У вівторок, 16 липня, у відбулась презентація спеціальної доповіді «Переопилені. Системна російська політика знищення української ідентичності дітей» для міжнародних партнерів, представників дипломатичного корпусу та громадськості. У документі наведено приклади системної політики знищення росією української ідентичності дітей.

За словами Ольги Айвазовської, спецдоповідь доводить геноцидальний характер війни Росії проти України, коли йдеться не лише про фізичне знищення народної групи, а про насильницьку зміну ідентичності українців через програми та фонди керівника країни-агресора.

«Геноцидальна мета доводиться через факт наявності цих програм і їх фокусу на конкретній генерації українців, які після звільнення окупованих територій чи повернення їх додому, не зможуть прийняти реальність в той спосіб, в який хотілось би навіть їхнім батькам. Табори з перевиховання, які сфокусовані на тому, щоб зруйнувати ідентичність конкретно взятої дитини. Вони проводяться незалежно від того, чи є на це воля батьків, чи немає. В цьому є злочинний умисел і мета. Через культуру, освіту і програму мілітаризації українських дітей цей геноцидальний намір якраз доводиться, особливо якщо є сторони, які хочуть його побачити», - сказала Айвазовська.

Вона додала, що російська федерація розглядає культуру як елемент втручання в особистість, перепрофілювання під російську ідентичність, сприйняття ідентичності як власну, а потім використання цього ресурсу з метою участі у наступному етапі бойових дій проти України та її народу.

Ознайомитися зі спеціальною доповіддю «ПЕРЕОПИЛЕНІ. Системна російська політика знищення української ідентичності дітей» можна за посиланням: українською мовою (http://surl.li/xjhsml); англійською мовою (http://surl.li/ihixnv).