Низка громадських організацій, в тому числі і Громадянська мережа ОПОРА, підписала Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю у питаннях притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у вчиненні воєнних злочинів.

Меморандум має мету впровадити стандарти взаємодії органів прокуратури з інститутами громадянського суспільства, стандарти міжнародного гуманітарного права, зокрема спрямованих на імплементацію норм Римського статуту Міжнародного Кримінального Суду, в національне кримінальне і кримінальне процесуальне законодавство.

Співпраця передбачає обмін наявною інформацію щодо воєнних злочинів, проведення регулярних робочих зустрічей у межах діяльності Міжнародної ради експертів з питань розслідування воєнних злочинів, а також надання взаємної допомоги в проведенні адвокаційних кампаній, розробки навчальних програм та стандартів діяльності прокурорів для підвищення їхнього професіоналізму та ефективності розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

До розробки та підписання Меморандуму, крім ОПОРИ, долучились також організації «Медійна ініціатива за права людини», «Мережа правового розвитку», «Українська Гельсінська спілка з прав людини», «Міжнародний центр української перемоги», «Truth Hounds», «Платформа прав людини», «Ла Страда-Україна», «Центр суспільних ініціатив «Перспектива», «Інститут законодавчих ідей», «Центр інформації про права людини» (ZMINA), «Інститут масової інформації», «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня», «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер», «Фонд підтримки фундаментальних досліджень», «Українська фундація правової допомоги», «Мінзмін», «Харківська правозахисна група», «Регіональний центр прав людини», «Українська асоціація міжнародного права», «Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем».

Нагадаємо, що у Варшаві з 2022 року працює Центр сприяння документуванню воєнних злочинів.

За перший рік роботи юристи та психологи Центру зібрали майже 1500 попередніх інтерв’ю зі свідками. Спершу вони опитували українців у шелтерах Варшави, а восени 2023 року розширили географію на інші польські міста. Також можна особисто записатися на інтерв’ю в приміщенні Центру через захищену онлайн-форму на сайті warcrimescenter.org

З моменту відкриття у вересні 2022 року Центр вийшов на сталий рівень роботи та постійно масштабується. Усі зібрані дані офіційно передаються прокуратурам Польщі та України. Експерти Центру налагодили системну співпрацю з Урядом Сполученого Королівства, прокуратурами Польщі та України, а також профільними міжнародними організаціями.