Сьогодні, 13 вересня 2019 року, Верховна Рада України реалізувала політичну домовленість щодо дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК.  За це рішення проголосував 341 народний депутат України. 

Напередодні голосування ОПОРА заявила про відсутність переконливих підстав для застосування президентом та парламентом статті 31-1 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, яка передбачає можливість дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК.  Претензії до діяльності ЦВК, зазначені у поданні глави держави, не містять безпосередніх доказів порушення попереднім складом ЦВК виборчих прав громадян, як це трактує законодавство України.  

Окремо зазначаємо, що практика політично вмотивованої ротації членів ЦВК порушує міжнародні стандарти у сфері адміністрування виборів та суперечить положенням національного законодавства щодо семирічного терміну повноважень членів Комісії. В умовах законодавчої можливості дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК, гарантії політичної незалежності Комісії та стабільності її роботи поставлені під сумнів.  Політичні мотиви використання недоліків законодавства про ЦВК є очевидними зараз і неодноразово проявлялись під час попередніх ротацій складу Комісії.

У зв’язку із ухваленням Верховною Радою України відповідного рішення, ОПОРА вимагає від президента України, парламенту, депутатських фракцій та груп:

  • Забезпечити прозорий та інклюзивний процес подання президенту України та врахування у поданні пропозицій кандидатів від депутатських фракцій та груп.

  • Гарантувати врахування пропозицій усіх без винятку депутатських фракцій та груп у новому складі ЦВК на засадах абсолютної або пропорційної рівності. Такий підхід відповідає загальновизнаним демократичним стандартам формування складу вищих органів адміністрування виборів і повинен забезпечити професійну збалансованість Комісії, довіру до її майбутньої діяльності (зокрема, із дотриманням п. 75 Кодексу належної практики у виборчих справах).

  • Публічно взяти на себе зобов’язання щодо вдосконалення законодавства про Центральну виборчу комісію, в тому числі в частині призначення та припинення повноважень.

Необхідно скасувати положення Закону про можливість дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК,  забезпечити належну деталізацію консультацій між президентом України та парламентом щодо кандидатур на посади членів ЦВК, гарантувати на законодавчому рівні врахування пропозицій усіх депутатських фракцій та груп. Також важливо врегулювати особливості припинення повноважень членів ЦВК у разі завершення терміну їхніх повноважень.

На думку ОПОРИ, у разі подальшої бездіяльності парламенту та президента щодо удосконалення законодавства про ЦВК, країну  із великою ймовірністю чекатимуть нові політичні відставки її членів. Це є неприпустимим з точки зору дотримання  справжньої незалежності Комісії.

У процесі ротації складу ЦВК суб’єкти прийняття рішень повинні звернути увагу на необхідність імплементації Дорожньої карти внутрішніх реформ ЦВК, яка була розроблена і оприлюднена ще у 2018 році. 

Довідково:

Відповідно до Закону України “Про Центральну виборчу комісію” депутатські фракції у Верховній Раді України не пізніше наступного дня після дострокового припинення повноважень всього складу Комісії подають президенту України пропозиції щодо персонального складу Комісії. На підставі цих пропозицій президент України протягом трьох днів вносить до Верховної Ради України подання щодо персонального складу Комісії.