Чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних  умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними.  

Протягом усього виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ виявляли факти недотримання виборчого законодавства, які необхідно ще ефективно і політично неупереджено розслідувати. У низці випадків  ці порушення мали загрозливий характер, а тому  забезпечення принципу невідворотності покарання за виборчі злочини є першочерговим завданням держави.  Але, як засвідчують попередні висновки спостереження ОПОРИ, виборчий процес та його результати відображають реальний розподіл електоральних позицій громадян України.

У день голосування та під час підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях порушення законодавства не мали масового характеру, які би були здатні суттєво вплинути на кінцеві результати волевиявлення громадян. У той же час ОПОРА закликає суб’єктів виборчого процесу сприяти розслідуванням правоохоронних органів та завершити усі розпочаті правові процедури доведення або спростування фактів порушення законодавства. Це важливо для попередження зловживань у майбутньому.

Загальна оцінка виборчого процесу до дня голосування

Чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулися у  переважно конкурентних умовах.

Кандидати на пост Президента України презентували максимально можливий спектр політичних напрямків, представлених у суспільстві. Незважаючи на поляризацію українських медіа та політизацію окремих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, окремі кандидати на пост Президенти України не мали монополії на інформування виборців та взаємодію з виборцями. Умови для проведення передвиборної агітації не завжди відповідали загальновизнаним стандартам демократичних виборів внаслідок зловживання адміністративними ресурсами, силових інцидентів та надмірної ролі грошей у виборчому процесі. Але, як засвідчувало довготермінове спостереження ОПОРИ, кандидати на пост Президента України мали достатні фінансові, кадрові та медійні ресурси для реальної боротьби за найвищу посаду в країні.

Негативним фактором перебігу передвиборної кампанії стали інциденти із зловживаннями адміністративними ресурсами на виборах, включаючи низькі стандарти реалізації соціальних та бюджетних програм під час електоральної боротьби.   

Уряду України, центральним та місцевим органам влади необхідно терміново прикласти додаткових зусиль для унеможливлення використання соціальних виплат та бюджетних програм у де-факто інтересах окремих кандидатів на пост Президента України.  Органам центральної та місцевої влади варто утримуватись від ініціювання нових соціальних програм під час виборів та максимально попереджувати використання існуючих у передвиборній агітації на користь кандидатів на пост Президента України.

Натомість потенційні учасники повторного голосування на виборах Президента України зобов’язані чітко розмежовувати свою посадову або професійну діяльність із агітаційними активностями. Ці стандарти законної та відповідної принципам демократичних виборів поведінки кандидатів на пост Президента України дозволять уникнути зловживань адміністративними ресурсами і забезпечити цілісність вимог щодо фінансування кампаній лише за рахунок виборчих фондів.  Особливо актуальною дана вимога є для потенційних учасників повторного голосування, які на момент його проведення займатимуть посади в органах державної влади.

Громадянська мережа ОПОРА відзначає наявність суттєвих проблем у гарантуванні прозорості фінансування агітаційних кампаній кандидатів на пост Президента України. Виготовлення та розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних, фінансування громадських організацій у виборчих інтересах без належного контролю з боку держави, домінування учасників виборів у окремих сегментах медіа,  реалізація анонімних негативних кампаній проти конкурентів, маніпулювання квотами “технічними кандидатами” повинні спонукати державу шукати нові інструменти для повноцінного моніторингу джерел фінансування виборчих кампаній. 

Період до дня голосування засвідчив  гостроту  питання щодо забезпечення законності участі громадян у наданні безоплатних агітаційних послуг кандидатам на пост Президента України.  Чинне законодавство України та підзаконні акти не містять дієвих гарантій прозорості розбудови процесу логістики та кадрового забезпечення виборчих структуру кандидатів на пост Президента України.  Спостерігачі ОПОРИ зафіксували непоодинокі випадки, коли різниця між компенсаціями з боку кандидатів витрат громадян під час здійснення ними безоплатної агітації та матеріальним стимулюванням виборців не була очевидною. Це підкреслює доцільність додаткового удосконалення  законодавства із метою одночасного врахування реальних потреб кандидатів для організації ефективних агітаційних кампаній та превенції прямих або прихованих форм підкупу виборців.

ОПОРА підкреслює важливу роль Національної поліції України та МВС України у активізації зусиль правоохоронної системи з питань превенції та розслідування виборчих злочинів. Ці правоохоронні органи продемонстрували належні стандарти взаємодії із офіційними спостерігачами та іншими суб’єктами виборчого процесу. Натомість принципово важливим питанням є завершення розслідування усіх наявних фактів порушення законодавства під час виборів, незалежно від результатів виборів та переможця кампанії.

Діяльність Центральної виборчої комісії здебільшого спрямовувалася на забезпечення належної організації виборчого процесу та врегулювання виявлених проблем в діяльності виборчих комісій нижчого рівня. При цьому відзначаємо оперативну  необхідність суттєво посилити прозорість та відкритість діяльності цієї Комісії, запровадження нових стандартів комунікації із зацікавленими сторонами та припинення окремих негативних практик щодо національних спостерігачів. Важливо і забезпечити проактивну роль ЦВК щодо інформування ЗМІ та громадськості про плани та проекти рішень вищого органу адміністрування виборів. Натомість суб’єктів виборчого процесу закликаємо утриматись від будь-яких спроб необґрунтованих інформаційних  кампаній проти Комісії, які все ж мали місце під час цієї  виборчої кампанії.

Питання компетентності членів ОВК та ДВК під час чергових виборів Президента України залишаються актуальними. Виявлені проблеми в діяльності комісій підтверджують необхідність переходу до системи навчання потенційних членів комісій у міжвиборчий період.

Результати паралельного підрахунку голосів

31 березня Громадянська мережа ОПОРА здійснювала паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. Базуючись на звітах 1296 з 1304 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА може заявити з 95% впевненістю про  такі результати президентських виборів (1296 із 1304 спостерігачів, 99,4% виборчих дільниць з 836047 голосів):

Кандидати Результат Похибка
Зеленський Володимир 30.1% 0.7%
Порошенко Петро 15.7% 0.7%
Тимошенко Юлія 13.3% 0.4%
Бойко Юрій 11.5% 0.7%
Гриценко Анатолій 6.8% 0.4%
Смешко Ігор 5.9% 0.3%
Ляшко Олег 5.5% 0.3%
Вілкул Олександр 4.1% 0.3%
Тимошенко Юрій 0.6% 0.1%
Сума голосів за всіх інших кандидатів 5.1% 0.4%
Кількість недійсних бюлетенів 1.3% 0.1%


Паралельний підрахунок голосів (ППГ) є ефективним методом, який застосовують незалежні громадські спостерігачі для систематичної оцінки голосування в день виборів, включаючи підрахунок результатів на виборчих дільницях. ППГ дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготованих спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу.

Типові порушення, зафіксовані під час голосування та підрахунку голосів

В день голосування Громадянська мережа ОПОРА на основні достовірних статистичних даних, зібраних спостерігачами на репрезентативній для всієї України кількості виборчих дільниць, проводила комплексну оцінку якості дотримання виборчими комісіями законних процедур. Метою оцінки було визначення ключових проблем та типових порушень виборчого законодавства на етапі проведення підготовчого засідання дільничних виборчих комісій і відкриття дільниць, під час здійснення голосування, при підрахунку голосів на ДВК і транспортування документації до окружних виборчих комісій. Усі зафіксовані спостерігачами ОПОРИ порушення й проблемні інциденти статистично узагальнювалися протягом дня голосування й класифікувалися з метою оцінки характеру зловживань й рівня незаконного впливу на хід виборчого процесу.

Найбільш частими порушеннями, зафіксованими спостерігачами ОПОРИ в день голосування, були спроби видачі членами виборчих комісій бюлетеня без пред’явлення виборцями належних документів (паспорта або тимчасового посвідчення громадянина України, військового квитка – для військовослужбовців строкової служби). Такі зловживання з боку суб’єктів виборчого процесу мали місце на 14,5% виборчих дільниць, однак не було ознак їх застосування у системний чи завчасно спланований спосіб. Завдяки оперативному реагуванню спостерігачів ОПОРИ на подібні ситуації, в більшості випадків вдалося запобігти фактичним порушенням законодавства.

Розголошення виборцями таємниці голосування шляхом демонстрування результатів волевиявлення було іншим найбільш часто фіксованим порушенням в день виборів. Такі випадки виявлені спостерігачами на 10,4% виборчих дільниць. На 4,8% виборчих дільниць зафіксовано інциденти, пов’язані з фотографуванням виборцями бюлетеня в кабінці для голосування чи поза її межами.

Інших суттєвих за масштабом та потенційними наслідками застосування виборчих порушень в день голосування виявлено не було. Зокрема спостерігачі ОПОРИ не виявили жодних епізодів чи фактів незаконного вкидання виборчих бюлетенів до виборчих скриньок на 99,4% виборчих дільниць. Також на 99% виборчих дільниць не було виявлено ситуацій, коли значній кількості виборців (20 і більше осіб) створювались перешкоди чи обмеження у праві проголосувати на виборчій дільниці.

На етапі проведення підготовчих засідань робота виборчих комісій була в цілому організована належним чином. Однак трохи більше 5% дільничних виборчих комісій всупереч наявності прямої норми Закону не забезпечили ведення протоколу підготовчого засідання. 99,8% комісій проводили ранкові засідання в повноважному статусі. Проблем з відвідуваністю і присутністю членів виборчих комісій на засіданні не зафіксовано. Майже 83% дільничних виборчих комісій вчасно розпочали процедуру голосування виборців – у проміжку між 8:00 та 8:30. З суттєвим запізненням, за інформацією ОПОРИ, відкрилися лише 0,23% виборчих дільниць. Натомість 17% ДВК відкрилися для голосування дещо раніше відведеного законом часу – 8:00.  

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА та інші суб’єкти  виборчого процесу мали можливість безперешкодно вести спостереження за ходом усіх виборчих процедур на етапі проведення ранкового засідання та початку голосування. Менше 1% спостерігачів повідомили про наявність окремих організаційних проблем чи спричинених членами виборчих комісій перешкод, які унеможливили їх присутність на дільницях та здійснення спостереження.

За оцінками спостерігачів ОПОРИ, 97,7% дільничних виборчих комісій дотрималися законної процедури підрахунку голосів. На 99,3% ДВК не було виявлено жодних проблем, пов’язаних з повноважністю (наявністю кворуму) виборчих комісій на етапі підрахунку голосів виборців. Випадки присутності сторонніх осіб при підрахунку голосів виборців були виявлені на 0,9% ДВК. Спостерігачі не виявили жодних проблем, пов’язаних з перешкоджанням з боку суб’єктів виборчого процесу проведенню підрахунку голосів на 99,3% виборчих дільниць.

В цілому робота абсолютної більшості дільничних виборчих комісій в день голосування проходила з дотриманням положень українського законодавства і за відсутності явних ознак системних зловживань.

Активність виборців у день голосування

У ході спостереження за перебігом дня голосування Громадянська мережа ОПОРА проводила паралельний підрахунок явки виборців. Дані фіксувалися станом на 12:00, 16:00 і 20:00 та збиралися спостерігачами з репрезентативної для всієї України кількості виборчих дільниць.

У цілому по Україні явка на місцевих виборах станом на 20 годину 31 березня склала 63,2% (похибка ± 0,8%). Зазначимо, що під час голосування на позачергових Президентських виборах 2014 року активність виборців за даними паралельного підрахунку ОПОРИ була дещо нижчою і становила 60% (за офіційними даними ЦВК – 59,48%).