечки та надає рекомендації щодо їх розв'язання. Саме цей орган може закликати членів ООН застосувати економічні та інші санкції проти держав-порушників. Також Радбез може санкціонувати початок військових дій проти агресора. Крім того, члени ООН, відповідно до Статті 25 Статуту, погоджуються підкорятися рішенням Ради Безпеки й виконувати їх.

Чому Росія головуватиме в Раді Безпеки ООН?

Кожен член Ради Безпеки ООН головує в ній по черзі протягом одного місяця. Послідовність головування визначають в алфавітному порядку (за назвою країни англійською). Черга Російської Федерації настає 1 квітня 2023 року.

Які повноваження головуючого в Раді Безпеки ООН?

Головуючий відкриває, веде та модерує всі засідання й обговорення, наприклад, визначає черговість питань порядку денного. Ця людина також підписує офіційні звіти Ради, відповідає за читання заяв для преси, представляє Раду Безпеки перед іншими органами ООН і державами-членами, тобто фактично є речником та "обличчям" цього органу.

Крім того, де-юре право головувати надають державі, тож це може робити не лише постійний представник держави при ООН, а й інший посадовець. У різний час головували, наприклад, міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров, віцепрезидент США Альберт Ґор або президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор.

Чому головування Росії є абсурдним?

Головним завданням Ради Безпеки є підтримка міжнародного миру та безпеки відповідно до принципів ООН. Сама наявність держави-агресора Росії серед членів цього органу і, тим більше, її головування — це знущання над усіма принципами ООН та функціями Радбезу. Цей орган мав би передовсім допомагати вирішувати міжнародні спори мирним шляхом, попереджувати та припиняти агресію, а в окремих випадках — взагалі здійснювати воєнні дії проти держави-агресора. Натомість уже наступного місяця Васілій Нєбєнзя може певною мірою уособлювати організацію, яка мала б стояти на варті миру.

Які ризики для України несе головування Росії в Раді Безпеки ООН?

Попереднього разу Російська Федерація головувала в Радбезі у лютому 2022 року, тобто тоді, коли почалося повномасштабне вторгнення в Україну. 17 лютого 2022 року Росія скликала Радбез, щоб обговорити стан імплементації Мінських домовленостей та навіть залучила скандальну київську пропагандистку Тетяну Монтян, яка озвучувала кремлівські наративи про те, що Україна "вбиває мирне населення Донбасу" або що наша держава є "маріонеткою Заходу".

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця та професор Джеффрі Зонненфельд у своїй статті наводять інші приклади маніпуляцій Росії та використання становища головуючого з корисливою метою: наприклад, для реклами ОДКБ або інституційного засудження економічних санкцій. Автори зазначають, що "підступні махінації Росії [у Радбезі ООН] були спрямовані на перешкоджання міжнародній підтримці України як напередодні, так і одразу після початку вторгнення 24 лютого".

Про ризики головування Росії в Радбезі ООН говорять і інші експерти. Наприклад, в одному з останніх звітів аналітики Інституту дослідження війни висловили припущення, що Путін може використовувати Радбез ООН як зброю. Російський постійний представник Васілій Нєбєнзя вже заявив, що його країна планує провести неформальне засідання Ради Безпеки ООН на початку квітня та обговорити "реальну ситуацію" з українськими дітьми, вивезеними до Росії. Тобто держава-агресор буде виправдовувати злочинця Путіна, якого потрібно заарештувати.

Як запобігти головуванню Росії?

ООН — складна та бюрократизована організація, де змінювати правила та процедури дуже непросто. Втім, не допустити Росію до керівництва Радою Безпеки все ж можливо. Українські дипломати пропонують різні механізми.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця та професор Джеффрі Зонненфельд у своїй статті зазначають, що, оскільки Росію визнано державою-агресором, "ООН повинна застосувати свій статут і заборонити Росії головувати в Раді Безпеки". Адже агресор технічно не може керувати в будь-якому органі ООН.

Другий спосіб — більш радикальний. У грудні 2022 року Україна ініціювала процес, спрямований на виключення Росії з Ради Безпеки ООН і Організації загалом, адже таке перебування нелегітимне. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відзначає, що "російська делегація, по суті, просто окупувала крісло СРСР в РБ ООН — держави, яка на той момент припинила своє існування — без жодних статутних підстав на це".

Врешті, третя позиція виходить із двох описаних вище. Оскільки Росія є державою-агресором і нелегітимно здобула членство в ООН, вона має "пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни".

Отже, способи протидії Росії в ООН загалом, а не лише в Раді Безпеки, є. І хоча вони вимагають значних політико-правових зрушень, у світі немає нічого неможливого. Хай навіть для цього і потрібна буде поразка та остаточна міжнародна ізоляція Росії.

Варто лише згадати, що членство в ООН, у тому числі й місце постійного члена Ради Безпеки, з 1945 по 1971 рік належало Республіці Китай (Тайвань), але 25 жовтня 1971 року через зміну міжнародно-політичних обставин воно перейшло до Китайської Народної Республіки. 

Андрій Савчук, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА для Цензор НЕТ