Дослідження мало на меті висвітлити успіхи та виклики впровадження інструментів локальної демократії у громаді, а також показати, які з них користуються попитом на Миронівщині. Серед тих, які використовувались на практиці протягом періоду, що підпав під дослідження, а це —  громадські слухання, електронні петиції та бюджет участі. Найбільш популярним виявився останній.

Результати дослідження практик залучення мешканців до розв’язання проблем місцевого значення у Миронівській територіальній громаді, команда ОПОРИ на Київщині презентувала органам місцевого самоврядування, громадським активістам та молоді. До заходу, зокрема, долучились представники Миронівської міської ради та молодіжної ради громади. 

Партисипативний бюджет — найуспішніший інструмент залучення мешканців до місцевого самоврядування у Миронівській громаді. Завдяки чітким і зрозумілим правилам подання проєктів та голосування, мешканці активно долучалися до бюджетного процесу. 

У квітні 2021 року Миронівська міська рада запровадила електронну систему місцевої демократії «Громадський бюджет». Уже в травні на голосування представили 8 проєктів від громадськості, з яких 5 отримали підтримку і були реалізовані. Проєкти охоплювали благоустрій, спорт і молодіжну політику, екологію, відновлювальну енергетику, інформаційні та інноваційні технології, з кошторисами від 96 до 100 тис. грн.

За звітний період була зареєстрована лише одна електронна петиція, яка стосувалася заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Однак, вона не набрала необхідної кількості голосів мешканців громади, а відтак — не була розглянута міською радою. Це може свідчити про необхідність розширення інформаційної кампанії щодо цього інструменту.

У Миронівській міській громаді з початку 2021 по квітень 2024 року відбулося 8 громадських слухань. Оголошення розміщували на офіційному вебсайті. У 2021 році відбулося 4 слухання щодо кандидатур старост, усі ініційовані міським головою, з участю близько тисячі мешканців. У 2022 році мешканці зібралися двічі для вирішення питань трансформації освітніх закладів, а у 2023 році відбулося ще 2 слухання з тією ж метою. Усі рішення підтримані більшістю присутніх. 

Загалом, інструменти участі та правила користування ними,  прописані у І Статуті громади. Там зазначено про шість форм безпосередньої участі мешканців у розв’язанні питань місцевого значення: громадські слухання, електронні петиції, місцеві ініціативи, громадський бюджет, загальні збори громадян за місцем проживання, консультації з громадськістю. Втім, такі інструменти як громадські слухання, місцева ініціатива, загальні збори та консультації з громадськістю потребують затвердження окремих положень. 

Повномасштабне вторгнення Росії вплинуло на використання інструментів громадської участі, зокрема призупинило бюджет участі. Однак місцева влада запустила проєкт соціальних ініціатив "Час діяти, Миронівщино!", фінансований фондом "МХП-громаді" і Миронівською міською радою. 

Мешканці Миронівської громади підтримують комунікацію з владою через соціальні мережі та живе спілкування. Це показало фокус-групове дослідження. Найпоширеніші активності жителів Миронівщини – благодійні збори на допомогу ЗСУ та підтримку людей, які цього потребують. Найчастіше миронівчани  звертаються до міської влади з питань благоустрою та допомоги військовим і зазвичай отримують позитивну відповідь. Вони також готові брати активну участь у покращенні громади.

Дослідження практик залучення мешканців до розв'язання проблем місцевого значення. Миронівська міська територіальна громада