Цієї середи в щотижневому онлайн-обговоренні ОПОРА LIVE дискутуємо про те, чого очікувати від законів про заборону «проросійських» партій в Україні.

Так, ще 18 березня 2022 року Рада національної безпеки та оборони України призупинила діяльність 11 “проросійських” політичних партій. 1 квітня Верховна Рада проголосувала у першому читанні порядок заборони партій. 3 травня український парламент ухвалив закон № 7172-1 про заборону діяльності проросійських партій у нашій державі. «За» відповідне рішення сьогодні проголосували 330 народних депутатів. Разом з тим, фракцію “проросійської” ОПЗЖ у березні залишили 9 депутатів, а 14 квітня вона припинила своє існування. Однак частина нардепів цієї політсили створили депутатську групу “Платформа за життя та мир”. Більше того, багатьох членів партії ОПЗЖ у різних містах України викрили на співпраці з росією, наприклад, в Енергодарі, Маріуполі, Ізюмі, Куп’янську.

Тож о 18:00 4 травня аналітики Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев та Олександр Неберикут обговорять, як держава прийшла до рішення про заборону «проросійських» партій, які законодавчі ініціативи існують в цьому напрямку і як вони узгоджуються із міжнародними стандартами. Під час дискусії поговоримо про:

  • правові підстави призупинення, заборони діяльності та анулювання реєстраційного свідоцтва політичних партій;
  • хто потрапляє під заборону і що буде з депутатами другої за чисельністю фракції у Верховній Раді України;
  • що чекає на депутатів з проросійських партій у місцевих радах всіх рівнів;
  • колабораціонізм та чергове “перефарбовування”: на що варто звернути увагу;
  • післявоєнна люстрація та контроль політичного минулого: хто може втратити право балотуватися на роки;
  • яким буде політичне життя в Україні у майбутньому.

Також аналітики розкажуть, як подібні практики описані на законодавчому рівні у Польщі, Чехії, Литві та інших державах.

Чекаємо на дискусію в середу (4 травня) о 18:00. Виходимо в ефір на Youtube-каналі Говорить ОПОРА та нашій Facebook-сторінці.