За два місяці до повномасштабного вторгнення в Україну Владімір Путін лякав росіян скороченням часу підльоту ракет до Москви, якщо наша держава вступить у НАТО. Нині ж, за два з половиною роки від початку великої війни, “натівські” ракети й справді можуть летіти на російську землю, аби захистити український народ. 

Отримання дозволу на застосування далекобійної зброї по території Росії стало безумовним пріоритетом української дипломатії. Зокрема, у травні в західному політикумі відбулася масштабна хвиля публічних дискусій з цього приводу. І хоча Україна отримала право застосовувати західну зброю по прикордонню РФ, удари по військових об’єктах у тилу ворога залишалися табуйованим сценарієм.

Перебуваючи у Вашингтоні минулого місяця, міністр оборони України Рустем Умєров передав високопосадовцям США список цілей, які Київ хоче атакувати американськими далекобійними ракетами ATACMS. Україна розраховує переконати хоча б одну країну взяти лідерство щодо “далекобійної справедливості”, і тоді загальний консенсус став би набагато ближчим.

Важливо підкреслити, що Росія постійно підживлює війну за рахунок військової допомоги КНДР, використовуючи по мирних містах України північнокорейські балістичні ракети. Ба більше, вже офіційно підтверджена передача агресору іранських балістичних ракет, що є черговим порушенням численних резолюцій Радбезу ООН. Йдеться про сотні ракет Fath-360 з максимальною дальністю 120 кілометрів. Як наслідок, низка країн посилюють дипломатичний тиск на Іран, зокрема готують санкції. Як зауважив Держсекретар США Ентоні Блінкен, дестабілізуючий вплив військової співпраці Ірану і Росії нині поширюється далеко за межі Близького Сходу. 

Своєю чергою Іран офіційно заперечує передачу ракет Росії. Однак Тегеран і раніше заперечував передачу БПЛА та надання допомоги в будівництві заводу із їх виробництва на території РФ. Тепер “шахеди” щодня тероризують українські міста.

Зібрати докази того, що Іран передав Росії ракети, — питання найближчого часу, особливо якщо їх почнуть застосовувати в Україні. Разом з цим, це означає, що Кремль не зацікавлений в умиротворенні, а прагне до подальшої ескалації війни. Тепер агресор, скоріше за все, має в своєму розпорядженні додаткову балістику без обмежень у її застосуванні — і цей факт має стати додатковим аргументом України на користь отримання дозволу на удари по Росії для знищення, зокрема, й іранських пускових установок.

І хоча в діях наших партнерів часто переважає страх ескалації, численні українські військові операції в тилу ворога, як-от на Курщині, доводять: погрози Кремля — лише погрози. 

Переосмислення західними лідерами власної політики вже стоїть на порядку денному. Наприклад, у США дедалі ширше лунає підтримка скасування обмежень для України. Також 13 вересня Президент США Джо Байден має зустрітися з прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером, аби обговорити дозвіл на далекобійні удари. Натомість Ентоні Блінкен в інтерв'ю Sky News підтвердив, що Байден “не виключає” можливості надання такого дозволу.

Врешті, дозволи від ключових постачальників далекобійних ракет — США та Великобританії — можуть бути ухвалені непублічно, що зробить цей процес менш провокативним, але не менш відчутним для нашого ворога.

Водночас складно не погодитися з думкою голови Пентагону Ллойда Остіна про те, що далекобійні ракети самі по собі не допоможуть перемогти Росію. Для вирішального впливу в повномасштабній війні слід використовувати цілий комплекс різних засобів. Дозвіл же бити вглиб Росії може відкрити шлях до перегляду іншого — донедавна, здавалося б, немислимого кроку, — збивати російські повітряні цілі.

Політика західних лідерів “не стати стороною конфлікту” теж переглядається, особливо коли йдеться про їхню власну безпеку. Тільки за останні півтора місяця під час масованих обстрілів України російські безпілотники порушували повітряний простір країн НАТО: ПольщіРумуніїЛатвії. І кількість таких інцидентів тільки зростатиме.

Окремі політики прямо заявляють, що потрібно збивати російські повітряні цілі ще на підльоті до східного флангу Альянсу. Приміром, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що Польща зобов'язана збивати російські ракети над Україною. Натомість очільник МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс переконаний, що дрони РФ почали падати на території НАТО через бездіяльність країн-членів.

Україна відкрито закликає Захід використовувати свою ППО для збиття російських ракет і дронів над Україною. Дискусія щодо цього триває і в НАТО, де оцінюють можливі наслідки такого рішення.

Втім, важливо підкреслити: ландшафт європейської безпеки змінився і потребує нових підходів. Крім величезних переваг для України, збиття російських цілей для захисту власного повітряного простору стане демонстрацією життєздатності НАТО. Врешті-решт, Росія розуміє тільки мову сили. 

Оригінал публікації: censor.net